Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Τι έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας στη συζήτηση για τα μεταλλεία Κιλκίς

Υπογράφει το Μέτωπο Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσια - Πάικο
"Την Πέμπτη 11 Απριλίου 2013 συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας με πρώτο, εκτός ημερησίας διάταξης, θέμα την μεταλλευτική δραστηριότητα εξόρυξης χρυσού χαλκού στην περιοχή Βάθης Γερακαριού.
Η συζήτηση διήρκεσε περισσότερες από τέσσερις ώρες, στη διάρκεια των οποίων ακούστηκαν οι απόψεις τοπικών φορέων και κατοίκων του Κιλκίς καθώς και περιφερειακών συμβούλων.

Συγκεκριμένα από το Κιλκίς μίλησαν οι: ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς κ. Γκουντενούδης, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ κ. Αγαθοπούλου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ. Θωμαΐδης και κ. Ανθρακίδης, ο Αντιδήμαρχος Κρουσσών κ. Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Τερπύλου κ. Σημαιοφορίδης, ο συνεργάτης και τέως Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κιλκίς κ. Βουλγαράκης, ο κ. Φούρας από το Τ.Ε.Ε. Κιλκίς, ο κ. Σπίγκος από τη νομαρχιακή επιτροπή ΔΗΜΑΡ Κιλκίς. Για το Μέτωπο Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσσια Πάικο μίλησαν ο ομότιμος καθηγητής γεωλογίας του Α.Π.Θ. κ. Δημητριάδης, ο κ. Αραμπατζής και η κ. Παναγιωτίδου.
Καλεσμένοι εισηγητές ήταν ακόμη ο κ. Ηλιάδης από το ΙΓΜΕ και ο καθηγητής κ. Τσιραμπίδης.

Η τοποθέτηση του Μετώπου περιελάμβανε αναφορά στους τρεις άξονες Περιβάλλον, Οικονομία και Δημοκρατία. Το Μέτωπο απευθυνόμενο στους περιφερειακούς συμβούλους είπε: 

“Σίγουρα ο καθένας σας έχει μια κομματική ταυτότητα, αλλά πρέπει σε αυτό το θέμα να σταθείτε δίπλα στον κόσμο. Οφείλετε να τολμάτε να διαχωρίζετε τη θέση σας από τους εκάστοτε κομματικούς σχεδιασμούς, όταν αυτοί έρχονται σε ρήξη με τις ανάγκες και τα δικαιώματα των συμπολιτών σας.

 Όμως οι καλές προθέσεις πλέον δεν αρκούν και δεν αναγνωρίζονται. Είστε καθόλα αρμόδιοι και ικανοί. Και επιβάλλεται πλέον να πάρετε μία απόφαση”.

Καμία τοποθέτηση, εκτός από αυτήν του κ. Τσιραμπίδη, δεν ήταν υπέρ της μεταλλευτικής δραστηριότητας στο Κιλκίς. Εκπρόσωποι του Κιλκίς και περιφερειακοί σύμβουλοι που μετέπειτα πήραν το λόγο, τοποθετήθηκαν επί του θέματος άλλοι με ερωτηματικά, άλλοι με καχυποψία και άλλοι πλήρως ενημερωμένοι δήλωσαν τη σφοδρή εναντίωσή τους.

Στις τοποθετήσεις που έγιναν από παριστάμενους περιφερειακούς συμβούλους (από όλες τις παρατάξεις) εκφράστηκε ο έντονος προβληματισμός τους για το σοβαρό αυτό θέμα. Κοινή ήταν η θέση και παραδοχή πως ο τρόπος που λειτούργησε η επίσημη πολιτεία με τους χειρισμούς της, εγείρει σοβαρά ερωτηματικά τουλάχιστον για την ικανότητα και την αξιοπιστία της πολιτείας να διαχειριστεί τόσο σοβαρά θέματα. 

Κάποιοι περιφερειακοί σύμβουλοι έθιξαν όμως το θέμα και της ίδιας της διαδικασίας εντός του περιφερειακού συμβουλίου. Τα “ευχολόγια” όπως είπαν δεν αρκούν. Το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι ο πλέον αρμόδιος θεσμός για τα ζητήματα αυτά και πρέπει να πάρει αποφάσεις και όχι να επιδίδεται σε εκθέσεις ιδεών. 

Η απόφαση για απλή ενημέρωση είναι επιλογή του κ. Τζιτζικώστα και της παράταξής του. (κ. Κούτρας). Άλλος περιφερειακός σύμβουλος, όχι μόνο υπενθύμισε πως πριν ένα μήνα οι ίδιοι άνθρωποι εκεί μέσα συζητώντας το χωροταξικό σχεδιασμό, μιλούσαν για καλλιέργειες, αγροτουρισμούς και γεωργία χωρίς να αναφερθούν ποτέ σε μεταλλεία, αλλά επιπλέον κατηγόρησε την επίσημη πολιτεία και την επέδειξε ως ανίκανη να ελέγξει την εταιρία με αφορμή τις προ εβδομάδος αναλύσεις στα νερά της Ολυμπιάδας που εμφάνισαν ισχυρά δηλητήρια να βρίσκονται σε ποσότητες χιλιάδες (49.000 φορές) περισσότερες από τα επιτρεπτά! 

Αξίζει να αναφερθεί πώς δυσπιστία στον τρόπο λειτουργίας και στις ικανότητες των εμπλεκόμενων ελληνικών υπηρεσιών έδειξε με την τοποθέτησή του ακόμη και ο κ. Μπόλαρης: “...στην περιοχή μας, στον τόπο μας θα λειτουργήσουμε ως κράτος και πολιτεία δικαίου η οποία εφαρμόζει την κείμενη νομοθεσία, σέβεται τους νόμους και τις κοινές πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται και αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και τις επενδύσεις ή θα επιλέξουμε τον δρόμο του κράτους επιβολής; ...πρέπει να στοχεύουν στη διατήρηση του κλίματος κοινωνικής συνοχής στην περιοχή, γιατί χωρίς κοινωνική συνοχή δεν μπορεί να υπάρχει ούτε πρόοδος ούτε κοινωνική ανάπτυξη.”

Και ήρθε η ώρα... του κ. Τζιτζικώστα! Παίρνοντας το λόγο τελευταίος, ο Περιφερειάρχης είπε πως το όλο 
θέμα του Κιλκίς είναι ακόμη σε φάση έρευνας. Πως το συμβούλιο με τη συζήτηση αυτή, συνέβαλε στο έλλειμμα ενημέρωσης. Πως οι τοποθετήσεις των περιφερειακών συμβούλων δε δεσμεύουν τη διοίκηση και πως όταν στο μέλλον προκύψει μια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.), τότε το συμβούλιο θα γνωμοδοτήσει επ’ αυτής.

Λυπηρό και εξοργιστικό είναι το ότι μετά από τεσσεράμισι ώρες συζήτησης ο κ. Τζιτζικώστας άφησε να εννοηθεί ότι ο διαγωνισμός (που ήδη έχει φτάσει στη φάση επιλογής αναδόχου για “έρευνα και εκμετάλλευση”) αφορά μόνο στην “έρευνα”. Επιμένει να αγνοεί (;) ότι η υποβολή Μελέτης Περιβαλλοντικών

Επιπτώσεων σημαίνει πως θα έχει υπογραφεί σύμβαση ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και στην ανάδοχο 
εταιρεία! Με αυτόν τον τρόπο η τοπική κοινωνία του Κιλκίς θα βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων.

Στριμωγμένη στην γωνία θα εκβιαστεί να “διαλέξει” απλώς το είδος της καταστροφής που θα ζήσει 
(μεταλλευτική ή αστυνόμευσης και τρομοκρατίας). Τα αποτελέσματα της πρακτικής αυτής τα βλέπουμε ξεκάθαρα στη Χαλκιδική όπου η κοινωνική συνοχή έχει πλέον διαρραγεί και οι κάτοικοι ζούνε πρωτόγνωρες για δημοκρατικά καθεστώτα καταστάσεις. 

Αυτό ακριβώς ως φιλήσυχοι κάτοικοι θέλουμε να αποφύγουμε και για αυτό απαιτούμε από την τοπική και περιφερειακή διοίκηση να σταματήσει την ασυδοσία του κέντρου των αποφάσεων που βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με τις εταιρείες.

Για το Κιλκίς που σήμερα ζητά να εισακουστεί ο 
κ. Τζιτζικώστας δεν κρίνει πως οι συνθήκες είναι οι κατάλληλες χρονικά. Όταν όμως, σύμφωνα με την κρίση του, θα είναι οι συνθήκες κατάλληλες (εταιρεία+ΜΠΕ) τότε θα κληθούμε να κάνουμε διάλογο με την εταιρεία που στο μεταξύ θα έχει ήδη κάνει την “απόβασή” της. 

Αν αντιδράσουμε δυναμικά, γιατί θα είναι το μόνο που θα μας έχει απομείνει, θα κατηγορηθούμε για ανομία και οι αδώνιδες θα επικαλούνται αισχρά και ευθαρσώς την εφαρμογή της νομιμότητας που αυτοί φτιάχνουν στα μέτρα των εταιρειών (αλά Χαλκιδική). Αυτό ακριβώς είναι που προσπαθούμε να αποφύγουμε. Οι συζητήσεις και οι διαβουλεύσεις πρέπει να γίνονται πριν να πέσουν οι υπογραφές και όχι κατόπιν εορτής.

Εύλογα, αναρωτιόμαστε αν ο κ. Τζιτζικώστας είναι περιφερειάρχης των κατοίκων της Κεντρικής Μακεδονίας ή 
απλά καλείται να εφαρμόσει την κομματική κυβερνητική πολιτική στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Τοποθέτηση δύο λεπτών (με τα βίας), τόσο απλουστευτική ακόμα και αν ληφθεί ως πολιτική διπλωματία, πραγματικά δεν περιμέναμε. Θα μπορούσε κάλλιστα να μη μας έχει καλέσει, παρά να μας περιπαίξει έτσι.

Λυπηρό και απογοητευτικό από έναν νέο και θεοσεβούμενο άνθρωπο.

Καμία επένδυση (εντός ή εκτός εισαγωγικών) δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη συγκατάθεση της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας. Η δια της βίας επιβολή της και η καταστολή δεν αποτελούν λύση. Αν κάποιοι συνεχίσουν να συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει εκπεφρασμένη άποψη της κοινωνίας, στο τέλος θα βρουν την κοινωνία αυτή δυναμικά απέναντί τους."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.