Προς ενημέρωση των καταναλωτών της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς και όχι μόνο παραθέτουμε μερικά στοιχεία για την προστασία του καταναλωτή κατά την αγορά των προϊόντων οινοποίησης και κυρίως του κρασιού που αποτελεί το πρώτο προϊόν οινοποίησης των καλλιεργούμενων οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου .
Σήμερα το Κιλκίς έχει την δυνατότητα να παράγει τρείς κατηγορίες κρασιών.
1. Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης «ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ»
2. Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη «ΠΛΑΓΙΕΣ ΠΑΙΚΟΥ»
3. Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»
4.Οίνος Ερυθρός – Λευκός –Ερυθρωπός.
Οι εργαστηριακοί έλεγχοι σε διαπιστευμένα εργαστήρια για όλες τις κατηγορίες των κρασιών είναι πολλαπλοί και ξεκινάνε πριν τον τρύγο διασφαλίζοντας την ποιότητα και την καταλληλότητα για ανθρώπινη κατανάλωση .
Και στις τέσσερεις παραπάνω κατηγορίες απαραίτητη για την πώληση είναι η τυποποίηση και η επισήμανση του προϊόντος στο οποίο οι υποχρεωτικές ενδείξεις είναι
- Η ονομασία της κατηγορίας του προϊόντος
- Ο αποκτημένος αλκοολικός τίτλος
- Η ένδειξη προέλευσης
- Η ένδειξη του εμφιαλωτή –παραγωγού ή πωλητή
- Ο αριθμός παρτίδας
- Ο όρος “περιέχει θειώδη” αν ισχύει.
Όπως γίνεται αντιληπτό το τυποποιημένο και με νόμιμη επισήμανση κρασί που διατίθεται στην αγορά έχει ελεγχθεί πολλές φορές και εξασφαλίζει τον καταναλωτή τόσο όσον αφορά τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά αλλά κυρίως την περιεκτικότητα του σε πρόσθετες ύλες.
Απαγορεύεται να κυκλοφορήσει κρασί χωρίς τυποποίηση και επισήμανση.
Το κρασί είναι ζωντανός οργανισμός . Η διατήρησή του σε καλή κατάσταση δεν είναι εύκολη υπόθεση, προϋποθέτει εγκαταστάσεις και χειρισμούς που πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όρια.
Η χωρική οινοποίηση ή αλλιώς παραδοσιακή-βιολογική οινοποίηση είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται πολύ τα τελευταία χρόνια για το κρασί που κυκλοφορεί την περίοδο των Χριστουγέννων .
Ο όρος αυτός “παραδοσιακό - βιολογικό” χρησιμοποιείται για να καλύψει την έλλειψη επισήμανσης και συνεπώς ελέγχου του προϊόντος.
Στο κρασί δεν ισχύει το ότι δηλώσεις είσαι γιατί πρόκειται για προϊόν με υγειονομικό ενδιαφέρον.
Σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς παράγουν κρασί το οποίο μπορεί να διατεθεί ελεγμένο στον καταναλωτή μόνο τα παρακάτω οινοποιεία.
1. Αιδαρίνης Γ. Δημήτριος (Γουμένισσα)
2. Ευτυχίδης Θ. Ευτύχιος (Γουμένισσα)
3. Αρχοντάκης Ιωσήφ (Αξιούπολη)
4. Μπουτάρης & Υιός (Γουμένισσα)
5. Ντέμπου Ιωάννα- Σακαλάκη (Πλάγια –Παιονίας)
6. Πετεινής Ο.Ε «ΑΚΡΟΘΕΑ» (Αξιούπολη)
7. Τάτσης Χ. Περικλής (Γουμένισσα)
8. Τάτσης Χ. Στέργιος (Γουμένισσα)
9. Χατζηβαρύτης Ευάγγελος (Γουμένισσα)
Και από την αμπελουργική περίοδο 2012-2013 και οι :
10. Γκόγκος Ιωάννης (Πολύκαστρο)
11. Μπαλαμπανίδου Χριστίνα (Παλιό Αγιονέρι)
Σήμερα το Κιλκίς έχει την δυνατότητα να παράγει τρείς κατηγορίες κρασιών.
1. Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης «ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ»
2. Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη «ΠΛΑΓΙΕΣ ΠΑΙΚΟΥ»
3. Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»
4.Οίνος Ερυθρός – Λευκός –Ερυθρωπός.
Οι εργαστηριακοί έλεγχοι σε διαπιστευμένα εργαστήρια για όλες τις κατηγορίες των κρασιών είναι πολλαπλοί και ξεκινάνε πριν τον τρύγο διασφαλίζοντας την ποιότητα και την καταλληλότητα για ανθρώπινη κατανάλωση .
Και στις τέσσερεις παραπάνω κατηγορίες απαραίτητη για την πώληση είναι η τυποποίηση και η επισήμανση του προϊόντος στο οποίο οι υποχρεωτικές ενδείξεις είναι
- Η ονομασία της κατηγορίας του προϊόντος
- Ο αποκτημένος αλκοολικός τίτλος
- Η ένδειξη προέλευσης
- Η ένδειξη του εμφιαλωτή –παραγωγού ή πωλητή
- Ο αριθμός παρτίδας
- Ο όρος “περιέχει θειώδη” αν ισχύει.
Όπως γίνεται αντιληπτό το τυποποιημένο και με νόμιμη επισήμανση κρασί που διατίθεται στην αγορά έχει ελεγχθεί πολλές φορές και εξασφαλίζει τον καταναλωτή τόσο όσον αφορά τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά αλλά κυρίως την περιεκτικότητα του σε πρόσθετες ύλες.
Απαγορεύεται να κυκλοφορήσει κρασί χωρίς τυποποίηση και επισήμανση.
Το κρασί είναι ζωντανός οργανισμός . Η διατήρησή του σε καλή κατάσταση δεν είναι εύκολη υπόθεση, προϋποθέτει εγκαταστάσεις και χειρισμούς που πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όρια.
Η χωρική οινοποίηση ή αλλιώς παραδοσιακή-βιολογική οινοποίηση είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται πολύ τα τελευταία χρόνια για το κρασί που κυκλοφορεί την περίοδο των Χριστουγέννων .
Ο όρος αυτός “παραδοσιακό - βιολογικό” χρησιμοποιείται για να καλύψει την έλλειψη επισήμανσης και συνεπώς ελέγχου του προϊόντος.
Στο κρασί δεν ισχύει το ότι δηλώσεις είσαι γιατί πρόκειται για προϊόν με υγειονομικό ενδιαφέρον.
Σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς παράγουν κρασί το οποίο μπορεί να διατεθεί ελεγμένο στον καταναλωτή μόνο τα παρακάτω οινοποιεία.
1. Αιδαρίνης Γ. Δημήτριος (Γουμένισσα)
2. Ευτυχίδης Θ. Ευτύχιος (Γουμένισσα)
3. Αρχοντάκης Ιωσήφ (Αξιούπολη)
4. Μπουτάρης & Υιός (Γουμένισσα)
5. Ντέμπου Ιωάννα- Σακαλάκη (Πλάγια –Παιονίας)
6. Πετεινής Ο.Ε «ΑΚΡΟΘΕΑ» (Αξιούπολη)
7. Τάτσης Χ. Περικλής (Γουμένισσα)
8. Τάτσης Χ. Στέργιος (Γουμένισσα)
9. Χατζηβαρύτης Ευάγγελος (Γουμένισσα)
Και από την αμπελουργική περίοδο 2012-2013 και οι :
10. Γκόγκος Ιωάννης (Πολύκαστρο)
11. Μπαλαμπανίδου Χριστίνα (Παλιό Αγιονέρι)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.