Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Πρωτόκολλο συνεργασίας Περιφέρειας και ΕΦΕΤ για κοινούς ελέγχους

Πρωτόκολλο συνεργασίας για τον καλύτερο συντονισμό των ελεγκτικών μηχανισμών, τη διενέργεια κοινών ελέγχων και την από κοινού διαχείριση εκτάκτων περιστατικών και καταγγελιών στον τομέα ασφάλειας των τροφίμων υπέγραψαν σήμερα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην έδρα της Π.Κ.Μ. στη Θεσσαλονίκη.
«Η σημερινή συνάντηση, που επισφραγίζεται με την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς σηματοδοτεί την έναρξη μιας σειράς κοινών δράσεων στους τομείς της υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων, της προστασίας των καταναλωτών, της διασφάλισης της δημόσιας υγείας και της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς. Στόχος μας είναι ο καλύτερος συντονισμός των ελεγκτικών μηχανισμών προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικότερη εφαρμογή των προγραμμάτων ελέγχου καθώς και η άμεση αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών προς όφελος τόσο των καταναλωτών όσο και των επαγγελματιών, ιδιαίτερα ενόψει της εορταστικής περιόδου.

Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς, που η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη που υπογράφει πρωτόκολλο συνεργασίας με τον ΕΦΕΤ, το οποίο όχι μόνο θα ενισχύσει τους υφιστάμενους ελεγκτικούς μηχανισμούς, μέσω του αρτιότερου συντονισμού των υπηρεσιών και της αντιμετώπισης των προβλημάτων που παρατηρούνται στο σύστημα ελέγχου, αλλά θα αυξήσει και την ασφάλεια των τροφίμων, εν όψει της εορταστικής λειτουργίας της αγοράς, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προστασία των καταναλωτών και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Θα ήθελα να συγχαρώ τον πρόεδρο του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, τον κ. Τσιάλτα, για το εξαιρετικό έργο που επιτελεί στον οργανισμό. Επίσης θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για την πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων, καθώς και για τη δωρεά τεσσάρων οχημάτων στην ΠΚΜ προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών των υπηρεσιών μας.

Η προστασία της δημόσιας υγείας αποτελεί έναν από τους κεντρικούς άξονες της πολιτικής μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και προς την κατεύθυνση αυτή ενώνουμε τις δυνάμεις με τον ΕΦΕΤ προκειμένου να παρέχουμε ποιοτικές υπηρεσίες στους συμπολίτες μας. Εμείς συνειδητά έχουμε επιλέξει το δρόμο της σύμπραξης με φορείς αναπτύσσοντας συνέργειες με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Η φιλοσοφία μας είναι σαφής: να συνεχίσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας την πολιτική της εξωστρέφειας, να διευρύνει το δίαυλο επικοινωνίας με τους συμπολίτες μας και να εφαρμόσουμε πιστά τις θεσμικές υποχρεώσεις μας. Μόνο μέσα από κοινή προσπάθεια, συντονισμένες ενέργειες και στοχευμένες δράσεις μπορούμε να θωρακίσουμε τη δημόσια υγεία και να διασφαλίσουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τους συμπολίτες μας», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους γενικούς διευθυντές και τους υπηρεσιακούς παράγοντες της ΠΚΜ για τον άρτιο ελεγκτικό μηχανισμό που έχουν ήδη αναπτύξει και αποφέρει ήδη αποδοτικά αποτελέσματα και έκανε ξεχωριστή αναφορά στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν, παρά τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν λόγω έλλειψη πόρων και μείωσης του ανθρώπινου δυναμικού.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσαμασλής έκανε λόγο για τη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα της θεσμοθέτησης του νέου πλαισίου συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Ε.Φ.Ε.Τ., ειδικότερα στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία που υπάρχει έλλειψη πόρων και σημαντική μείωση στελεχιακού δυναμικού και απαιτούνται εντατικότεροι έλεγχοι στην αγορά.

Ο πρόεδρος του Ε.Φ.Ε.Τ. Γιάννης Τσιάλτας ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα για την αποδοχή της πρότασης του ΕΦΕΤ να υπάρξει σύμπραξη των δύο φορέων στον τομέα της υγιεινής, της ασφάλειας και του ελέγχου των τροφίμων. «Δεν είναι τυχαίο που το πρώτο πρωτόκολλο συνεργασίας υπογράφεται με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μια περιφέρεια που έχει μια παράδοση στην εφαρμογή ελεγκτικών μηχανισμών. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρήκαμε συνοδοιπόρο στη βασική συλλογιστική μας: είμαστε εδώ για να προχωρήσουμε σε μια συνεργασία με συντονισμό για να καταστήσουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς δυνατότερους και αποτελεσματικότερους με κύριο στόχο να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και τον καταναλωτή. 

Είμαστε σήμερα εδώ για να υπογράψουμε το πρωτόκολλο το οποίο θα μας δώσει μία δυνατότητα: να αποφύγουμε φαινόμενα του παρελθόντος διπλών ελέγχων, ανώφελων ελέγχων, επικαλύψεων κ.λπ. Ο συντονισμός και ο προγραμματισμός θα είναι σε ενιαία βάση. Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να αξιολογήσουμε καλύτερα τους ελέγχους που πραγματοποιούμε και να βγάλουμε συμπεράσματα για την ασφάλεια, καταλληλότητα και υγιεινή των παραγόμενων προϊόντων. Αυτή η ‘ισχύς εν τη ενώσει’ θα μας δώσει και μια δυνατότητα εξοικονόμησης προσωπικού και πόρων», τόνισε ο κ. Τσιάλτας. Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Ε.Φ.Ε.Τ. αναφέρθηκε στο Πολυετές Ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Ελέγχων του φορέα για το 2014, όπου εκεί τίθενται οι εθνικοί στρατηγικοί στόχοι για τους ελέγχους στο σύνολο του αγροτοδιατροφικού τομέα, προκειμένου να υπάρξει κοινή πολιτική και συντονισμός δράσεων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών προκειμένου να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Στη σύσκεψη για την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας συμμετείχαν ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης της ΠΚΜ Ν. Τσοτσόλης, ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΚΜ Κλ. Γούναρης, ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΠΚΜ Γ. Γιουφτσίδης, ο Προϊστάμενος της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΕΦΕΤ Κεντρικής Μακεδονίας Ν. Τράιος καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες των δύο φορέων.

Το πρωτόκολλο συνεργασίας, στο οποίο συμμετέχουν από την πλευρά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σηματοδοτεί την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος επίσημου ελέγχου τροφίμων μεταξύ της Π.Κ.Μ. και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΦΕΤ για το έτος 2014. Προβλέπει τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των υπηρεσιών της Π.Κ.Μ., που είναι αρμόδιες σύμφωνα με το νόμο για τον «Επίσημο έλεγχο των τροφίμων», και της Περιφερειακής Διεύθυνσης του Ε.Φ.Ε.Τ. Κεντρικής Μακεδονίας σχετικά με τρόπο διενέργειας των ελέγχων στην αγορά και έχει ως στόχο τη διαχείριση διατροφικών περιστατικών και κρίσεων, έκτακτων περιστατικών και καταγγελιών από τους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.