Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Διατροφικές συνήθειες αθλητών ακαδημιών διαφόρων αθλημάτων και χρονοδιάγραμμα λήψης τροφής πριν και μετά την προπόνηση

Γράφει η Ασημένια Καναρίδου*
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Στα πλαίσια του 14 ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ένωσης Γυμναστών Βορείου Ελλάδος, το οποίο πραγματοποιείται στην Θεσσαλονίκη από 7-8 Δεκεμβρίου 2013, μια ομάδα ερευνητών**, πραγματοποίησε μια έρευνα με σκοπό την μελέτη των διατροφικών συνηθειών πριν και μετά την προπόνηση .Καθώς, και το χρονοδιάγραμμα λήψης τροφής πριν και μετά την προπόνηση και η συσχέτιση του με άλλους παράγοντες.(BMI = Δείκτης Μάζας Σώματος, άθλημα, διάρκεια προπόνησης, φύλο και ηλικία).


Στην έρευνα συμμετείχαν 240 αθλητές ακαδημιών, διαφορών αθλημάτων (ποδόσφαιρο, χάντμπολ, στίβο, μπάσκετ κ. άλλα), των νομών Κιλκίς και Θεσσαλονίκης.



Από αυτά τα 75 ήταν κορίτσια και τα 165 αγόρια, ηλικίας 6-16 ετών.

Μέσω ερωτηματολογίου, το οποίο συμπληρώθηκε με τη βοήθεια των γονέων, έγινε καταγραφή των ομάδων τροφίμων –ισοδυνάμων, καθώς επίσης και της πρόσληψης υγρών. 


Επίσης, στο ερωτηματολόγιο καταγράφηκε το χρονοδιάγραμμα λήψης τροφής πριν και μετά την προπόνηση,το πρόγραμμα και η διάρκεια των προπονήσεων, ο σωματότυπος, το άθλημα και τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των αθλητών (φύλο και ηλικία).

Μετά από ερώτηση των μικρών αθλητών ,εάν είχαν ενημερωθεί για τη σωστή διατροφή ένα 85% απάντησε ότι είχε ενημερωθεί για τη σωστή διατροφή ,ενώ ένα 15% ότι δεν είχε καμία ενημέρωση.

Συμπερασματικά, βρέθηκε ότι οι μικροί αθλητές πριν και μετά την προπόνηση τρέφονται με ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες, το οποίο συνοδεύεται σ’ ένα μεγάλο ποσοστό από τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη. 

Καταναλώνουν ικανοποιητικές ποσότητες υγρών πριν και κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Ωστόσο, η επιλογή αυτή δεν ήταν λόγω ενημέρωσης –γνώσης των αθλητών για τη σύσταση του γεύματος, αλλά προσαρμογής στον τρόπο διατροφής της οικογένειας και στον τρόπο ζωής.



Τα υπόλοιπα συμπεράσματα όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα λήψης τροφής πριν και μετά την προπόνηση, βρέθηκε να υπάρχει συσχέτιση του χρόνου λήψης τροφής πριν την προπόνηση με το φύλο (τα κορίτσια έτρωγαν πιο κοντά στην ώρα της προπόνησης), το άθλημα (οι αθλητές του χάντμπολ και του ποδοσφαίρου έτρωγαν πιο κοντά στην ώρα της προπόνησης), την ώρα προπόνησης (όσο πιο νωρίς ήταν η προπόνηση, οι μικροί αθλητές έτρωγαν μέσα στην πρώτη ώρα πριν την προπόνηση) και την ενημέρωση σε θέματα διατροφής (τα παιδιά που ήταν ενημερωμένα για θέματα διατροφής ,έτρωγαν πιο απομακρυσμένα από την ώρα της προπόνησης). 

Όσον αφορά στο χρόνο λήψης τροφής μετά την προπόνηση, βρέθηκε να υπάρχει συσχέτιση μόνο με την ώρα προπόνησης. Δηλαδή όσο πιο αργά ήταν η προπόνηση των αθλητών, τόσο πιο σύντομα έτρωγαν μετά το πέρας της προπόνησης.

Εν κατακλείδι, αξίζει να σημειωθεί ότι το χρονοδιάγραμμα λήψης τροφής πριν και μετά την προπόνηση, θα μπορούσε να βελτιωθεί με παρεμβάσεις στο ωράριο προπονήσεων και να γίνεται συνεχής ενημέρωση των γονιών και των μικρών αθλητών σε θέματα σωστής διατροφής.

** Ομάδα ερευνητών: Καναρίδου Ασημένια (Κλινική Διαιτολόγος ) Λυρτζής Χ. (Ορθοπαιδικός Χειρούργος, Νάτσης Κ (Ορθοπαιδικός Χειρούργος).



* Ασημένια Καναρίδου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων
Καλούδη 32, Κιλκίς
Τηλ.: 23410 25902, ΚΙΝ.: 6974124648

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.