Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Ποιος έχει το δικαίωμα να στερεί στους συγγενείς να κηδέψουν το νεκρό τους;

Γράφει η Σταυρούλα Καλαϊτζίδου 
Σε αυτό το κείμενο θέλω να παραθέσω τη δική μου εμπειρία από την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου της οικογένειας μου. Ίσως κάποιοι από τους αναγνώστες να θυμηθούν ένα παρόμοιο περιστατικό δικό τους ή ίσως να αφυπνίσουμε την ευαισθησία κάποιων άλλων ανθρώπων.

Η καταγωγή της μητέρας του αποθανόντα ήταν από το χωριό Γάβρα του Κιλκίς, η οποία έζησε εκεί μέχρι 19 ετών. Η επιθυμία του, όταν θα τον συνοδεύαμε στην τελευταία του κατοικία, ήταν να βρίσκεται μαζί με την μητέρα του και μάλιστα στο ίδιο μέρος χωρίς να ανοιχτεί νέος τάφος. Η οικογένεια θεώρησε, και ήταν χρέος της, η τελευταία επιθυμία του να πραγματοποιηθεί.

Την ημέρα της τελετής μας παρέπεμψαν στο ληξιαρχείο της Τερπύλλου, για να εκδοθεί η άδεια ενταφιασμού. Όταν πήγαμε και ζητήσαμε την άδεια, οι υπάλληλοι, κάνοντας σαφώς πολύ καλά τη δουλειά τους, μας ζήτησαν το ποσό των χιλίων (1.000,00) ευρώ, το οποίο αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Κιλκίς. 


Εν συνεχεία παραθέτουν ένα απόσπασμα σύμφωνα με την υπ' αριθμόν 416η//2011 απόφαση για το οικονομικό έτος 2012, σε όλους τους οικισμούς του Δήμου θα χρεώνονται οι μη Δημότες και οι μη κάτοικοι του Καλλικρατικού Δήμου, με δικαίωμα ενταφιασμού στο ποσό των χιλίων (1.000,00) ευρώ, ενώ οι μη δημότες και μη κάτοικοι που είχαν μερίδα στον Kαλλικρατικό Δήμο του Κιλκίς στο παρελθόν (πριν τον Καλλικρατικό Δήμο) αλλά πήραν τα δικαιώματα τους, θα χρεώνονται με δικαίωμα ενταφιασμού στο ποσό των διακοσίων (200,00) ευρώ.

Όπως είναι φυσικό, εάν οι κάθε οικογένεια δεν έχει το ποσό των χιλίων (1.000,00) ευρώ δεν μπορεί να ζητήσει της άδειας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί η κηδεία.

Αναρωτιέμαι λοιπόν για το Δημοτικό Συμβούλιο του Κιλκίς:

-Τόσο κοστολογείται ο θάνατος ενός ανθρώπου;

-Εάν δεν είναι δημότης αλλά ένας από τους γονείς του είχε καταγωγή και οικογενειακή μερίδα, πάλι θεωρείται ξένος;

-Ποια δικλείδα ασφαλείας έχουν τέτοιου είδους αποφάσεις όταν οι συγγενείς ενδεχομένως δεν διαθέτουν ένα τέτοιο ποσό; Μην ξεχνάμε πως οι περισσότερες οικογένειες πνίγονται στα χρέη και η ανεργία τους έχει χτυπήσει την πόρτα.

-Ποιος έχει το δικαίωμα να στερεί στους συγγενείς να κηδέψουν το νεκρό τους;

-Και τέλος, που διοχετεύονται τα λεφτά αυτά και σε τι εξυπηρετούν τον Δήμο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.