Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

RPM: indoor ορθοπεταλιές

Του Παναγιώτη Μαυρογενίδη
Η αίθουσα εκ πρώτης όψης δεν σου γεμίζει το μάτι. Aγωνιστικά ποδήλατα τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο, μεγάλοι καθρέφτες, ζωγραφισμένοι τοίχοι και κρεμασμένα ηχεία γύρω γύρω. Περίεργο σκηνικό. Τα πράγματα αλλάζουν όμως όταν το πρόγραμμα ξεκινάει και ανεβαίνουμε στα ποδήλατα.
Τα φώτα σβήνουν, η μουσική δυναμώνει και τα πετάλια παίρνουν… φωτιά! Το RPM δεν είναι ένα ακόμα ομαδικό αερόβιο πρόγραμμα της σειράς. Δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το χαλαρό ποδήλατο που συνηθίζουμε να κάνουμε για ζέσταμα. Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη προπόνηση 45 λεπτών που στα προχωρημένα επίπεδα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα «σκληροτράχηλα» mountain bikes. Η ένταση είναι διαρκώς αυξανόμενη, η δυσκολία το ίδιο.

Το RPM είναι ένα ομαδικό πρόγραμμα ποδηλασίας σε εσωτερικό χώρο που βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και γίνεται με τη χρήση ενός ειδικά σχεδιασμένου στατικού ποδηλάτου.

Δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις του σώματος και γι’ αυτό θεωρείται κατάλληλο για όσους δεν μπορούν να ακολουθήσουν κάποιο άλλο είδος αερόβιας άσκησης. Σε ένα μάθημα διάρκειας 45 λεπτών, ένας ασκούμενος μπορεί να χάσει 700-900 θερμίδες.

Πως χωρίζονται τα προγράμματα RPM;​
Ride Easy: 80-110 στροφές το λεπτό, οι οποίες σημαίνουν ευθεία πορεία, εύκολο δρόμο, ελαφρύ άνετο πεντάλ με σκοπό το σώμα να εκπαιδεύεται ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό στον μεταβολισμό του λίπους. Το πρόγραμμα είναι κυρίως καθιστό, κατάλληλο για αυτούς που ξεκινούν RPM ώστε να καταλάβουν πως πρέπει να κάνουν πεντάλ και να κάθονται στο ποδήλατο.

Power Climb-StandingClimb: 60-80 στροφές το λεπτό, οι οποίες αν ήσασταν σε πραγματικό δρόμο θα σήμαιναν ανηφόρα (βουνό). Ο δρόμος είναι ανηφορικός, το πεντάλ είναι λίγο πιο δύσκολο και «βαρύ», η θέση καθιστή, αλλά και όρθια (σαν ορθοπεταλιά). Βοηθάει στην μυϊκή τόνωση και σύσφιξη, αλλά όχι στην αύξηση του μυϊκού όγκου. Δηλαδή, δεν φουσκώνουν τα πόδια, το οποίο αποτελεί συνεχή ανησυχία, κυρίως των γυναικών.

Racing: οι στροφές είναι 120-144. Ο δρόμος είναι σταθερός σε ευθεία ή ελαφριά ανηφόρα ή ακόμα και κατηφόρα ανάλογα με το επίπεδο αντίστασης. Ο σκοπός αυτής της προπόνησης είναι να ανεβάσεις τους καρδιακούς σου παλμούς δυναμώνοντας και βελτιώνοντας την φυσική σου κατάσταση. Η προπόνηση αυτή έχει ρυθμό, ταχύτητα και είναι πολύ δημοφιλής επειδή έχει πολλές εναλλαγές και ως συνήθως μουσική με πολύ ευχάριστο ρυθμό.

Γιατί να το επιλέξω;

Ενδείκνυται για όλες τις ηλικίες και όλα τα επίπεδα φυσικής κατάστασης, από αρχάριους μέχρι επαγγελματίες ποδηλάτες.

Δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις.

Έρευνες έχουν δείξει ότι σε ένα μάθημα RPM διάρκειας 45 λεπτών, ένας ασκούμενος μπορεί να χάσει από 700 έως 900 θερμίδες.

Βοηθάει στην μυϊκή τόνωση και σύσφιξη, αλλά όχι στην αύξηση του μυϊκού όγκου. Δεν θα «φουσκώσουν» τα πόδια σας, δηλαδή.

Είναι άσκηση που σε απελευθερώνει από κάθε ένταση και σε οδηγεί με ασφάλεια σε υψηλή καύση θερμίδων, θεαματική βελτίωση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος και σε εκπληκτικά αποτελέσματα όσον αφορά την τόνωση του μυϊκού συστήματος και τη σιλουέτα.

Δεν απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις και ικανότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.