Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Για να μην μας δουλεύουν άλλο, ας μάθουμε τι είναι οικονομία και πως λειτουργεί. (Β’ μέρος, spreads, μνημόνια)

Της Βίκυς Μαυρογονάτου
(Διαβάστε το α' μέρος ΕΔΩ)
Τα γεγονότα και οι εξελίξεις με καθυστέρησαν στο να ολοκληρώσω το άρθρο. Ωστόσο πρέπει να συνεχιστεί η ενημέρωση.
Τι είναι τα spreads;
Spread είναι η διαφορά των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται η Ελλάδα σε σχέση με τη Γερμανία. Παίρνουμε ως βάση την Γερμανία, διότι έχει την καλύτερη οικονομική πολιτική. Π.χ. Αν η Γερμανία δανείζεται με 2% επιτόκιο και η Ελλάδα με 8% το spread είναι 8-2=6 x100= 600 μονάδες βάσης. Η σημαντικότητα των spreads είναι τεράστια, αφού εφόσον δανειζόμαστε μπορεί να αυξάνουν τρομαχτικά το ποσό από το πουθενά.
Έστω, δανειζόμαστε 10δις με τόκο 2% θα πρέπει να πληρώσουμε 200 εκατομμύρια το χρόνο σε τόκους. Με μια ξαφνική άνοδο των spreads καλούμαστε να πληρώσουμε 800 εκατομμύρια μόνο σε τόκους.

Τα spreads δεν εξαρτώνται από την οικονομική κατάστασή της χώρας, αλλά από τη ζήτηση των ομολόγων της. Όσο μεγαλύτερη η ζήτηση τόσο χαμηλότερο το spread. Την προηγούμενη εβδομάδα, που η χώρα βρισκόταν σε αυτή την κατάσταση και με τη φημολογία έστω της χρεοκοπίας, εκτόξευσαν τα spreads, αφού δεν υπήρχαν αγοραστές για τα ομόλογά μας.

Μνημόνια
Στις 8 Μαΐου 2010 στη χώρα μας χορηγήθηκε οικονομική βοήθεια με μορφή δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.). Το επιτόκιο του δανεισμού αυτού ήταν περίπου 5%. Χαμηλότερο σε σχέση με δάνεια άλλων αγορών, αλλά υψηλότερο από τα προηγούμενα δάνειά μας.

Βέβαια, ο δανεισμός αυτός δεν καλύπτει τις ανάγκες μας προς τα άλλα δάνεια ή τα πρωτογενή μας ελλείμματα, κατά συνέπεια δανειζόμαστε και από άλλες αγορές για να καλύψουμε τις ανάγκες μας με πολύ υψηλά επιτόκια, και πάει λέγοντας.

Οι διάφορες οικονομικές βοήθειες, δεν έρχονται μόνες τους, επιβάλλουν ανταλλάγματα.

Έτσι επιβλήθηκαν διάφορα μέτρα (αύξηση φορολογίας, μείωση δαπανών του κράτους κτλ).

Σε θεωρητικό επίπεδο, αυτό το στρίμωγμα θα οδηγούσε σε μια διετία στο άνοιγμα των αγορών και την ανάπτυξη, αφού τα spreads θα είχαν μειωθεί και η φήμη της χώρας μας θα είχε αποκατασταθεί.

Η πραγματικότητα ωστόσο απέχει κατά πολύ. Τα υφεσιακά αυτά μέτρα γιγάντωσαν την ανεργία, έκλεισαν επιχειρήσεις, μείωσαν το ΑΕΠ. Συνέπεια των μέτρων αυτών ήταν η τρομερή αύξηση του χρέους από 120% του ΑΕΠ στο 165% και σήμερα στο 180%.

Η οικονομία μας μετά την εφαρμογή των μνημονίων αποδυναμώθηκε και κατέστησε ακόμη πιο δύσκολη την έξοδό μας από την κρίση. Κατά τα έτη 2010-2012 η ύφεση επισήμως υπολογίζεται στο 15% αν συνυπολογίσουμε και αύξηση επιτοκίων στο 6% για να υπάρξει ανάπτυξη πρέπει να καλύψουμε 15+6= 21% , κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί ποτέ σε καμία χώρα.

Η εφαρμογή των μνημονίων στους πολίτες δεν επέφερε κανένα θετικό αποτέλεσμα 5 χρόνια μετά. Το άνοιγμα των αγορών επίσης δεν επετεύχθη, λόγω της υψηλής φορολογίας προς τις επιχειρήσεις και λόγω της φήμης για χρεοκοπία, που ακόμη και Έλληνες πολιτικοί κατά καιρούς άφηναν να διαρρεύσει.

Γιατί όμως οι Ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ συνέχιζαν να μας δανείζουν;

Αρχικά με το δανεισμό εξασφάλιζαν τα δικά τους δάνεια. Η πλειοψηφία άλλωστε των δανειστών είναι Ευρωπαϊκές τράπεζες, που στόχο έχουν το κέρδος. Επιπλέον, εξασφαλίζουν την ισορροπία στην Ευρώπη και αποκτούν έλεγχο στην πολιτική της χώρας. Όταν οι 3 αυτοί λόγοι δεν τους ενδιαφέρουν πια θα οδηγηθούμε σε χρεοκοπία.

Κι ερχόμαστε στο σήμερα. Τις προτάσεις του νέου μνημονίου τις είδαμε. Έστω ότι σήμερα καταλήγαμε στα μέτρα που μας οδήγησαν στο δημοψήφισμα. Τι θα πετυχαίναμε;

Απ’ ότι η ιστορία μας έχει δείξει από το 2010 έως σήμερα τα υφεσιακά μέτρα δεν αποδίδουν.

Το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται και η εξαθλίωση των πολιτών να μεγαλώνει. Δεν υπήρχε ούτε μια πρόταση που να οδηγεί σε ανάπτυξη. Στο νέο μνημόνιο μια εκ των προτάσεων υπήρξε η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και στην εστίαση στο 23%, γεγονός που θα μας έσβηνε από το χάρτη του τουρισμού. Αξίζει να αναφέρω τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στις γειτονικές μας ανταγωνίστριες χώρες.

Τουρκία 8%

Μάλτα 6%

Ισπανία 7%

Ιταλία 7%

Γαλλία 10%

Κύπρο 8%

Μπορεί ορισμένοι να φοβούνται τους γείτονές μας, πως θα μας κατακτήσουν στρατιωτικά. Δεν έχω γνώμη γι’ αυτό, αλλά σίγουρα οικονομικά θα μας κατακτήσουν.

Για ποιον λόγο οι δανειστές μας λοιπόν θέλουν να συνεχίσουν τα μέτρα αυτά, εφόσον βλέπουν πως δεν αποδίδουν;

Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

Αυτό που συμπεραίνω εγώ είναι, πως τόσοι πόλεμοι από διάφορους κατά καιρούς εχθρούς δεν κατάφεραν να μας υποδουλώσουν και το έκαναν οι Έλληνες πολιτικοί τόσων χρόνων με την οικονομική τους πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.