Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

"Πάρκο Τσιμέντα Κιλκίς" ή "Πάρκο Νέο Οχυρό Ρούπελ Κιλκίς"

Παρέμβαση του αναγνώστη της Γνώμης, Χρήστου Μάκου
Ξένος είμαι και να με συγχωράτε. Αλλά, να, εκεί που περνούσα τυχαία, καθώς διάβαινα την πόλη σας και είχα κάποιες παραστάσεις, ξαφνικά σταμάτησα και χάζεψα για κάτι που είχα δει παλιότερα και τώρα μου φάνηκε ότι δεν υπάρχει. Ντ έπαθες; Παρανουνίζω, επαλαλώθα, εζάντηνα. Ξαϊ μη καλατσεύς. Τσούρατο. Οϊ, θα καλατσεύω.


Τι σας έφταιξε ένα ωραίο πράσινο πάρκο, με δέντρα, με παγκάκια και με συντριβάνι στη μέση, εκεί κάπου στην οδό Βενιζέλου και αποφασίσατε εντελώς ξαφνικά να το κάνετε μπετόν-αρμέ κατά τα πρότυπα των οχυρών Ρούπελ, Ίσσε και Ιστίμπεη;

Εξαφανίσατε το πράσινο και τη δροσιά και τα αντικαταστήσατε με το γκρι του τσιμέντου και το άναμα του υλικού από τον ήλιο. Αφαιρέσατε το ξεκούραστο επίπεδο του παλιού πάρκου και την άμεση ορατή συμμετοχή στο χώρο με τις τεθλασμένες οξείες γραμμές των τσιμεντένιων κατασκευών και την απώλεια της ορατής συμμετοχής στο σύνολο του χώρου. 


Παλιά καταπράσινα δέντρα τα θάψατε μέσα σε μια τρύπα που αφήνουν οι κακόγουστες πυραμίδες του μπετόν και φυτέψατε νέα, μικρά και χλεμπονιάρικα που καψαλιάστηκαν και ξεράθηκαν ήδη. Καταστρέψατε το συντριβάνι που είχε στο κέντρο με το καθαρό νερό και τα ηρεμιστικά κελαρίσματα και το αντικαταστήσατε με τσιμεντένιες γούρνες με στάσιμα νερά ανακατωμένα με σκουπίδια, πρώτη εστία ανάπτυξης κουνουπιών. 

Ούτε βατράχι δε ζει σε αυτά τα νερά. Αφαιρέσατε το ενιαίο, επίπεδο και προσπελάσιμο του χώρου στα παιδιά, τους ηλικιωμένους και το αντικαταστήσατε με σκαλοπάτια, διαδρόμους, κεκλιμένα επίπεδα, ντουβάρια και γούρνες με ψηλό δείκτη επικινδυνότητας και ατυχημάτων. Και για happening design μια μπετονένια γέφυρα που προχωράει, ανηφορίζει και στρίβει για να καταλήξει σε μια ταράτσα. Και μια Βενιζέλου με ένα απρόσωπο flat πλακόστρωτο. Και όλα αυτά, μάλλον για να πετύχετε την ενοποίηση του χώρου του Κήπου Χαρίτωνος με τον χώρο του Πάρκου Βενιζέλου, που τα χώριζε η οδός Βενιζέλου.

Ερωτήσεις:
1. Πριν προχωρήσετε στην έγκριση της όποιας κατασκευής, δεν είχατε προγράμματα προσομοίωσης (ηλεκτρονικές τρισδιάστατες μακέτες), που θα σας έδιναν σε αναπαράσταση το τελικό κακό αποτέλεσμα;

2. Θέλατε απλά κάτι να κάνετε, κάπου να εκτονωθείτε και το κάνατε για να μη σας λένε ότι δεν κάνετε τίποτε;

3. Είχατε δικά σας ή από κάποια κρατικά ή ευρωπαϊκά κονδύλια τόσα πολλά λεφτά και θέλατε να τα ξοδέψετε στα μπετά;

4. Ζηλέψατε κάτι από κάποια μεγαλοαστική μπετονούπολη και θέλατε να απορρίψετε το στίγμα της ειρηνικής επαρχίας;

5. Αυτό το έργο πέρασε με πλειοψηφία; 
Εκτός και αν αποφασίστηκε με αδιαφορία από τους συμμετέχοντες στην ψηφοφορία έγκρισης ή με τη μέθοδο του αποφασίζουμε και διατάσσουμε παρά την όποια ψηφοφορία.

6. Για αυτό το μπετονέκτρωμα πόσα κυβικά μπετά έπεσαν και πόσο κόστισε τελικά αυτή η κακογουστιά;

7. Κάποιοι ακτιβιστές δεν πρόλαβαν με κάποια μέτρα να αναστείλουν το έργο;

7. Κάτω από αυτά τα μπετά υπάρχει και καταφύγιο σε περίπτωση πολέμου?

Σε σχέση με τις φωτογραφίες που έχει το δημοσίευμα του Καραϊλχάν Μαύρου-http://gnomikilkis.blogspot.gr/2015/09/blog-post_277.html (Παγκόσμια αναγνώριση για το Κιλκίς! Αλλάζουν ονομασία τα πολυεθνικά εργοστάσια «Τσιμέντα ΤΙΤΑΝ». Θα λέγονται από εδώ και πέρα «Τσιμέντα Κιλκίς»!), σίγουρα δεν θα μπορούσε να γίνει ένα Central Park ή ένα Hyde Park, όπως δείχνουν οι ειδυλλιακές φωτογραφίες, λόγω μικρής έκτασης και χώρου αναλογικά με τα παραπάνω πάρκα. 

Αλλά ότι μπορούσε να γίνει κάτι φιλικό, ειρηνικό και συμβατό με τη φύση και την επαρχία που διαθέτετε, αλλά μάλλον δεν τα αγαπάτε και αβίαστα τα βιάζετε και τα χάνετε σαν πολύτιμα πολιτιστικά και κοινωνικά περιουσιακά στοιχεία, ούτε κουβέντα. Μάλλον τα θεωρείτε ρετσινιά και προσπαθείτε με κάθε τρόπο να απαλλαγείτε όσο το δυνατόν από αυτά. Άλλο επαρχία σαν οντότητα και άλλο επαρχιώτικη νοοτροπία και σκέψη.

Στο ίδιο μοντέλο που γεμίσατε την πόλη σας με επταόροφες και όταν χάσατε τον αέρα, τον ήλιο, τις αυλές, τους μπαχτσέδες και τα ευωδιαστά άνθη αντικρύζοντας τα ντουβάρια του δίπλα και του απέναντι, χώρια το πρόβλημα του παρκαρίσματος, παρηγορηθήκατε ότι τουλάχιστον αυγάτισε η περιουσία σας σε διαμερίσματα για εσάς και τα παιδιά σας. Ενώ το αυγάτισμα θα μπορούσε να είχε προκύψει με επέκταση και χαμηλή δόμηση με μια κηπούπολη.

Και το πιο στενάχωρο απ΄όλα είναι το γεγονός ότι παρά το ότι τελικά το μπούκωμα αυτό από μπετόν (πάρκο μη το πεις με τίποτε), έχει προκαλέσει ευρείες συζητήσεις αισθητικής, χρήσης και επικινδυνότητας με κυρίαρχη την αποστροφή και τη δυσαρέσκεια των δημοτών, θα είστε υποχρεωμένοι να το «φοράτε» από εδώ και πέρα, γιατί το μπετόν είναι χειρότερο και από τα πλαστικά στις παραλίες. Εκτός και αν πάρετε τους γκασμάδες και το ξεριζώσετε, πράγμα που σημαίνει άλλους αγώνες και άλλες διαδικασίες, έξω από τις εγκατεστημένες σικάτες δημοκρατικές.

Με παράδειγμα αυτή την κατασκευή "Πάρκο Τσιμέντα Κιλκίς" ή "Πάρκο Νέο Οχυρό Ρούπελ Κιλκίς" μπορείτε να κάνετε κάτι άλλο. Εσείς δεν ψηφίζετε τους επί θητεία αιρετούς; Εσείς και να τους ελέγχετε. Να μη περνάει προς εκτέλεση καμμία κατασκευή που αφορά τη χρήση της από την τοπική κοινωνία εάν δεν εγκρίνεται, όχι μόνο σαν ιδέα, αλλά σαν τελικό έργο από την ίδια την κοινωνία στην οποία υποχρεωτικά θα πρέπει να παρουσιάζεται με προσομοίωση. Αυτό σημαίνει άμεση συμμετοχή με άμεσες δημοκρατικές διαδικασίες. Δημιουργείστε ένα φορέα πολιτών άσχετα από κόμματα και μην ξαναφήσετε τους όποιους επί θητεία υπεύθυνους να κάνουν ό,τι νομίζουν στην αυλή του σπιτιού σας. Ο τόπος είναι δικός σας, σας ανήκει και πρέπει να τον προστατέψετε.

Στην αναθηματική στήλη στο Οχυρό Ιστίμπεη αναγράφεται: «Εδώ η υπεροψία του δυνατού δεν εκάμφθη από την δύναμιν του δικαίου και της πίστεως, Απρίλιος 1941». Μια ανάλογη αναθηματική στήλη θα πρέπει να στηθεί και στο Οχυρό Πάρκο Ρούπελ Κιλκίς και να αναφέρει: «Εδώ η υπεροψία των υπευθύνων δεν πρόλαβε να καμφθεί από την δύναμιν του δικαίου και της πίστεως των πολιτών για ποιοτικά έργα ενταγμένα στο περιβάλλον τους. Σεπτέμβριος 2015».

Κατά τα άλλα συγγνώμη. Ξένος είμαι, τυχαία πέρασα, είδα το μπετονόπαρκο kara kietcsh design, σκέφτηκα και είπα μια κουβέντα του καφενέ ανάμεσα στα ούζα, με τη ματιά ενός ανεξάρτητου τρίτου και μη διαπλεκόμενου στα τοπικά με ψήφους. Μόνο κακία δεν υπάρχει. Στο κάτω-κάτω δικά σας είναι και ό,τι θέλετε να τα κάνετε. Από εμάς όμως τους επισκέπτες, σας λέμε ότι με αυτά που κάνετε, τελικά τα χάνετε.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.