Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Αγαθοπούλου: Αναβάθμιση και όχι κατάργηση των μεθοριακών γραφείων του ΕΟΤ σε Δοϊράνη και Ευζώνους

Υπογράφει η Ειρήνη Αγαθοπούλου
Η μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά, παρούσα στα διεθνή τουριστικά φόρα και τα απανταχού γκαλά, επαίρεται δια της υπουργού της Όλγας Κεφαλογιάννη για την πρωτοφανή αύξηση τουριστικών αφίξεων και επισκεπτών στη χώρα που αναμένεται στη φετινή σεζόν. Την ίδια ώρα αποσιωπούν συστηματικά ότι οι τοπικές κοινωνίες στους τόπους προορισμού, μαραζώνουν χρόνο με τον χρόνο μέσα σε περιβάλλον ύφεσης, καταστροφής υποδομών, λουκέτων στις επιχειρήσεις του κλάδου, ιδίως των μικρομεσαίων και αύξησης της ανεργίας. 

Δεν μας εξηγούν, πώς γίνεται ολόκληρες περιοχές της χώρας να «βουλιάζουν» από επισκέπτες και οι τοπικές οικονομίες να μην ωφελούνται ή στην καλύτερη περίπτωση να τις αγγίζει ελάχιστα. Αποκρύπτουν ότι οι κυβερνητικές προσπάθειες όλα αυτά τα χρόνια εστιάζονται στον τύπο του all-inclusive επισκέπτη, με το «βραχιολάκι» και την απόλυτα κατευθυνόμενη διοχέτευση του όποιου εισοδήματος, στα ταμεία των πολυεθνικών του κλάδου που ελέγχουν όλο το «πακέτο», από την πρακτόρευση, τις πτήσεις, τη διαμονή στα πολυτελή ξενοδοχεία, τις ξεναγήσεις, τις εκδρομές κλπ. 

Μόνιμα χαμένος από αυτή την εξέλιξη είναι οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις και εκείνες των μικρών μονάδων, της εστίασης, της ψυχαγωγίας και των μεταφορών, δηλαδή οι τοπικές οικονομίες και κοινωνίες.

Φωτεινό παράδειγμα αυτής της κυβερνητικής τακτικής, αποτελεί και το παράτημα στην τύχη τους των σημαντικών πυλών εισόδου στη χώρα που βρίσκονται στα βόρεια σύνορα και που για δεκαετίες αποτελούσαν πηγή οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης για τις τοπικές κοινωνίες της Β. Ελλάδας. 

Το Υπουργείο Τουρισμού και οι πολιτικοί του προϊστάμενοι, δεν βρίσκουν χρόνο και τρόπο να αξιοποιήσουν τα συνοριακά γραφεία του ΕΟΤ, να τα στελεχώσουν κατάλληλα και επαρκώς, να αναδείξουν τα φυσικά, ιστορικά, πολιτιστικά και αναπτυξιακά πλεονεκτήματα των περιοχών και εν τέλει να τροφοδοτήσουν τις τοπικές κοινωνίες. 

Μοιραία, οι λιγοστοί υπάλληλοι που στελεχώνουν τα απαξιωμένα συνοριακά γραφεία, αντί να καλωσορίζουν τους ξένους επισκέπτες, κατευοδώνουν τα κύματα των συμπολιτών μας που περνάνε τα σύνορα για φτηνότερα ψώνια και καύσιμα στις γειτονικές χώρες, ενώ το εργασιακό τους μέλλον γίνεται πλέον εξαιρετικά αμφίβολο. Γίνονται ο καθρέπτης μιας Ελλάδας που μαραζώνει μέρα με τη μέρα, την ώρα που στην τηλεόραση οι «αρμόδιοι» πανηγυρίζουν για τις τουριστικές «επιτυχίες» τους.

Οι ανησυχίες και τα αιτήματα των εργαζομένων στον ΕΟΤ σχετικά με τα μεθοριακά γραφεία των Ευζώνων –που εδώ και καιρό είναι κλειστό- και της Δοϊράνης, που αποτελούν πύλες εισόδου όλο τον χρόνο και όχι μόνο το καλοκαίρι, είναι πέρα για πέρα δικαιολογημένες. 

Ενώ ερωτηματικά εγείρει η στάση της Αυτοδιοίκησης στο Κιλκίς (Δήμοι, Αντιπεριφέρεια), που όχι μόνο δεν ανέδειξαν επαρκώς το θέμα όλα αυτά τα χρόνια, αλλά αντίθετα έλαμψαν δια της αναποτελεσματικότητάς τους. Αντί της αναγκαίας αναβάθμισης, η υποστελέχωση και η έλλειψη σχεδιασμού, ουσιαστικών ρόλων και περιεχομένου των γραφείων, τα καθιστά όλο και περισσότερο «υπηρεσίες φαντάσματα». 

Αυτά όμως είναι «ψιλά γράμματα» για τη μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά, που δεν έχει αφήσει πλέον κανέναν οικονομικό και κοινωνικό τομέα χωρίς να τον πλήττει βάναυσα. Γίνεται κοινή συνείδηση πια ότι η ανατροπή της ισοδυναμεί με διάσωση !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.