Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Εικαστική έκθεση του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος.

Ομαδική έκθεση ογδόντα καλλιτεχνών – μελών του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (ΣΚΕΤΒΕ) εγκαινιάζεται την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου στις 8μμ στην Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Ν. Γερμανού 1) στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση διοργανώνεται από το ΣΚΕΤΒΕ και την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής, καθώς και κατασκευές και εγκαταστάσεις.
Το θέμα της έκθεσης: «30 Χρόνια ΣΚΕΤΒΕ», καθώς φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου από επιφανείς καλλιτέχνες της πόλης μας

Αναφέρει σχετικά ο πρόεδρος του ΣΚΕΤΒΕ Γ. Πολίτης:
«Ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος κλείνει πλέον τριάντα χρόνια λειτουργίας και προσφοράς. Σε αυτά τα χρόνια, ο ΣΚΕΤΒΕ γνώρισε μέρες λαμπρές, αλλά και δύσκολες μέρες. Πραγματοποίησε σημαντικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και οργάνωσε διεθνείς εκθέσεις και δράσεις.

Σήμερα, σε μια πολύ δυσχερή συγκυρία, ο ΣΚΕΤΒΕ λειτουργεί με ασφάλεια, έχοντας πλέον εδώ και τέσσερα χρόνια μόνιμο και αποκλειστικό χώρο δράσεων (τη «Στέγη του ΣΚΕΤΒΕ» στη Φλέμινγκ. Πέρα από τις εκθέσεις, δραστηριοποιείται σε ποικίλους τομείς, διεκδικώντας τη θέση του στα εικαστικά και πολιτιστικά στη Βόρεια Ελλάδα. Εκδίδει το περιοδικό «Τέχνης Ίχνη» και οργανώνει εικαστικά εργαστήρια. Η «Στέγη του ΣΚΕΤΒΕ» αποτελεί πλέον ένα σημαντικό πολιτιστικό στέκι της Θεσσαλονίκης.

Στην παρούσα έκθεση συμμετέχουν 80 εικαστικοί, όχι μόνο από τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά ακόμη και από το εξωτερικό, καθώς ο ΣΚΕΤΒΕ έχει και μέλη από όλη την Ελλάδα, όπως και εκτός Ελλάδας (ΗΠΑ, Καναδάς, Ινδία).».

Γράφει μεταξύ άλλων για την έκθεση η Έλλη Κοκκίνη – Καπλάνη (Ιστορικός – Κριτικός Τέχνης):
«Φέτος, με την ευκαιρία του εορτασμού των 30 χρόνων λειτουργίας του, 80 από τα μέλη του εκθέτουν στην Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, δίνοντας, για πολλοστή φορά, ένα ηχηρό παρόν στην καλλιτεχνική ζωή της Θεσσαλονίκης.

Αποδεικνύεται έτσι για άλλη μια φορά, ότι, παρά τις δυσχερείς οικονομικές και όχι μόνο συνθήκες, η ψυχή και τα συναισθήματα των δημιουργών αυτής της μεγάλης αριθμητικά ομάδας, πιστεύοντας στο θεσμό που υπηρετούν, εντείνουν σθεναρά τις προσπάθειες γύρω από την τέχνη που τον καθένα χαρακτηρίζει.

Είναι άλλωστε γνωστό, πως κάθε φορά που η ανθρωπότητα κλυδωνίζεται από συμφορές, η τέχνη ως το αντίπαλο δέος μεγαλουργεί και παράγει, εμφυσώντας ζωή στην άνυδρη καθημερινότητα. Και ο Σύλλογος, όχι πάντα άκοπα, σε αυτό κατατείνει.».

Ο Γιάννης Τσούτσας, Διευθυντής της Πινακοθήκης της ΕΜΣ και Επιμελητής της Έκθεσης γράφει σχετικά: «Η μακρόχρονη συνεργασία της Πινακοθήκης της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος αριθμεί τόσα χρόνια όσα και ο βίος του συλλογικού οργάνου των εικαστικών δημιουργών της Βορείου Ελλάδος.

Οι δέκα εκθέσεις του ΣΚΕΤΒΕ, που οργανώθηκαν και παρουσιάστηκαν στην Πινακοθήκη της Ε.Μ.Σ. κατά την διάρκεια των τριάντα χρόνων λειτουργίας του Συλλόγου, αποδεικνύουν τους στενούς δεσμούς και τις σχέσεις που αναπτύχθηκαν ανάμεσα στους δύο εικαστικούς φορείς και επιβεβαιώνουν το έμπρακτο και διαρκές ενδιαφέρον της Πινακοθήκης για την προβολή και ανάδειξη του έργου των βορειελλαδιτών καλλιτεχνών.

Από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να μας διαφεύγει η πολύτιμη συμβολή των μελών του Συλλόγου στον διαρκή εμπλουτισμό της Πινακοθήκης με έργα τέχνης, που οι ίδιοι οι καλλιτέχνες προσέφεραν οικειοθελώς, όλα αυτά τα χρόνια, στην Πινακοθήκη.»

Εκδόθηκε πολυτελής κατάλογος έργων της έκθεσης με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας ΙΓΝΑΤΙΟΣ Α.Ε..

Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου
(ημέρες / ώρες λειτουργίας: Κυριακή – Παρασκευή 9πμ – 2μμ, ενώ Σάββατο είναι κλειστά).

Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Πληροφορίες: Γ. Πολίτης (694 44 22 097) , sketbe@gmail.com

«30 ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΕΤΒΕ»
Πινακοθήκη Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Ν. Γερμανού 1
Τηλ. 2310 – 238601
Εγκαίνια: Πέμπτη 14/11 (8μμ)
Διάρκεια: 14/11 – 20/12

Ώρες λειτουργίας: Κυριακή – Παρασκευή 9πμ – 2 μμ (Σάββατο κλειστά)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.