Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Γαλάζιος" βουλευτής κατέθεσε νόμο για να μειωθούν οι βουλευτές από 300 σε 200 - Τι προβλέπει για τους υπουργούς

- Όλες οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου δεν χρειάζονται Αναθεώρηση του Συντάγματος
- Είναι ακόμα άγνωστο εάν το νομοσχέδιο κατατέθηκε μετά από συνεννόηση και του Μαξίμου
- Προβλέπει πως όσοι γίνονται υπουργοί θα παραιτούνται από το βουλευτικό τους αξίωμα
- Σύμφωνα με το νομοσχέδιο οι βουλευτές Επικρατείας θα είναι μόλις 8

Η πρόταση να μειωθούν οι έλληνες βουλευτές από 300 σε διακόσιους βρισκόταν στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας πριν από τις εκλογές και ένας "γαλάζιος" βουλευτής θέλησε να φέρει στην επιφάνεια αυτή την υπόσχεση του κυβερνώντος κόμματος.

Ο λόγος για τον βουλευτή Καρδίτσας, Παύλο Σιούφα από τη Νέα Δημοκρατία, ο οποίος κατάθεσε πρόταση νόμου για τη μείωση των αριθμών των βουλευτών από 300 σε 200, στην οποία προβλέπεται και ασυμβίβαστο της βουλευτικής με την υπουργική ιδιότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση αυτή του κ. Σιούφα δεν είναι σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο ωστόσο δεν έχει αντιδράσει επίσημα μιας και ο σχεδιασμός του κ. Σαμαρά είναι στο άμεσο χρονικό διάστημα να προχωρήσει σε αναθεώρηση της πολιτικής ζωής του τόπου, προκειμένου να μειωθεί το χάσμα εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτικών και των πολιτών.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας το άρθρο του Συντάγματος ορίζει πως ο αριθμός των βουλευτών καθορίζεται με νόμο και δεν μπορεί να είναι μικρότερος των διακοσίων ούτε μεγαλύτερος των τριακοσίων. Έτσι με αυτό τον τρόπο ο κ. Σιούφας προτείνει τη μείωση των βουλευτών σε 200, κάτι που δεν χρειάζεται καμία Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Μάλιστα, στην πρόταση νόμου ο κ. Σιούφας ζητά να υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ υπουργών και βουλευτών. Επισημαίνει χαρακτηριστικά πως "όλες οι κυβερνήσεις είχαν για μέλη τους (Υπουργούς & Υφυπουργούς) κυρίως βουλευτές, κάτι που κατά την άποψή μου είναι απαράδεκτο, αφού γίνεται ανεπίτρεπτη μίξη της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας, οι οποίες κατά το Σύνταγμα πρέπει να λειτουργούν ανεξάρτητα η μία απ' την άλλη. 

Κάθε μέρα και περισσότερο διαπιστώνεται, ότι στην Ελληνική κοινωνία έχει ωριμάσει η ιδέα για σημαντικές και δραστικές αλλαγές στο Πολιτικό Σύστημα της χώρας, είτε με μεταρρύθμιση διατάξεων του Συντάγματος είτε με νομοθετική πρωτοβουλία όπου μπορεί αυτό να γίνει". Αυτό σημαίνει πως προβλέπεται το ασυμβίβαστο της βουλευτικής με την υπουργική ιδιότητα και εάν οριστεί βουλευτής υπουργός θα πρέπει να παραιτηθεί προηγουμένως από τη βουλευτική

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου, προβλέπεται εκτός από τους 200 βουλευτές ότι οι οκτώ βουλευτές θα είναι Επικρατείας.

1 σχόλιο:

  1. Δεν καταθέτεις ρε συ κι ενα νομο για τη μειωση του μισθού σας στα 500 ευρώ ??? Εκεί να σας δω όλους...Μετά άραγε θα τρέχετε να γίνετε βουλευτές?? οεο ??? Αποφασίζουν για τους πεινασμένους,αυτοί που δεν θα πεινάσουν ποτέ....Βρε άντε από εκεί που-δυστυχώς-ήρθατε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.