Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Διοίκηση Σχολικών Μονάδων - μπάτε σκύλοι αλέστε…..

Επιμέλεια: Γιάννης Λιναρδάκης*
· Παρατηρήθηκε ότι οι Σύλλογοι Διδασκόντων ψήφισαν με βάση τα δικά τους κριτήρια και όχι τις πολυπόθητες για κάποιους.... ανατροπές!!!
Από αυτή τη σκοπιά για το σύστημα επιλογής Διευθυντών - Υπουργείου Παιδείας – Oικογενειοκρατίας κ.α. και 30% Διοικητικός άνεμος στα πανιά μας… στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς ισχύει ότι «ώδινεν όρος και έτεκε μυν» και ότι κατάφεραν το ακατόρθωτο, δηλ. δικαίωσαν τις προηγούμενες κρίσεις που είχαν γίνει από το γνωστό διευρυμένο ΠΥΣΔΕ και με την αντικειμενική πάντα… Συνέντευξη.


· Έγιναν Διευθυντές σε σχολεία συνάδελφοι που ήλθαν δεύτεροι στην ψηφοφορία στο Σύλλογο Διδασκόντων, αλλά πρώτευσαν εξαιτίας των αντικειμενικών μορίων, παρόλο που η ψηφοφορία είχε μεγαλύτερη βαρύτητα από τη συνέντευξη των προηγούμενων κρίσεων. Ακυρώθηκε με αυτό τον τρόπο η «επιλογή διευθυντή από το Σύλλογο» που προπαγάνδιζε ο αρμόδιος κ. Υπουργός και η συν αυτώ Κυβερνητική συνδικαλιστική παράταξη, που μιλούσε για «δημοκρατία στα σχολεία».

· Αξιόλογοι συνάδελφοι αποκλείστηκαν από τη διαδικασία γιατί βρέθηκαν σε ... λάθος ειδικότητα. Καταργήθηκε, δηλαδή, η αρχή της Ισότητας των εκπαιδευτικών όλων των κλάδων.

· Σε κάποια σχολεία το πλαίσιο επιλογής Διευθυντή μετέτρεψε μία διαδικασία που έπρεπε να στηρίζεται αποκλειστικά στην αξιοκρατία και στην αντικειμενικότητα σε μία διαδικασία Συναλλαγών, Υστεροβουλίας που σχετίζεται ακόμη και με τα ωρολόγια προγράμματα, το διδακτικό ωράριο κ.α.

· Ο Σύλλογος Διδασκόντων και πολλοί συνάδελφοι βρέθηκαν σε εξαιρετικά δεινή θέση, καθώς κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ συναδέλφων τους, τους οποίους συναναστρέφονταν επί σειρά ετών και εκτιμούσαν, και του διευθυντή τους και εκ νέου υποψηφίου, τον οποίον εξίσου αποδέχονταν. Έγκαιρα είχαμε επισημάνει την «παραδοξότητα να μην δίδεται η δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να εκφράσει την εμπιστοσύνη του σε περισσότερους του ενός εκ των υποψηφίων, όταν κρίνει ότι αυτοί είναι ικανοί». Η υπερψήφιση ενός σήμαινε αναγκαστικά αποδοκιμασία των άλλων, πράγμα που δεν ίσχυε σε πολλές περιπτώσεις.

· Η ηγεσία του Υπουργείου εστίασε σε ένα ζήτημα της εκπαίδευσης που δεν είναι επείγουσας προτεραιότητας, προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις, ενώ παράλληλα παρέπεμψε στις καλένδες τις προεκλογικές υποσχέσεις της για τους εκπαιδευτικούς, υιοθετώντας απόλυτα τις μνημονιακές πολιτικές.

* Ιωάννης Κ. Λιναρδάκης,
Αν. Αιρετός ΠΥΣΔΕ Κιλκίς, Γενικός Γραμματέας Δ.Α.Κ.Ε. Δ.Ε. Κιλκίς,
Μ.Sc., Σχολική Ψυχολογία – Διαχείριση Κρίσεων στην Εκπαίδευση,
Μ.Sc., Διοίκηση των Σχολικών Μονάδων – MUNDIS.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.