Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Αγαθοπούλου: "Πετύχαμε μια μικρή νίκη στον αγώνα ενάντια στα μεταλλεία στο Κιλκίς"

Μετά από αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μανιάτης έκανε τελικά δεκτή προσθήκη στην τροπολογία για την αλλαγή του μεταλλευτικού κώδικα, εξαιρώντας την εφαρμογή της συμμεταλειοκτησίας επί των εξηρημένων υπέρ του δημοσίου ορυκτών κατά την έννοια του άρθρου 143 του ν.δ. 210/1973.

Αναλυτικότερα η βουλευτής Κιλκίς Ειρήνη Αγαθοπούλου, σεβόμενη την έντονη ανησυχία και αντίδραση των πολιτών και των φορέων του Κιλκίς, διαπίστωσε ότι η τροπολογία αυτή θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να ξεπεραστεί το νομικό κώλυμα που έχει να αντιμετωπίσει η εταιρία στην μεταλλευτική περιοχή των Κρουσσίων, όπου η ύπαρξη του ουρανίου με βάση τον ισχύοντα μεταλλευτικό κώδικα απαγορεύει την έρευνα και την εκμετάλλευση από ιδιωτική εταιρία. 


Σε προσωπική συνάντηση που είχε με τον Υφυπουργό κ. Παπαγεωργίου, του κατέθεσε τόσο προφορικώς όσο και γραπτώς το αίτημα για εξαίρεση των εν λόγω ορυκτών και εκείνος με τη σειρά του δεσμεύθηκε ότι θα ενεργήσει καταλλήλως.

Επίσης, την προηγούμενη εβδομάδα, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο και οι τροπολογίες, η υπεύθυνη βουλευτής της ΕΕΚΕ Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ηρώ Διώτη ανέλυσε διεξοδικά την τροπολογία και το πώς αυτή συνδέεται με την εγκατάσταση μεταλλείων στο Κιλκίς και προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι κάλλιστα θα μπορούσε η τροπολογία να χαρακτηριστεί φωτογραφική και ευνοϊκή για την εμπλεκόμενη εταιρία. 

Στη συνέχεια, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Πετράκος ανακίνησε και αυτός το θέμα στην ολομέλεια, προτείνοντας στον Υπουργό να προστεθεί η συγκεκριμένη εξαίρεση, ώστε σε καμία περιοχή όπου υπάρχουν μεταλλεύματα που έχουν εξαιρεθεί από το νόμο – και κυρίως το ουράνιο – να μην υπάρχει δικαίωμα εξόρυξής τους από καμία ιδιωτική εταιρεία.

Σε δήλωσή της η Ειρήνη Αγαθοπούλου τονίζει ότι: «Πετύχαμε μια μικρή νίκη για τον αγώνα των κατοίκων του Κιλκίς ενάντια στη μεταλλευτική δραστηριότητα που του επιβάλλουν δίπλα στο σπίτι του. 

Επαγρύπνηση, αντίσταση και ανατροπή είναι ο μόνος δρόμος για την τελική νίκη, για να έρθει επιτέλους ο άνθρωπος και οι ανάγκες του στο προσκήνιο. Υποχρέωση των πολιτικών είναι να αφουγκράζονται τις ανάγκες και τις ανησυχίες του λαού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.