Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Και μετά αναρωτιόμαστε ΓΙΑΤΙ θερίζει ο καρκίνος στην εποχή μας...

Του Λευτέρη Παυλίδη
Στις 28 Μαίου, πριν 4 μέρες δηλαδή κι επί ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποφασίστηκε η καλλιέργεια μεταλλαγμένων τροφίμων στην Ευρώπη!Όλες οι άλλες χώρες που τα προηγούμενα χρόνια προήδρευσαν στο Ευρωκοινοβούλιο, αντιστέκονταν σθεναρά για δεκαετίες, απορρίπτοντας τα μεταλλαγμένα της αμερικάνικης Monsanto και των άλλων πολυεθνικών εταιριών.
Τώρα ήρθε ο μεγάλος προδότης, η Ελλάδα, να ενδώσει τόσο αβασάνιστα αλλά και ύποπτα, στα διεθνή συμφέροντα, επιτρέποντας την καλλιέργεια αυτών των δηλητηρίων!!! Για το τί εστί Monsanto δείτε εδώ:
http://11dim-kaval.kav.sch.gr/main/metal/metal.htm

Καλώς (ή κακώς) ήρθες μεταλλαγμένο λοιπόν στη ζωή μας. Μετά τα υβρίδια, τώρα θα τρώμε και τα γεννετικά τροποποιημένα τρόφιμα. Τί είναι τα υβρίδια; Πρόκειται για νέα είδη φυτών που προήλθαν από διασταυρώσεις ποικιλιών σε εργαστήρια, τα οποία έχουν μεγαλύτερη αντοχή στα ζιζάνια και κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (υποτίθεται μεγαλύτερα, εμφανισιακά ομορφότερα αλλά όχι και νοστιμότερα). Λόγω του ότι είναι ανθεκτικότερα, φθηνότερα και δίνουν μεγαλύτερη παραγωγή, οι αγρότες καλλιεργητές έχουν πέσει στη παγίδα, βλέποντας μόνο τα φαινομενικά θετικά των υβριδίων, παραβλέποντας όμως όλα τα αρνητικά.

Ποιά είναι αυτά; Καταρχήν, δεν αναπαράγουν σπόρους για φύτευση, αλλά κι αν δώσουν, τα σπόρια δε φυτρώνουν την επόμενη χρονιά, ενώ χρειάζονται συγκεκριμένα φυτοφάρμακα για να ευδοκιμήσουν (τα οποία κατασκευάζουν οι ίδιες πολυεθνικές εταιρίες). Δεν αποδίδουν την ίδια πλούσια γεύση του αρχέγονου σπόρου ούτε περιέχουν τις ίδιες θρεπτικές διατροφικές αξίες, επιπλέον σαπίζουν ευκολότερα και γρηγορότερα και το βασικότερο ίσως όλων, τα περισσότερα κατασκευασμένα υβρίδια έχουν μεγάλη ανάγκη φυτοφαρμάκων και νερού, πράγμα εξαιρετικά επικίνδυνο τόσο για τον άνθρωπο όσο και τον πλανήτη (μόλυνση περιβάλλοντος).

Αποτέλεσμα; τα φρούτα και ζαρζαβατικά που διακινούνται πλέον, να είναι μόνο εμφανισιακά ίδια με τα παραδοσιακά, είναι παραδόξως όλα πανομοιότυπα μεταξύ τους, σαν να βγήκαν από την ίδια μήτρα, περισσότερα ελκυστικά στον αγοραστή καθόσον πάντα πεντακάθαρα και λαμπερά (σαν πλαστικά) αλλά δίχως γεύση και άρωμα.

Και τα μεταλλαγμένα ή αλλιώς γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί τί είναι; οι οργανισμοί εκείνοι οι οποίοι δημιουργήθηκαν τεχνητά από τους επιστήμονες με την αφαίρεση ή την προσθήκη γονιδίων που προέρχονται από οργανισμούς που μπορεί να ανήκουν ακόμα και σε εντελώς διαφορετικά είδη. Για παράδειγμα, μπορούν να πάρουν γονίδια από τα ζώα και να τα μεταφέρουν στα φυτά ή ακόμη γονίδια από μικρόβια και να τα προσθέσουν σ' αυτά. Έτσι ο νέος οργανισμός που θα προέλθει με αυτόν τον τρόπο, θα είναι ένας τροποποιημένος οργανισμός που δε θα δινόταν ποτέ από τη φύση.

Και εδώ, οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι και σοβαροί. Πέραν αυτών που αφορούν την υγεία των ανθρώπων, η ζημία που μπορεί να προκληθεί στο περιβάλλον είναι μη αναστέψιμη. Με τη μεταφορά της γύρης, μεταφέρονται γονίδια σε φυτά που δεν είναι μεταλλαγμένα προκαλώντας γεννετική μόλυνση. Επίσης, αυξάνεται η ανθεκτικότητα των ζιζανίων, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η οικολογική ισορροπία. Κάποια είδη ζώων θα αυξηθούν υπερβολικά, ενώ άλλα θα εξαφανισθούν. Κάποια έντομα και πτηνά που τρέφονται από αυτά τα ζιζάνια, θα πληχθούν επίσης. Το ίδιο θα συμβεί και με ορισμένα είδη φυτών που δε θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν την ανθεκτικότητα των νέων μεταλλαγμένων φυτών.

Τί συμβαίνει στα εργαστήρια; οι διασταυρώσεις πλέον γίνονται μεταξύ φυτών και ζώων. Για παράδειγμα, το γονίδιο του σκορπιού υποτίθεται ότι δίνει περισσότερη αντοχή στην ντομάτα, το γονίδιο του ροφού κάνει πιο νόστιμη την πατάτα και το γονίδιο της χελώνας υπόσχεται μακροζωία. Είναι φανερό ότι εκτός από το οργανικό κομμάτι (της υγείας) υπάρχει και το ηθικό κομμάτι της ιστορίας που αφορά την επέμβαση στη φύση.

Με δυό λόγια, δεν μας έφταναν οι συσκευασμένες (με πλήθος συντηρητικών και χρωστικών) τροφές, τώρα θα καταναλώνουμε και παρά φύση τροφές κατασκευασμένες συνθετικά στα εργαστήρια, "καλλιεργημένες" με χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα.

Στο μεταξύ, οι εργαστηριακές έρευνες συνεχίζονται, όπως και τα πειράματα στην πλάτη ζώων και ανθρώπων. Οι λαϊκές αγορές είναι γεμάτες από υβρίδια, τα μεταλλαγμένα μέσω της σόγιας και του καλαμποκιού έχουν εισβάλλει στις ζωωτροφές, η μεταλλαγμένη σόγια μέσω λεκυθίνης βρίσκεται παντού (από τις παιδικές τροφές μέχρι τις γκουρμέ συσκευασμένες παρασκευές) και το χειρότερο απ΄όλα: η οικονομική κρίση ευνοεί τις αγορές αυτών των τροφών, καθώς και τους ελλιπείς ελέγχους και την ακόμα ελλιπέστερη ενημέρωση και οδηγεί στα πιάτα μας ακόμα περισσότερα προϊόντα από μεταλλαγμένα.

Τί έχουν πετύχει οι πολυεθνικές αυτές εταιρίες υβριδίων και μεταλλαγμένων; Ασφαλώς ένα μονοπωλιακό καθεστώς. Δεδομένου ότι ο αγρότης – καλλιεργητής δεν μπορεί να κρατήσει σπόρο τον οποίο θα φυτέψει και την επόμενη χρονιά, όπως γίνονταν εδώ και χιλιάδες χρόνια, είναι αναγκασμένος να απευθυνθεί στις εταιρίες αυτές που θα του πουλούν κάθε χρόνο τον σπόρο με ημερομηνία λήξης. Ας μη ξεχνάμε ότι κάθε περιοχή είχε τις δικές της ποικιλίες με τα δικά της χαρακτηριστικά κάθε μία. Ας ξεχάσουμε τις διαφορετικές παραγωγές. Στο εξής, όλες οι περιοχές θα καλλιεργούν το ίδιο ακριβώς άχρωμο, άγευστο και άοσμο φυτό. Φέρουν λοιπόν τεράστια ευθύνη και οι αγρότες, οι οποίοι προτιμούν την εύκολη, φθηνή και γρήγορη λύση, χωρίς να διαισθάνονται ότι και οι ίδιοι συνεισφέρουν στην εξαφάνιση του αρχέγονου σπόρου και συγχρόνως στην απομάκρυνση από την φυσική καλλιέργεια, αλλά και στη διάδωση των ασθενειών.

Το παγκόσμιο όμως αυτό πείραμα, άρχισε ήδη να δείχνει τα καταστροφικά αποτελέσματά του: αύξηση των φυτοφαρμάκων, εξαφάνιση των παραδοσιακών σπόρων, αύξηση των αλλεργιών καθώς και των καρκινογεννέσεων, μεγαλύτερη μόλυνση στον υδροφόρο ορίζοντα από τα φυτοφάρμακα, αλλά και εξόντωση εντόμων και πτηνών εξαιτίας της μόλυνσης του εδάφους και των νερών και άλλα πολλά δεινά για τη φύση και τους ανθρώπους. Κι ακόμα δε γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα και δύσκολα θα μάθουμε, αφού η συγκάλυψη που υπάρχει από τις εταιρίες και τις ίδιες τις κυβερνήσεις λόγω των δισεκατομμυρίων από τα καθημερινά κέρδη, δεν θα αφήσουν να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Είναι εξαιρετικά απίθανο να αποδοθούν ευθύνες στα διατροφικά εκτρώματα για την αύξηση των ανθρώπινων ασθενειών αλλά και της μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Και μετά αναρωτιόμαστε ΓΙΑΤΙ θερίζει ο καρκίνος στην εποχή μας...

2 σχόλια:

  1. Είναι λάθος να μπερδεύουμε τα υβρίδια με τα μεταλλαγμένα! Αν θέλουμε να καταλάβουν οι πολίτες και να μη τρομοκρατούνται, πρέπει να γνωρίζουν. Τα υβρίδια για να παραχθούν και να έχουν τις ιδιότητες που ξέρουμε, προϋποθέτουν την ύπαρξη παλιών ποικιλιών. είναι επιλογή χαρακτηριστικών, χωρίς επέμβαση στο DNA του είδους. Δεν αναπαράγονται, αλλά δεν είναι επικίνδυνα για τη γενετική δεξαμενή, ούτε εξαφανίζουν είδη!
    Άλλο πράγμα είναι τα μεταλλαγμένα, στα οποία οι επιστήμονες έχουν επέμβει στο DNA του είδους, προσθέτοντας τμήμα DNA από άλλο είδος (π.χ. σκορπιού σε ντομάτα, πιθήκου σε καλαμπόκι.....) για να επιτύχουν τη δημιουργία είδους με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (πχ ανθεκτικότητα σε ορισμένες ασθένειες, συγκεκριμένη μορφή και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά). Αυτή η επέμβαση, πέρα από το ηθικό σκέλος, δημιουργεί βάσιμες υποψίες ότι οι ασθένειες μπορούν να ξεπεράσουν το φράγμα των ειδών (δηλαδή ασθένειες που παρουσιάζονταν σε ένα είδος μπορεί να εμφανιστούν σε άλλο, στο οποίο μέχρι πρότινος δεν μεταδίδονταν. Ένα χονδροειδές παράδειγμα είναι ασθένειες των φυτών, να εμφανιστούν σε ζώα ή στον άνθρωπο). Ακόμη η ομοιομορφία της παραγωγής, προϋποθέτει, εξάρτηση από συγκεκριμένες εταιρείες για φάρμακα και λιπάσματα(πανάκριβα)..... αλλά και τον κίνδυνο του αφανισμού της παραγωγής, ολόκληρων περιοχών. Κάτι ανάλογο έγινε τον 18ο αιώνα όταν καταστράφηκε η παραγωγή πατάτας στην Ιρλανδία (οι Ιρλανδοί, τρέφονταν σε μεγάλο βαθμό με πατάτες ,ψωμί από αλεύρι πατάτας, φαγητά με πρώτη ύλη την πατάτα....κλπ), με αποτέλεσμα να πεθάνει πολύς κόσμος και να μεταναστεύσει μέρος του πληθυσμού στην Αμερική. Το ίδιο φυσικά μπορεί να συμβεί και με τις μονοκαλλιέργειες ενός είδους, όμως οι ντόπιες ποικιλίες προσαρμόζονται καλύτερα στο μικροκλίμα κάθε περιοχής, και αναπαράγονται χωρίς κόστος για τον παραγωγό. Τέλος πάντων, μεγάλη κουβέντα! Ας μην τους διευκολύνουμε να ελέγξουν την τροφή μας, γιατί τότε......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δε νομίζω να υπάρχει σύγχυση στο άρθρο. Στη 2η κιόλας παράγραφο εξηγώ για τα υβρίδια, ενώ στη 5η για τα μεταλλαγμένα. Και μπορεί να είναι δύο διαφορετικές διαδικασίες, στην ουσία όμως και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για ανθρώπινη επέμβαση στη φυσική εξέλιξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.