Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Επιστολή Χαϊκάλη από τους ΑΝ.ΕΛ. για τους οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας και Εστίας

"Σύμφωνα με την από 09-4-2013, ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας ο ΟΑΕΔ ορίζεται ως καθολικός διάδοχος των καταργηθέντων οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας.
Στο νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε από τα κόμματα της συγκυβέρνησης δεν περιγράφεται, με σαφήνεια ούτε το κοινωνικό έργο αλλά και ούτε οι κοινωνικές πολιτικές που μεταφέρονται από τους δύο αυτούς Οργανισμούς στον ΟΑΕΔ.

Υπάρχουν αναρίθμητες εκκρεμότητες με τον ΟΕΚ για ολοκλήρωση κατοικιών, για χιλιάδες παραχωρητήρια που δεν έχουν βγει, για εγγραφή δεκάδων χιλιάδων δικαιωμάτων, για παρακολούθηση 100.000 δανείων του ΟΕΚ ή επιδότηση επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια από εμπορικές τράπεζες, που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Εάν οι 200 μηχανικοί που ήταν στις αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες του ΟΕΚ, περάσουν κάτω από την ευθύνη μιας μικρής τεχνικής διεύθυνσης του ΟΑΕΔ και καταργηθούν σε περιφερειακό επίπεδο αυτές οι υπηρεσίες, όλες οι παραπάνω εκκρεμότητες δεν θα ολοκληρωθούν ποτέ.

Άποψη μας είναι ότι οι καταργηθέντες οργανισμοί του ΟΕΚ και του ΟΕΕ, θα πρέπει να συγκροτούν ένα αυτόνομο και αυτοδιαχειριζόμενο φορέα, που θα εποπτεύεται απευθείας από το Υπουργείο Εργασίας. Επίσης, η εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικών δράσεων θα πρέπει να έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και να λειτουργεί σε ετήσια βάση.

Στηρίζουμε την πρόταση που έχουν κάνει οι Σύλλογοι Εργαζομένων και η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Δικαιούχων ΟΕΚ.

Τασσόμαστε ΥΠΕΡ:

· Της συνέχισης των υφιστάμενων δανειοδοτικών προγραμμάτων, για επισκευή ή απόκτηση πρώτης κατοικίας.

· Της διεύρυνσης του προγράμματος δανείων επισκευής κατοικιών, στον τομέα ενεργειακής αναβάθμισης και ιδιαίτερα στις γεωγραφικές ζώνες ορισμένες καιρικές συνθήκες, όπως είναι η Μακεδονία για παράδειγμα.

· Της παραγωγής συγκροτημάτων οργανωμένης δόμησης, με ποιοτική στέγη χαμηλού κόστους, δίνοντας έμφαση σε περιοχές με αυξημένο πρόβλημα έλλειψης στέγης.

· Της συνέχισης του προγράμματος επιδότησης ενοικίου. Έτσι μόνο θα μπορέσει να συνεχίσει να επιτελεί κοινωνική αποστολή με αυτόνομο λογαριασμό και περιουσία, καθώς και με το έμπειρο προσωπικό του, που διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία.

· Της ενασχόλησης με έργα συντήρησης των παλαιών οικισμών, αλλά και με θέματα ενεργειακής ανακαίνισης και προσαρμογής στα κοινοτικά πρότυπα, βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αξιοποιώντας πλήρως, προς το σκοπό αυτόν, όλα τα διατιθέμενα κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που τοποθετούν στο κέντρο της προσοχής τους τα θέματα ενέργειας.

Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι η ακίνητη περιουσία των πρώην Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας δημιουργήθηκε αποκλειστικά από τις εισφορές των εργαζομένων και εργοδοτών μέσα σε ένα πλαίσιο ανταποδοτικότητας και με στόχο την παροχή κοινωνικών προγραμμάτων προς τους εργαζόμενους.

Θεωρώ ότι από κάθε σκοπιά πολιτική, νομική, δεοντολογίας κλπ η περιουσία αυτή πρέπει να επιστρέψει σε αυτούς που τη δημιούργησαν και πολύ απλά «τους ανήκει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.