Γράφει η Ασημένια Καναρίδου*
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
H μαύρη σοκολάτα έχει ευνοϊκές επιδράσεις για την υγεία, οι οποίες δεν υπάρχουν στα άλλα είδη σοκολάτας.
Τα ευρήματα της παραπάνω έρευνας δείχνουν ότι το γάλα αλληλεπιδρά με την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών που προέρχονται από τη σοκολάτα και πιθανότατα να αναιρούν τα βασικά οφέλη για την υγεία, τα οποία μπορεί να κερδίσει κανείς τρώγοντας μέτριες ποσότητες μαύρης σοκολάτας.
Οι έρευνες
Η ερευνητική ομάδα του Τaubert παρακολούθησε έξι άντρες και επτά γυναίκες ηλικίας 55-64.Όλα τα άτομα είχαν μέτρια υπέρταση , δηλ με συστολική πίεση που έφτανε το ανώτερο όριο 153 mmHg
και διαστολική πίεση που έφτανε στο κατώτερο όριο 84 mmHg. Καθημερινά για δύο βδομάδες, έτρωγαν 100 γρ από κάποιο γλύκισμα , το οποίο είχε 480 θερμίδες, αλλά έπρεπε να διατηρούν ισορροπία στις ημερήσιες θερμίδες τους . Μισοί από τους ασθενείς έτρωγαν μαύρη σοκολάτα και άλλοι μισοί άσπρη σοκολάτα.
Αυτοί οι οποίοι έτρωγαν μαύρη σοκολάτα είχαν σημαντική μείωση στην πίεση του αίματος -μείωση κατά μέσο όρο κατά 5 μονάδες για τη συστολική και κατά μέσο όρο 2 μονάδες για την διαστολική πίεση.
Αυτοί οι οποίοι έτρωγαν άσπρη σοκολάτα δεν εμφάνισαν καμία βελτίωση.
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
H μαύρη σοκολάτα έχει ευνοϊκές επιδράσεις για την υγεία, οι οποίες δεν υπάρχουν στα άλλα είδη σοκολάτας.
Η μαύρη σοκολάτα –όχι η άσπρη –μειώνει την υψηλή πίεση αίματος, λέει ο Dirk Taubert, MD,PhD από το πανεπιστήμιο της Κολόνιας της Γερμανίας. Το συγκεκριμένο άρθρο παρουσιάστηκε τον Αύγουστο, στο τεύχος 27 του The Journal of American Medical Association.
Αλλά μην διανοηθεί κανείς να σκεφτεί ότι μπορεί να κάνει διατροφικές κραιπάλες με τη μαύρη σοκολάτα.
Τρώγοντας λίγη παραπάνω μαύρη σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει στην ελάττωση της αρτηριακής πίεσης του αίματος –εάν κανείς έχει μια συγκεκριμένη ηλικία και μια μέτρια πίεση αίματος, λένε οι ερευνητές.
Αντιοξειδωτικά στη μαύρη σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα, όχι η σοκολάτα γάλακτος είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, αναφέρει ο Μauro Serafini, PhD, του Ιταλικού Ινστιτούτου Έρευνας Τροφίμων και Διατροφής στη Ρώμη. Η έρευνά του, η οποία δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο, στο τεύχος 28 του Ναture, αναφέρει ότι τα αντιοξειδωτικά ΄΄ καταβροχθίζουν΄΄ τις ελεύθερες ρίζες , οι οποίες είναι καταστροφικά μόρια, τα οποία εμπλέκονται στη λειτουργία της καρδιάς και άλλων ασθενειών.
Αλλά μην διανοηθεί κανείς να σκεφτεί ότι μπορεί να κάνει διατροφικές κραιπάλες με τη μαύρη σοκολάτα.
Τρώγοντας λίγη παραπάνω μαύρη σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει στην ελάττωση της αρτηριακής πίεσης του αίματος –εάν κανείς έχει μια συγκεκριμένη ηλικία και μια μέτρια πίεση αίματος, λένε οι ερευνητές.
Αντιοξειδωτικά στη μαύρη σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα, όχι η σοκολάτα γάλακτος είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, αναφέρει ο Μauro Serafini, PhD, του Ιταλικού Ινστιτούτου Έρευνας Τροφίμων και Διατροφής στη Ρώμη. Η έρευνά του, η οποία δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο, στο τεύχος 28 του Ναture, αναφέρει ότι τα αντιοξειδωτικά ΄΄ καταβροχθίζουν΄΄ τις ελεύθερες ρίζες , οι οποίες είναι καταστροφικά μόρια, τα οποία εμπλέκονται στη λειτουργία της καρδιάς και άλλων ασθενειών.
Τα ευρήματα της παραπάνω έρευνας δείχνουν ότι το γάλα αλληλεπιδρά με την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών που προέρχονται από τη σοκολάτα και πιθανότατα να αναιρούν τα βασικά οφέλη για την υγεία, τα οποία μπορεί να κερδίσει κανείς τρώγοντας μέτριες ποσότητες μαύρης σοκολάτας.
Οι έρευνες
Η ερευνητική ομάδα του Τaubert παρακολούθησε έξι άντρες και επτά γυναίκες ηλικίας 55-64.Όλα τα άτομα είχαν μέτρια υπέρταση , δηλ με συστολική πίεση που έφτανε το ανώτερο όριο 153 mmHg
και διαστολική πίεση που έφτανε στο κατώτερο όριο 84 mmHg. Καθημερινά για δύο βδομάδες, έτρωγαν 100 γρ από κάποιο γλύκισμα , το οποίο είχε 480 θερμίδες, αλλά έπρεπε να διατηρούν ισορροπία στις ημερήσιες θερμίδες τους . Μισοί από τους ασθενείς έτρωγαν μαύρη σοκολάτα και άλλοι μισοί άσπρη σοκολάτα.
Αυτοί οι οποίοι έτρωγαν μαύρη σοκολάτα είχαν σημαντική μείωση στην πίεση του αίματος -μείωση κατά μέσο όρο κατά 5 μονάδες για τη συστολική και κατά μέσο όρο 2 μονάδες για την διαστολική πίεση.
Αυτοί οι οποίοι έτρωγαν άσπρη σοκολάτα δεν εμφάνισαν καμία βελτίωση.
Σε μια δεύτερη έρευνα,η ομάδα του Serafini παρακολούθησε επτά υγιείς γυναίκες και πέντε υγιείς άντρες ηλικίας 25-35 ετών. Οι εθελοντές αυτοί κατανάλωναν 100 γρ μαύρης σοκολάτας, 100 γρ μαύρης σοκολάτας μαζί με ένα μικρό ποτήρι ολόπαχο γάλα ή 200 γρ σοκολάτα γάλακτος. Μια ώρα αργότερα, αυτοί οι οποίοι έτρωγαν μαύρη σοκολάτα μόνο είχαν τα περισσότερα αντιοξειδωτικά στο αίμα τους. Επίσης, είχαν υψηλότερα επίπεδα επικατεχίνης, ένα εξειδικεύμενο συστατικό το οποίο βρίσκεται στη σοκολάτα.
Τα άτομα, τα οποία κατανάλωναν σοκολάτα γάλακτος είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα επικατεχίνης από όλους.
Σε μια άλλη μελέτη ορόσημο που έγινε από Αμερικανούς γιατρούς στη Βοστόνη σε υπερτασικούς ασθενείς, εξετάστηκε η επίδραση της μαύρης σοκολάτας και των ουσιών που περιέχει στον ανθρώπινο οργανισμό.
Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν τα εξής :
- H μαύρη σοκολάτα μπορεί να μειώσει την LDL –κακή χοληστερόλη του αίματος.
- Βελτιώνει την λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.
- Αυξάνει την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη.
- Προστατεύει από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά επεισόδια.
Τα άτομα, τα οποία κατανάλωναν σοκολάτα γάλακτος είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα επικατεχίνης από όλους.
Σε μια άλλη μελέτη ορόσημο που έγινε από Αμερικανούς γιατρούς στη Βοστόνη σε υπερτασικούς ασθενείς, εξετάστηκε η επίδραση της μαύρης σοκολάτας και των ουσιών που περιέχει στον ανθρώπινο οργανισμό.
Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν τα εξής :
- H μαύρη σοκολάτα μπορεί να μειώσει την LDL –κακή χοληστερόλη του αίματος.
- Βελτιώνει την λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.
- Αυξάνει την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη.
- Προστατεύει από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά επεισόδια.
Ευεργετικές είναι οι επιδράσεις της μαύρης σοκολάτας, εξαιτίας του κακάου που περιέχει και στην πηκτικότητα του αίματος, στον κίνδυνο πρόκλησης θρόμβων και απόφραξης των αρτηριών.
Σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία, βρέθηκε ότι καπνιστές, οι οποίοι κατανάλωναν μαύρη σοκολάτα, παρουσίαζαν μειωμένη πηκτικότητα αίματος, βελτιωμένη λειτουργία του ενδοθηλίου των αρτηριών (τα καρδιαγγειακά προβλήματα προκαλούνται όταν φθείρεται το ενδοθήλιο και δημιουργούνται στενώσεις στα αγγεία και κατά συνέπεια κακή ροή αίματος.)
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, οι θετικές επιδράσεις του κακάο και της μαύρης σοκολάτας δεν θα πρέπει να οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση της σοκολάτας.
Σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία, βρέθηκε ότι καπνιστές, οι οποίοι κατανάλωναν μαύρη σοκολάτα, παρουσίαζαν μειωμένη πηκτικότητα αίματος, βελτιωμένη λειτουργία του ενδοθηλίου των αρτηριών (τα καρδιαγγειακά προβλήματα προκαλούνται όταν φθείρεται το ενδοθήλιο και δημιουργούνται στενώσεις στα αγγεία και κατά συνέπεια κακή ροή αίματος.)
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, οι θετικές επιδράσεις του κακάο και της μαύρης σοκολάτας δεν θα πρέπει να οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση της σοκολάτας.
Είναι σε όλους γνωστό ότι η σοκολάτα είναι πλούσια σε θερμίδες, πράγμα που εγκυμονεί κινδύνους αύξησης βάρους, εάν τρώγοντας κανείς καθημερινά σοκολάτα δεν μειώσει αντίστοιχα τις θερμίδες από άλλες πηγές. Τα 100 γρ μαύρης σοκολάτας περιέχουν περίπου 500 θερμίδες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις παραπάνω έρευνες, η ποσότητα κακάο, μαύρης σοκολάτας και φλαβονοειδών ουσιών που προσλάμβαναν οι εθελοντές ήταν καθορισμένη και ελεγχόμενη. Κρίνεται αναγκαίο να διαβάζει ο καταναλωτής πάντα τις επισημάνσεις στους διάφορους τύπους μαύρης σοκολάτας – αλλά και όλων των τροφίμων, όσον αφορά στις θερμίδες, υδατάνθρακες και λίπη.
Επιπλέον, θα πρέπει οι διάφορες βιομηχανίες παρασκευής σοκολάτας να αρχίσουν να αναγράφουν στις ετικέτες την περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή –αντιοξειδωτικές ουσίες του κακάο, ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να γνωρίζει, εάν υπάρχει ευεργετική δράση ή όχι. Κάτι τέτοιο σήμερα δεν γίνεται – όσο αφορά στη χώρα μας.
Συμπερασματικά, αξίζει να αναφερθεί ότι η μαύρη σοκολάτα φαίνεται να επιδρά θετικά στην αρτηριακή πίεση και στη λειτουργία της καρδιάς, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, απαιτείται όμως προσοχή στην ποσότητα κατανάλωσής της.
Βιβλιογραφία: article link:- www.webmd.com/diet/news/20030827/dark-chocolate-is-healthy-chocolate
-Short-term administration of chocolate is followed by a significant increase in insulin sensitivity and a decrease in blood pressure in healthy persons, American Journal of Clinical Nutrition 2005 ; 81:611-614; Μάρτιος 2005
* Ασημένια Καναρίδου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων
Καλούδη 32, Κιλκίς
Τηλ.: 23410 25902, ΚΙΝ.: 6974124648
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις παραπάνω έρευνες, η ποσότητα κακάο, μαύρης σοκολάτας και φλαβονοειδών ουσιών που προσλάμβαναν οι εθελοντές ήταν καθορισμένη και ελεγχόμενη. Κρίνεται αναγκαίο να διαβάζει ο καταναλωτής πάντα τις επισημάνσεις στους διάφορους τύπους μαύρης σοκολάτας – αλλά και όλων των τροφίμων, όσον αφορά στις θερμίδες, υδατάνθρακες και λίπη.
Επιπλέον, θα πρέπει οι διάφορες βιομηχανίες παρασκευής σοκολάτας να αρχίσουν να αναγράφουν στις ετικέτες την περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή –αντιοξειδωτικές ουσίες του κακάο, ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να γνωρίζει, εάν υπάρχει ευεργετική δράση ή όχι. Κάτι τέτοιο σήμερα δεν γίνεται – όσο αφορά στη χώρα μας.
Συμπερασματικά, αξίζει να αναφερθεί ότι η μαύρη σοκολάτα φαίνεται να επιδρά θετικά στην αρτηριακή πίεση και στη λειτουργία της καρδιάς, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, απαιτείται όμως προσοχή στην ποσότητα κατανάλωσής της.
Βιβλιογραφία: article link:- www.webmd.com/diet/news/20030827/dark-chocolate-is-healthy-chocolate
-Short-term administration of chocolate is followed by a significant increase in insulin sensitivity and a decrease in blood pressure in healthy persons, American Journal of Clinical Nutrition 2005 ; 81:611-614; Μάρτιος 2005
* Ασημένια Καναρίδου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων
Καλούδη 32, Κιλκίς
Τηλ.: 23410 25902, ΚΙΝ.: 6974124648
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.