Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Διορθώνονται τα προβλήματα πληρωμών εξισωτικής αποζημίωσης 2013

Ευρεία σύσκεψη σχετικά με τα προβλήματα που ανέκυψαν από την πρόσφατη πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης έτους 2013, πραγματοποιήθηκε στο ΥπΑΑΤ. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γ. Καρασμάνης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Π. Κουκουλόπουλος, οι Γενικοί Γραμματείς Μ. Κορασίδης και Δ. Μελάς, ο Ειδικός Γραμματέας Δ. Ιατρίδης, ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γρ. Αποστολάκος και ο Αντιπρόεδρος, Κυρ. Μπαμπασίδης. 

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, έχοντας ως δεδομένο ότι έχουν εξευρεθεί πιστώσεις συνολικά 130 εκατ. ευρώ και αφού έλαβε υπόψη της όλα τα τεχνικά δεδομένα όπως αυτά απορρέουν από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, τις δεσμεύσεις για την εφαρμογή νέου σχεδίου δράσης για τον προσδιορισμό των επιλέξιμων προς επιδότηση βοσκοτόπων καθ’ υπόδειξη της Ε. Επιτροπής, και κυρίως την αποφυγή αναστολής πληρωμών των ενισχύσεων του 2014 και την επιβολή καταλογισμών σε βάρος των κτηνοτρόφων, αποφάσισε:

1) Να δοθεί η δυνατότητα υποβολής ενστάσεων σε όλους, όσοι υπέβαλαν αίτηση, και είτε απερρίφθησαν στην πρώτη πληρωμή της εξισωτικής είτε έλαβαν μικρότερη της αναμενόμενης αποζημίωση. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή ενστάσεων ορίσθηκε η 31η Αυγούστου 2014.

2) Να διευρυνθούν ορισμένα βασικά κριτήρια επιλεξιμότητας, όπως το ηλικιακό όριο που από τα 65 ορίζεται στα 67 έτη, και η ελάχιστη απαραίτητη έκταση βοσκοτόπων με στόχο την ένταξη περισσότερων δικαιούχων στο καθεστώς της εξισωτικής αποζημίωσης.

Με τις παραπάνω ρυθμίσεις και όσες επιπρόσθετα μπορούν να επιτευχθούν σε συνεργασία και με τις ενώσεις των κτηνοτρόφων, οι ελλείψεις που παρουσιάστηκαν με την καταβολή της πρώτης δόσης θα εξαλειφθούν στο μέγιστο βαθμό.

Κύριο μέλημα είναι να βελτιωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και πάντα προς όφελος των παραγωγών και κτηνοτρόφων η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης έτους 2013.

Για το λόγο αυτό δόθηκαν σαφείς οδηγίες και κατευθύνσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με την εφαρμογή των όσων αποφασίστηκαν.

Οι εποπτευόμενοι οργανισμοί του ΥπΑΑΤ, θα παρέχουν στους παραγωγούς και κτηνοτρόφους διευκρινήσεις και υποστήριξη ώστε οι φάκελοι να έχουν την απαιτούμενη πληρότητα.

Υπενθυμίζεται ότι και το 2012 οι πληρωμές της εξισωτικής αποζημίωσης πραγματοποιήθηκαν σε τέσσερις δόσεις και τα ποσά καταβλήθηκαν σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους.

Έτσι και η εξισωτική του 2013, θα πραγματοποιηθεί, με όσες πληρωμές απαιτούνται και πάντως μέχρι το τέλος του 2014, προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους δικαιούχους.

Η επόμενη εξοφλητική πληρωμή στους δικαιούχους, θα γίνει εντός του Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.