Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2013

"Ο Θεός δεν απογοητεύτηκε ακόμη από τον άνθρωπο"

Μήνυμα Χριστουγέννων 2013 από τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων Β/θμιας Εκπαίδευσης ν. Κιλκίς
"Χριστούγεννα! Μουσικές, λαμπιόνια, χρώματα και μυρωδιές. Κάλαντα και παιδικές φωνούλες. Μήπως είναι εικόνες και αισθήσεις του παρελθόντος; Τα Χριστούγεννα αλλά και κάθε μεγάλη πλέον γιορτή προσεγγίζεται από το σύγχρονο άνθρωπο επιφανειακά, εξωτερικά, καταναλωτικά. Αγνοείται ή αποσιωπάται το πνευματικό και υπαρξιακό μήνυμα από ένα ευδαιμονικό παραλήρημα που συνοδεύει το πνεύμα μιας ατομοκεντρικής ευημερίας .Απουσιάζει ο σεβασμός στην ελευθερία και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου ως πρόσωπο.

Η καχυποψία και η έλλειψη φιλάνθρωπης διάθεσης δεσπόζουν στην ταραγμένη ψυχή του ανθρώπου. Η κοινωνική ανισότητα, η φτώχεια και η εκμετάλλευση οδήγησε το σύγχρονο άνθρωπο στην απομόνωση και την κατάθλιψη.

΄Ενας κόσμος άφωνος, μια σύγχρονη γενιά που δεν μπορεί να στηρίξει τη διαμαρτυρία του, εκτεθειμένη σε χίλιους κινδύνους και ταπεινώσεις. Πόσο επίκαιρος καθίσταται ο Ντοστογιέφσκι με τα λόγια του «΄Οσο υπάρχει στον κόσμο έστω κι ένα παιδί που πεινά και που είναι ξυπόλητο, το ανθρώπινο γένος, δεν πρόκειται ποτέ να δικαιώσει την ύπαρξή του».

Στο πρόσωπο και την παρουσία του Χριστού παροντοποιείται ο χρόνος και γίνεται ευκαιρία πρόγευσης της αιωνιότητας. Ο Θεός κατέβηκε στη γη για να θεωθεί ο άνθρωπος. Αυτή είναι η θεολογία και ανθρωπολογία της γιορτής κι όχι η επίπλαστη προσέγγιση της με φώτα, δώρα και φαγοπότι.

«Κάθε φορά που ένα παιδί γεννιέται φέρνει στον κόσμο μια νέα ελπίδα, δείχνει πως ο Θεός δεν απογοητεύτηκε ακόμη από τον άνθρωπο»."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου