Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 4 Μαΐου 2014

SOS: "Κινδυνεύουν τα παιδιά του 9ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς και όχι μόνο"

Την Τετάρτη 9 Απριλίου 2014, μέλη του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 9ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς, παραβρέθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο και γνωστοποίησαν αίτημά τους που κατέθεσαν εγγράφως, σχετικό με την απομάκρυνση της βάσης κεραιών κινητής τηλεφωνίας από την περιοχή (έναντι του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής) αλλά και την άμεση λήψη προστατευτικών μέτρων τόσο στο δημοτικό σχολείο όσο και στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής.

Σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο συμφώνησε με τα τέσσερα επιμέρους ζητήματα του αιτήματος με δέσμευση να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας για το σχολείο έναντι της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (μεταλλικό πλέγμα στη βορεινή περίφραξη του σχολείου, βάψιμο της πλευράς του σχολείου με ειδική μπογιά και κουρτίνες ειδικές που ανακλούν την Η/Μ ακτινοβολία) και να διαβιβαστεί το αίτημα στην αρμόδια επιτροπή τηλεπικοινωνιών & ταχυδρομείων.

Το αίτημα που κατέθεσε το ΔΣ του συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 9ου δημοτικού σχολείου έχει υπογραφεί από 240 συμπολίτες μας και καθώς αποτελεί αίτημα πολιτών της περιοχής, θα συνεχίσει να υπογράφεται μέχρις ότου υπάρξει οριστική λύση του ζητήματος με την απομάκρυνση των εν λόγω κεραιών (βάση που φιλοξενεί κεραίες όλων των εταιριών κινητής τηλεφωνία).

Επίσης, καλούνται όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι να πάρουν θέση σχετική με το αίτημα και να γνωστοποιήσουν προεκλογικά τι διατίθενται να πράξουν.

Το αίτημα όπως κατατέθηκε


Καθημερινά πληθαίνουν οι φωνές των επιστημόνων που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την επίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην υγεία μας. Ιδιαίτερα αναφέρονται στις αρνητικές επιπτώσεις που έχει αυτή σε άτομα νεαρής ηλικίας τα οποία δεν έχουν ολοκληρώσει την ανάπτυξη των βασικών ζωτικών τους οργάνων ( εγκέφαλος, πνεύμονες ). Αναλυτικότερα η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία έχει ενοχοποιηθεί για καρκινογενέσεις, γενετικές ανωμαλίες, επιληψία, μαθησιακές διαταραχές και πλήθος άλλων ασθενειών.

Ζώντας σε μια μικρή πόλη, όπως είναι το Κιλκίς, τη μεγαλύτερη ποσότητα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας τη δεχόμαστε από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Όταν μάλιστα αυτές βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια μας, τα σχολεία και τα πάρκα που παίζουν ανέμελα τα παιδιά μας, εύλογο είναι να ανησυχούμε για την ασφάλειά τους. Διότι, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι αόρατη, όπως δυστυχώς αόρατος είναι και ο κίνδυνος που ελλοχεύει από αυτήν. 


Η Bioinitiative Report, μια εξειδικευμένη έκθεση που συντάσσεται από επιστήμονες Σουηδίας, Αυστρίας, ΗΠΑ, Αγγλίας, πρότεινε τη μείωση των ορίων έκθεσης στην τιμή 0,1 μW / cm2, δηλαδή για την Ελλάδα 7200 φορές κάτω από τα σημερινά όρια «ασφαλείας». 

Στην Ελλάδα το όριο ασφαλείας είναι 360-720μW/cm2 (N. 3431/2006 αρθ.31). Στην Ιταλία, Ρωσία, Πολωνία, Γαλλία, Βουλγαρία είναι 10μW, στο Βέλγιο 1-2 μW ενώ στο Σάλτσμπουργκ Αυστρίας 0,1μW δηλαδή 3600-7200 φορές μικρότερο από της Ελλάδας και εκκρεμεί πρόταση να κατέβει επιπλέον 100 φορές. Είναι φανερό λοιπόν πως αν κάποιοι παίρνουν τόσο αυστηρά μέτρα, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει επικινδυνότητα για την υγεία όλων μας.

Επομένως, εμείς οι κάτοικοι της περιοχής πρώην ΙΚΑ ( σημερινό ΕΟΠΥΥ ) Κιλκίς ( της νέας προέκτασης της πόλης του Κιλκίς ) ζητούμε από το Δήμο Κιλκίς να μας προστατεύσει από την αρνητική επίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπεται από κεραία κινητής τηλεφωνίας που υπάρχει στην περιοχή μας και βρίσκεται σε απόσταση πολύ μικρή από το σχολείο 13ο νηπιαγωγείο & κυρίως από το 9ο Δημοτικό, στα οποία στέλνουμε τα παιδιά μας. 

Το ίδιο πρόβλημα ισχύει και για τις υπόλοιπες κεραίες που βρίσκονται τοποθετημένες εντός και πέριξ της πόλης. Απευθύνουμε έκκληση για μείωση των ορίων λειτουργίας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας στα επίπεδα του Σάλτσμπουργκ, αλλά και τη λήψη απλών αλλά σημαντικών μέτρων προστασίας για τα παιδιά που μένουν- επισκέπτονται την περιοχή ( λόγω 9ου Δημοτικού και του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής ), επικαλούμενοι την αρχή της προφύλαξης η οποία κατοχυρώνεται από το ευρωπαϊκό και ελληνικό δίκαιο. Πιο συγκεκριμένα ζητούμε από το ΔΣ του Δήμου Κιλκίς :

Α) Να απομακρυνθεί η παραπάνω κεραία καθώς πλέον τα σπίτια και το σχολείο αλλά και το κέντρο κατάρτισης ατόμων με ειδικές ανάγκες βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την κεραία. Η αρχική της τοποθέτηση έγινε πολλά χρόνια πριν, όταν τα γύρω οικόπεδα ήταν εκτός σχεδίου πόλης όμως η πόλη έκτοτε μεγάλωσε και συνεχίζει να μεγαλώνει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Β) Η εν λόγω κεραία, αλλά και κάθε κεραία στην πόλη μας να λειτουργεί στη χαμηλότερη δυνατή ισχύ (λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ευρώπη τείνει να προσεγγίσει το κατώτερο όριο του Σάλτσμπουργκ, δηλαδή τα 0,1μW/cm2).

Γ)Να προστατευτεί άμεσα το 9ο Δημοτικό Σχολείο που είναι και το μοναδικό σχολείο της πόλης τόσο κοντά σε φανερή κεραία κινητής τηλεφωνίας (300μ η απόσταση κεραίας και σχολείου) με τους εξής διαθέσιμους τρόπους :

α) τοποθέτηση πλέγματος από σύρμα (κοτετσόσυρμα) σε όλο το μήκος της περίφραξης της πλευράς που συνορεύει με την κεραία (βορεινή πλευρά σχολείου) και σε ύψος όσο το ύψος του σχολικού κτιρίου

β) βάψιμο της βορεινής πλευράς του σχολείου με ειδική μπογιά που ανακλά την Η/Μ ακτινοβολία

γ) ειδικές κουρτίνες στα βορεινά παράθυρα που ανακλούν την Η/Μ ακτινοβολία.

Δ) Το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στο οποίο παίζουν καθημερινά τα παιδιά μας, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 300μ, μια απόσταση μη ασφαλής (βάση της ισχύουσας νομοθεσία!) από την κεραία. Προτείνουμε παρόμοια κατασκευή – τοποθέτηση πλέγματος από σύρμα και στη βορεινή πλευρά του πάρκου.

7 σχόλια:

  1. Οφείλει η δημοτική αρχή να προστατεύει την υγεία των κατοίκων και κυρίως των παιδιών!Καιρός να γίνει κάτι με αυτό το θέμα, θέμα αυτονόητο προς διαχείριση για την υπόλοιπη Ευρώπη ενώ για μας εδώ παραμένει...ζήτημα "μην το αγγίζετε"!Ας αφήσουν λοιπόν τις αναπλάσεις και ασφαλτοστρώσεις κ ας δώσουν τέτοιες προτεραιότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητηρια στους κατοικους που δεν μενουν με σταυρωμενα τα χερια ας ελπισουμε να μην μεινουν και οι πολιτικοι με σταυρωμενα τα χερια ζητώντας μονο σταυρους σε λιγες ημερες στα ψηφοδελτια τους και να νοιαστουν για αυτο το πολυ σοβαρο θεμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το κακό με τις κεραίες έχει παραγίνει. Αν παρατηρήσει κανείς τις σκεπές του Κιλκίς θα δει ότι ανά λίγα μέτρα υπάρχουν πολλές "περίεργες" καμινάδες, οι οποίες δεν είναι τίποτα άλλο από παράνομες κεραίες κινητής τηλεφωνίας (έτσι εξηγείται και το "σήμα-καμπάνα" για το οποίο διατείνονται) Ο κρατικός μηχανισμός καθυστερεί χαρακτηριστικά να αναλάβει δράση μετά από καταγγελίες πολιτών (η φράση "δεν είμαστε εμείς αρμόδιοι επί του θέματος" έχει καταντήσει κλισέ) αποδεικνύοντας ότι τα συμφέροντα που παίζονται είναι τεράστια. Κανένας σεβασμός στο συνάνθρωπο, καμία ευαισθησία απέναντι στα παιδιά (τους είναι αδιάφορο το γεγονός ότι οι περισσότερες κεραίες βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία) Επιτέλους, ποιοι είναι οι επαΐοντες επί του θέματος? Θα συγκινηθεί κανείς ή τελικά είναι πολλά τα λεφτά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι κάτοικοι δικαιούνται να ζητούν ότι θέλουν...έστω κι αν δεν ξέρουν πως θα το διατυπώσουν σωστά.
    Οι συμπολίτες μας όμως που συμμετέχουν στα Δημοτικά Συμβούλια πρέπει να είναι προσεκτικοί..δεν μπορεί να λένε ΝΑΙ σε ΟΛΑ..έστω κι αν αυτά είναι αιτήματα κάποιων κατοίκων. (Αυτό είναι και επίκαιρο για τους διεκδικούντες τη συμμετοχή τους στα κοινά). Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι ενίοτε πρέπει και να "παιδαγωγούν" την κοινή γνώμη κι όχι να συναινούν αβασάνιστα σε κάθε αίτημα.
    Το "σωστό" αίτημα κατά τη γνώμη μου (το οποίο συνυπογράφω) είναι: έλεγχος της ακτινοβολίας και μείωση αυτής κάτω και από τα πιο αυστηρά όρια της Ευρώπης.
    Τώρα τι ρόλο μπορεί να παίξει το "κοτετσόσυρμα" ή οι ειδικές μπογιές, κλπ... ούτε κι εγώ που είμαι Φυσικός δεν μπορώ να έχω απόλυτη άποψη (βγάζω το καπέλο σε αυτούς που έβγαλαν κι επιστημονικά συμπεράσματα!!)
    Στη Φύση και στη Φυσική συμβαίνουν πολλές φορές πράγματα που αντίκεινται στις καθημερινές μας εμπειρίες, όπως για παράδειγμα σε ορισμένες περιπτώσεις όπου η ακτινοβολία κάτω από μια κεραία μπορεί να είναι μηδενική ενώ σε απόσταση από την κεραία είναι μεγάλη! ...(που φυσικά αντίκειται στην καθημερινή μας εμπειρία).
    Επίσης όσο πιο πυκνό είναι το δίκτυο των κεραιών τόση μικρότερη μπορεί να είναι η ακτινοβολία που εκπέμπουν για να λειτουργεί το δίκτυο.
    Επομένως το τι ακριβώς συμβαίνει με την ακτινοβολία σε κάποιο σημείο, επιβεβαιώνεται μόνο με μετρήσεις που κάνουν ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΑΡΧΕΣ (ας το χωνέψουν τον όρο οι Δημ. Σύμβουλοι)...κι όχι το "μάτι" του κάθε γονέα που δικαιολογημένα αγωνιά για την υγεία του παιδιού του.
    Παρεμπιπτόντως η ακτινοβολία στην περιοχή μετριέται εδώ και πολύ καιρό http://hermes.physics.auth.gr/gr/station/st350292 (μένει βέβαια να επιβεβαιώσουμε ότι τα στοιχεία είναι ρεαλιστικά).
    Υπάρχει βέβαια κι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για την μείωση της ακτινοβολίας που όμως δεν υιοθετούμε: η μη χρήση κινητών τηλεφώνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ απολύτως με τον συστηματικό έλεγχο και τη μείωση της εκπομπής στο ελάχιστο όριο, που προτείνει ο κ. Μάτσκος.
    Το αστείο είναι ότι μέσα στο δημοτικό συμβούλιο εκείνης της ημέρας ακούσαμε από ... αγωνιώδεις γονείς μέχρι υπαρκτές μετρήσεις, καθώς και ότι όσοι μένουμε στην περιοχή πρέπει οι ίδιοι να πληρώσουμε για να προστατέψουμε τα σπίτια μας, όσο οι δημοτικοί άρχοντες παραχωρούν τη μία άδεια μετά την άλλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. H απάντηση του αλλάΖΩ
    http://allazokilkis.blogspot.gr/2014/04/9-dhmotiko-keraies.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το "σωστό αίτημα" που προτείνεις Β. Μάτσκος είναι το ήδη διατυπωμένο (Β) αίτημα ! Το ότι μετριέται η ακτινοβολία με το πρόγραμμα ΕΡΜΗΣ κ μπορείς με απλό sms να μάθεις ανα πάσα στιγμή πόσες φορές κάτω από το νόμιμο όριο ασφαλείας είναι, δεν διασφαλίσει τπτ και δεν μας εφησυχάζει!!!Επίσης, οι ειδικές μπογιές με τις οποίες βάφουν τα ακτινολογικά εργαστήρια κ με αυτά προστατεύουν από ακτινοβολία κ σπίτια (!)δεν ήταν εμπνεύσεις ούτε ανίδεων ούτε απλά φοβισμένων γονιών. κάποιοι γονείς μπορούν έχουν κάποιες γνώσεις κι ας μην είναι δημοτικοί σύμβουλοι.Το κοτετσόσυρμα ( πυκνό πλέγμα μεταλλικό ) έχει προταθεί από μηχανικούς που ασχολούνται με το θέμα ( δεν ήταν έμπνευση γονιών) καθώς ανακλά μέρος της ακτινοβολίας!! Εν ολίγοις, μέχρι να αποφασίσουν κεντρικά για να μειώσουν τα όρια ασφαλείας στην ελληνική νομοθεσία ( και ξέρουμε πόσο χρόνο συνήθως χρειάζεται για κάτι τέτοιο!), αγωνιούμε να προστατευτούμε εμείς αλλά κυρίως τα παιδιά μας με ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ!!Αντί λοιπόν να επικρίνουμε τον τρόπο διατύπωσης κ την επιστημοσύνη γονιών και κατοίκων που αγωνιούν, ας πιέσουμε ΟΛΟΙ με κάθε τρόπο ώστε να αλλάξει η νομοθεσία προς όφελος της υγείας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.