Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Δεν ανανεώνεται η πενταετία των εκπαιδευτικών στο εξωτερικό

Πηγή: http://diaspora-grecque.com
Μαθαίνουμε έκπληκτοι το Υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει ξαφνικά μέσα στο καλοκαίρι και χωρίς καμία προειδοποίηση, την μη ανανέωση των αποσπάσεων πέραν της πενταετίας των εκπαιδευτικών που έχουν συνάψει γάμο με Έλληνες που είναι εγκατεστημένοι στο εξωτερικό ή με ομογενείς ή αλλοδαπούς μόνιμους κατοίκους εξωτερικού.
Η παραπάνω ομάδα εκπαιδευτικών ωθείται σε άμεση επιστροφή στην Ελλάδα από τον επόμενο Σεπτέμβριο, δηλαδή σε λιγότερο από ένα μήνα. Με τη λογική αυτή οι εκπαιδευτικοί οδηγούνται είτε στην απόλυση είτε σε παραίτηση, εφόσον δεν ειναι δυνατό να μετακομίσουν τόσες οικογένειες σε λίγες μέρες απ’τις τέσσερις άκρες του κόσμου.

Είναι αλήθεια ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 25000 κενά σε θέσεις εκπαιδευτικών, τα οποία αποτελούν τεράστιο πρόβλημα για την κυβέρνηση. Όμως η άμεση επαναφορά των εκπαιδευτικών που έχουν συνάψει γάμο με αλλοδαπούς δεν έχει σκοπό να καλύψει τα κενά των εκπαιδευτικών, εφόσον υπάρχουν λίστες εκπαιδευτικών έτοιμες για να καταλάβουν τις ίδιες αυτές θέσεις. Η πολιτική του Υπουργείου είναι : 

« Να φύγουν αυτοί να έρθουν άλλοι »

Η μεθόδευση και η διαδικασία που βρήκαν για να επιστρέψουν πίσω τόσες οικογένειες είναι απίστευτη και χωρίς καμιά λογική. 

Η ομάδα αυτή των εκπαιδευτικών δεν ενημερώθηκε επαρκώς για τον κίνδυνο μην ανανέωσης των αποσπάσεών τους ώστε να κάνουν νέες αιτήσεις για απόσπαση. Έκαναν αίτηση παράτασης λόγω γάμου όπως κάθε χρόνο ως ξεχωριστή ομάδα εκπαιδευτικών που αποσπάται βάσει νόμου. Σε περίπτωση όμως που έμπαιναν εξαρχής στους αξιολογικούς πίνακες θα ήταν και πάλι στην κορυφή λόγω αυξημένων προσόντων.

Η πολύχρονη παραμονή τους στο εξωτερικό, τους έχει εφοδιάσει, πέραν των αρχικών πτυχίων και με άριστη γλωσσομάθεια σε ό,τι αφορά τη γλώσσα της χώρας υποδοχής. Η γλωσσομάθεια των εκπαιδευτικών αυτών συνοδεύεται από πανεπιστημιακούς τίτλους (Διδακτορικά, Μεταπτυχιακά, ή τα διπλά και τριπλά πτυχία). Άρα η παρουσία τους στις θέσεις τους στο εξωτερικό οφείλεται στα προσόντα τους και στην ποιότητα δουλειάς τους,εκτός των οικογενειακών λόγων. Αλλά αυτό δεν τους άφησε κανείς να το αποδείξουν .

Οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί λόγω γάμου είναι άριστοι γνώστες των τοπικών συνθηκών εργασίας, των τοπικών κοινωνιών και των τοπικών κοινοτήτων και παραγόντων της ελληνικής εκπαίδευσης στο εξωτερικό. Έχουν άριστες σχέσεις με τους γονείς και τους μαθητές εφόσον η παραμονή τους στο εξωτερικό έχει υφάνει δεσμούς φιλίας. Επίσης είναι άριστοι γνώστες των συνθηκών εκπαίδευσης των χωρών υποδοχής εφόσον όλοι έχουν παιδιά που φοιτούν σε σχολεία της αλλοδαπής και γνωρίζουν εκ των έσω την λειτουργία τους.

Είναι αναμφίβολο λοιπόν πως η προσφορά τους στην Ελληνική Εκπαίδευση στο εξωτερικό είναι καίρια και αναντικατάστατη.

Άρα: Ποιος «σχεδιασμός» επιτρέπει να αποκλείεται μαζικά μια ομάδα εξαιρετικής ποιότητος εκπαιδευτικών που εκτός όλων των προσόντων έχουν ισχυρούς οικογενειακούς λόγους για παραμονή στο εξωτερικό;

Το Υπουργείο θέλησε απλά να παγιδέψει μια ομάδα εκπαιδευτικών, όχι και τόσο πολυπληθή για ν’αποτελέσει λύση στα εκπαιδευτικά κενά της χώρας, ώστε να φέρει καινούριους στη θέση τους. Για ποιο λόγο; Πάντως όχι για λόγους οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.