Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Οι θέσεις των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. για τον ''Καλλικράτη''

Οι θέσεις των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. για τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο    και  την κοινωνία  και τη διαμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του ''Καλλικράτη'' , όπως διατυπώθηκαν  σε επιστολή  προς τη Βουλή των Ελλήνων  της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. .

Για τα βγούμε από το σημερινό αδιέξοδο, το οποίο επήλθε με πολιτικές όπως αυτή του «Καλλικράτη» και να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση πραγματικό κοινωνικό ρόλο απαιτείται άμεσα:
·          Απόδοση όλων των οφειλομένων από το κράτος και άρνηση μεταφοράς οποιασδήποτε αρμοδιότητας που δεν εξασφαλίζει εκ των προτέρων τους αναγκαίους πόρους και το απαραίτητο προσωπικό. Η μείωση κατά περίπου 60% (έως σήμερα) των πόρων προς την Τοπικής Αυτοδιοίκηση με δεκάδες νέες αρμοδιότητες, αποτελεί το καλύτερο άλλοθι σε όσους επιθυμούν την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α.
·          Ριζική αναθεώρηση του «Καλλικράτη» που να προβλέπει δημοκρατική, διοικητική, οικονομική μεταρρύθμιση και πραγματική αποκέντρωση.
·          Αποτροπή των πολιτικών άμεσης και έμμεσης ιδιωτικοποίησης κρίσιμων αναπτυξιακών και κοινωνικών αρμοδιοτήτων (απορρίμματα, ενέργεια, νερό, κοινωνικές υπηρεσίες, κ.λπ.),
·          Σεβασμό των εργασιακών και κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων, αναθεώρηση των αποφάσεων της κυβέρνησης για τη διαθεσιμότητα, τις απολύσεις, την κατάργηση των οργανικών θέσεων και τις συνεχείς μειώσεις των αποδοχών. Αποτροπή της προσπάθειας «κινεζοποίησης» της Ελληνικής κοινωνίας.
·          Συνέχιση και επέκταση των προγραμμάτων Κοινωνικών Δομών με την διατήρηση του Δημόσιου και Κοινωνικού Χαρακτήρα. Διασφάλιση της παραμονής του έμπειρου και εξειδικευμένου προσωπικού με την ενσωμάτωση όλων αυτών των δραστηριοτήτων στις υπηρεσίες των Δήμων (Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών).
·          Ξεκαθάρισμα των σχέσεων των Ο.Τ.Α. και υπηρεσιών του κράτους (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Ο.Γ.Α., ΕΛ.ΓΑ., κ.λπ.) στην άσκηση αρμοδιοτήτων τους χωρίς κανένα μέχρι σήμερα όφελος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
·          Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, καμιά απόλυση εργαζόμενου, κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων, φραγμό στη διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και την ομηρία χιλιάδων άνεργων εργαζομένων.
·          Επίλυση βασικών κλαδικών και θεσμικών αιτημάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους στους Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού. Υπογραφή Σ.Σ.Ε. για το προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου των Ο.Τ.Α. Αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων Υγιεινής και Ασφάλειας.

Με την πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικα ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απαξιώνεται, αποδομείται, εκχωρείται, επαιτεί, συρρικνώνεται.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως μια μορφή εξουσίας που βρίσκεται κοντά στο πολίτη δεν μπορεί να παρακολουθεί από μακριά την οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων, των ανέργων και συνολικά της κοινωνίας.

Είναι απολύτως αναγκαίο τη  δύσκολη αυτή περίοδο:

1. Να κατοχυρώνεται η Διοικητική και Οικονομική αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α.

2. Να υπάρξει διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.

3.  Να αναπτυχθούν σύγχρονες δομές και λειτουργίες στο εσωτερικό των Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού.

4.  Να υπάρξει ανάπτυξη και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

5.    Να αποτραπεί κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού.

6.   Να καθοριστούν με σαφήνεια οι κανόνες διαφάνειας και χρηστής διαχείρισης των πόρων.

Οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις των οργανισμών του Δημοσίου, καθώς και οι απολύσεις των εργαζομένων γίνονται με μοναδικό γνώμονα την περιστολή δαπανών και χωρίς  να εξετάζεται το τεράστιο κοινωνικό κόστος που θα προκληθεί.

Η αξιολόγηση των υπηρεσιών και του προσωπικού δεν γίνεται για να βελτιωθεί η λειτουργία των Δημοσίων Υπηρεσιών. Αντίθετα, χρησιμοποιείται ως εργαλείο για νέες απολύσεις, για κλείσιμο υπηρεσιών και ενίσχυση των ιδιωτών.

Η εφαρμογή της διαθεσιμότητας, η απαίτηση της τρόικα για τον περιορισμό του αριθμού των Δημοσίων Υπαλλήλων μέχρι το 2015 κατά 150.000 και η απόλυση 15.000 μέχρι το τέλος του 2014, έχουν βασικό στόχο τη μείωση του εργατικού προσωπικού, την κατάργηση υπηρεσιών και την ιδιωτικοποίηση βασικών υπηρεσιών του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων ακόμα και αυτών που συνταξιοδοτούνται και ο περιορισμός των οργανικών μονάδων δείχνει τις πραγματικές διαθέσεις τους για το μέλλον των Δημοσίων Υπηρεσιών αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού.

Το πάγωμα των προσλήψεων στους Ο.Τ.Α. ακόμα και στις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, επιβεβαιώνουν τις καθημερινές εκτιμήσεις μας για την ιδιωτικοποίηση ή κατάργηση βασικών υπηρεσιών Κοινωνικού χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκηση (Καθαριότητα, Παιδικοί Σταθμοί, Πράσινο, Κ.Ε.Π., Προνοιακές Δομές, κ.λπ.).

Ο «Καλλικράτης» συνδέθηκε αναπόσπαστα με την εκχώρηση βασικών κοινωνικών υπηρεσιών σε ιδιώτες εισάγωντας και δρομολογόντας ένα νέο εργασιακό τοπίο ζούγκλας, υποκαθιστώντας τη σταθερή σχέση εργασίας, με διάφορες εργασιακές μορφές εργασίας (Μ.Κ.Ο., πεντάμηνα, ενοικιαζόμενη εργασία, κοινωφελής εργασία) χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς ενιαίους όρους εργασίας, χωρίς δικαιώματα. Βασικός δε στόχος μεταβατικός μέχρι την πλήρη ιδιωτικοποίηση των Κοινωνικών ιδιαίτερα Δομών είναι η δημιουργία ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. που γνωστό επίσης είναι πως δημιουργούνται και «ελέγχονται» ως άλλες Δημοτικές Επιχειρήσεις, από τους αιρετούς.

Συγχρόνως αγωνιζόμαστε και για την ποιοτική αναβάθμιση των Δημοσίων Υπηρεσιών διεκδικώντας:

1.       Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, αντικειμενικό σύστημα προσλήψεων, αξιοκρατική στελέχωση, καμιά κατάργηση οργανικών θέσεων.
2.       Προστασία και αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δημοσίου και των Ο.Τ.Α. με την αύξηση των πόρων για τη λειτουργία τους, τη βελτίωση των υποδομών και των εξοπλισμών τους.
3.       Ουσιαστική οικονομική αναβάθμιση των Δημοσίων Υπαλλήλων.
4.       Κατάργηση του Νόμου για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.).     
5.       Υπεράσπιση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών, αποτροπή κάθε προσπάθειας ιδιωτικοποίησης.


Ενώπιον της πολιτικής, οικονομικής, λειτουργικής και θεσμικής κατάρρευσης του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση των κοινωνικών κατακτήσεων, των Δημοσίων Αγαθών, του Κοινωνικού Κράτους. Για μία Τοπική Αυτοδιοίκηση με Δημόσιο και Κοινωνικό Χαρακτήρα. Σε αυτή την κατεύθυνση και μόνο θα πρέπει να στοχεύει ο κάθε νέος «Καλλικράτης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.