Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Πέτυχημένο το 24ο Πανελλήνιο Οργανωτικό Συνέδριο Συλλόγων Σαρακατσαναίων στο Κιλκίς

Πραγματοποιήθηκε στις 27, 28 και 29 Μαρτίου 2015 στο Κιλκίς το 24ο Πανελλήνιο Οργανωτικό Συνέδριο Συλλόγων Σαρακατσαναίων που συνδιοργάνωσαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων ( Π.Ο.Σ.Σ.) και ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν. Κιλκίς ‘’ Ο ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΣ ‘’.
Το Συνέδριο ήταν αφιερωμένο στην βιωματική ενασχόληση των νέων με την παράδοση, όπως χαρακτηριστικά και πολύ εύστοχα αναφέρεται στο λογότυπο του Συνεδρίου.

‘’ Πες μου και θα ξεχάσω. Δείξε μου και ίσως θυμάμαι.

Κάνε με να το βιώσω και θα το καταλάβω’’ 

( Η βιωματική ενασχόληση των νέων με την παράδοση)

Το Συνέδριο έγινε στο ανακαινισμένο Αμφιθέατρο του 1ου ΕΠΑΛ Κιλκίς. Σε όμορφα διαμορφωμένο χώρο στους διαδρόμους υπήρχαν περίπτερα από την Π.Ο.Σ.Σ. και από Συλλόγους Σαρακατσαναίων.

Το πρόγραμμα της Παρασκευής 27 Μαρτίου 2015 ξεκίνησε με χαιρετισμό από την Πρόεδρο του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Κιλκίς, Ντέντα Αργυρώ και τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων, Μουτσιάνα Γεώργιο, και ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου του Θεόδωρου Γιαννακού, «Ο ΚΑΛΥΒΟΔΑΣΚΑΛΟΣ», από τον κ. Σκεύα Αντώνιο, ομότιμο καθηγητή Ιατρικής.

Στη συνέχεια τα παιδιά των χορευτικών παρουσίασαν τα εξής Δρώμενα:

1. Τραγούδια του γάμου από τη χορωδία του Συλλόγου

2. Ο Τσέλιγκας και οι 5 κόρες (παραμύθι)

3. Η προδοσιά του Κατσαντώνη

4. Το προξενιό (μουραπάς)

5. Ο Καπετάν Κώστας Γαρέφης

Αξιοσημείωτο είναι το παραδοσιακό σκηνικό στην σκηνή που έγιναν τα δρώμενα. Συγκεκριμένα υπήρχε σαρακατσάνικο καλύβι διαμέτρου 2,50 μέτρων και ύψους 2,50 μέτρων και ο χώρος ήταν καλυμμένος με σαρακατσάνικα υφαντά.

Το βράδυ στο κέντρο ‘’ΚΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΥΧΩΝ’’ παρατέθηκε το καθιερωμένο δείπνο υποδοχής των Συνέδρων και ακολούθησε γνήσιο σαρακατσάνικο γλέντι με την ορχήστρα του Αλέξανδρου Τσουμάνη και την συμμετοχή Σαρακατσάνων τραγουδιστών από πολλά μέρη της Ελλάδας.

Το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015 διεξήχθησαν οι κύριες εργασίες του Συνεδρίου. Τους συνέδρους καλωσόρισε η πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Κιλκίς Ντέντα Αργυρώ η οποία τόνισε, ότι είναι πρόκληση για ένα σύλλογο και κορυφαία δράση του, η διοργάνωση μιας εκδήλωσης, αυτού του επιπέδου, δίνοντας υπεραξία στα πολιτιστικά δρώμενα του νομού. Υπερτόνισε επίσης το σημαντικότατο πολιτιστικό ενδιαφέρον για τον τόπο αλλά και για τον σύλλογο, εφόσον για πρώτη φορά διοργανώνεται από τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Κιλκίς το Πανελλήνιο Οργανωτικό Συνέδριο των Σαρακατσαναίων.

Ο πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ. κ. Μουτσιάνας Γεώργιος, τόνισε την σπουδαιότητα της συγκεκριμένης διοργάνωσης και αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα των θεμάτων των εισηγητών, λόγω των ερεθισμάτων, που θα δοθούν ώστε να έχουν τα βέλτιστα αποτελέσματα, όλοι όσοι ασχολούνται με τα κοινά, τονίζοντας χαρακτηριστικά : «θέλουμε να πατάμε γερά, να βλέπουμε μακριά, και να κοιτάμε ψηλά». Δεν παρέλειψε επίσης να ενημερώσει τους σύνεδρους για το 3ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Σαρακατσαναίων που θα πραγματοποιηθεί στις 4 -5 -6 Μαρτίου 2016 στη πόλη της Λαμίας και με παράλληλες εκδηλώσεις στην πόλη της Στυλίδας.

Την επίσημη έναρξη έκανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσία πολλών επίσημων προσκεκλημένων.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις από εκπροσώπους διαφόρων Συλλόγων με πολύ ενδιαφέρουσα θεματολογία για την λειτουργία των Συλλόγων και γενικότερα την διατήρηση και διάδοση της σαρακατσάνικης παράδοσης.

Οι θεματικές ενότητες των εισηγήσεων είναι:

- Τρόπος λειτουργίας Συλλόγων και Π.Ο.Σ.Σ
Η Νεολαία και η Παράδοση
Καινοτόμες δράσεις από τους Συλλόγους και την Π.Ο.Σ.Σ
Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων και Περιφερειακά Ανταμώματα

Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με Παρεμβάσεις-Ερωτήσεις-Ελεύθερο βήμα και Ψήφισμα Συμπερασμάτων 24ου Πανελληνίου Οργανωτικού Συνεδρίου.

Το βράδυ του Σαββάτου 28 Μαρτίου οι σύνεδροι και οι παρατηρητές του συνεδρίου είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν στο σαρακατσάνικο γλέντι που έγινε στο κέντρο ’’ΘΕΑΤΡΟ’’ με την ορχήστρα του Αλέξανδρου Τσουμάνη και τα γνήσια σαρακατσάνικα τραγούδια από τους κορυφαίους σαρακατσάνους τραγουδιστές. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η παρουσίαση σαρακατσάνικων τραγουδιών και χορών από το μικρό, μεσαίο και μεγάλο χορευτικό του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Κιλκίς

Την Κυριακή 29 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων των Συλλόγων Σαρακατσαναίων. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Σ.Σ παρουσίασε τον απολογισμό των πεπραγμένων και τον οικονομικό απολογισμό και έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο Πανελλήνιο Αντάμωμα στο Περτούλι. Ακολούθησαν τοποθετήσεις και προτάσεις από πολλούς αντιπροσώπους.

Επίσης ανατέθηκε στο Σύλλογο Σαρακατσαναίων Βάλτου - Ξηρομέρου και Ευρυτανίας με έδρα το Αγρίνιο η διοργάνωση του 25ου Οργανωτικού Συνεδρίου Συλλόγων Σαρακατσαναίων που θα γίνει τον Μάρτιο του 2017.

Τέλος η Πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Κιλκίς Ντέντα Αργυρώ, αποχαιρετώντας τους συνέδρους έδωσε για κάθε Σύλλογο ένα υπέροχο αναμνηστικό που ήταν αδραχτολόγος με αδράχτι και σφονδύλι.

Η δε αίσθηση της φιλοξενίας του Συλλόγου του Ν. Κιλκίς στους Συνέδρους και τους επισκέπτες, χαρακτηριστική της Σαρακατσάνικης φυλής, θα μείνει σε όλους αξέχαστη. Αυτό καταδεικνύεται από τις ευχαριστίες και τα σχόλια των συνέδρων και επισκεπτών όπως εκφράστηκαν φεύγοντας από το Συνέδριο αλλά και από τις δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.