Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Δηλώσεις Στουρνάρα, Βενιζέλου και Κουβέλη μετά τη συνάντησή τους με Σαμαρά

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ιωάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:
«Δημοσιογράφος: Έχουμε συμφωνία από ό,τι μας είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Ι.Στουρνάρας: Προσερχόμαστε στη συζήτηση με την τρόικα με κοινές θέσεις σε όλες τις εκκρεμότητες και είναι αρκετές. Όσον αφορά το επίμαχο θέμα κουβεντιάσαμε τα χαρακτηριστικά του ενιαίου φόρου που θα ισχύσει σε μόνιμη βάση όπως ξέρετε από το 2014. Για φέτος και μόνο για φέτος θα συνεχίσει να εισπράττεται κυρίως από τη ΔΕΗ. 

Δημοσιογράφος: Το ποσοστό μείωσης;

Ι.Στουρνάρας: Θα κάνουμε μία πρόταση στην τρόικα και θα σας πούμε.

Δημοσιογράφος: Ποιάς τάξεως θα είναι, θέλετε να μας πείτε, τουλάχιστον για τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα; 

Ι.Στουρνάρας: Θα κάνουμε την πρόταση και θα σας πούμε».

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Συζητήσαμε, επί μακρόν, όπως βλέπετε, όλα τα ανοικτά θέματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα γιατί πρέπει το ταχύτερο να ολοκληρωθούν αυτές οι συζητήσεις, να εκταμιευτεί η δόση, να επικρατήσει ένα κλίμα ομαλότητας. Γιατί πρέπει η Ελληνική οικονομία, ο Έλληνας πολίτης, εργαζόμενος και άνεργος, να προστατευθεί μέσα σε μία Ευρώπη η οποία είναι νευρική και επικίνδυνη για τον εαυτό της.

Επίσης, πρέπει να θωρακίσουμε, σε σχέση με την κρίση στην Κύπρο, όχι μόνο το τραπεζικό σύστημα, που το έχουμε πετύχει, αλλά και την Ελληνική πραγματική οικονομία.

Είδαμε λοιπόν όλες τις εκκρεμότητες. Η πρώτη εκκρεμότητα είναι το Ειδικό Τέλος Ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ. Αντιλαμβάνονται όλοι- φαντάζομαι- ότι το 2011, όταν αποφασίστηκε αυτό ως προσωρινό και έκτακτο μέτρο δεν υπήρχε άλλη λύση. Αυτό το μέτρο των 2 δις είναι πολύ μικρό σε σχέση με το ισχύον σήμερα πακέτο των 14.5 δις. Αλλά βεβαίως, όπως είχαμε πει από την αρχή, ήταν έκτακτο και προσωρινό το μέτρο και τώρα πρέπει να περάσουμε από το ΕΕΤΗΔΕ, μέσω της ΔΕΗ, στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, προοδευτικό και με κάποιο αφορολόγητο όριο το οποίο θα προσδιοριστεί. Και βεβαίως αυτό είναι η θέση με την οποία πηγαίνουμε στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Εμείς τη βλέπουμε την τρόικα πάντα, ως ΠΑΣΟΚ, και θα την ξαναδούμε για να στηρίξουμε την διαπραγμάτευση αυτή που είναι Εθνική. Για αυτό άλλωστε πάντα θέλαμε και θέλουμε την Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης.

Ο μηχανισμός είσπραξης αυτού το Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, που θα είναι προοδευτικός, θα είναι για το 2013 η ΔΕΗ για τις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες, με τις ισχύουσες ρυθμίσεις. Ξέρετε ότι δεν έχει κοπεί το ρεύμα σε κανέναν για το τέλος, άρα δεν ισχύουν πολλά που ακούμε ως κριτική. Και για τα άλλα που θα προστεθούν, θα υπάρχει ο μηχανισμός των Εφοριών.

Το 2014 θα μεταφερθεί όλο αυτό, στην πλήρη και ολοκληρωμένη του μορφή, στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, στις Εφορίες, χωρίς τη ΔΕΗ.

Και όλα αυτό θα είναι κεφάλαιο του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι υποχρέωσή μας, αν θέλουμε να έχουμε εθνική ανάκαμψη και ανασυγκρότηση, να έχουμε ένα ριζοσπαστικό, Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, όχι μόνο για τη φορολογία ακινήτων αλλά και για τη φορολογία εισοδήματος, κάθε μορφής κεφαλαίου, κοκ.

Άρα λοιπόν κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα και χαίρομαι γιατί η προετοιμασία που είχε γίνει και οι προτάσεις μας έπιασαν τόπο, ώστε να καταλήξουμε σε μια κοινή θέση η οποία είναι και μήνυμα σταθερότητας. Γιατί το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι έχει μια ευθύνη να λειτουργεί ως εγγυητής της σταθερότητας. Δεν είναι δυνατόν να μη γίνεται αντιληπτό ότι πιέσεις μέχρι ενός σημείου μπορούμε να δεχθούμε.

Δημοσιογράφος: Θέμα ανασχηματισμού βάλατε, κ. Πρόεδρε;

Ε. Βενιζέλος: Αυτή ήταν μια συνάντηση αφιερωμένη στην τρόικα και την επίλυση των μεγάλων εκκρεμοτήτων που θέλουμε να τις κάνουμε μικρές και να τις αντιμετωπίσουμε.

Ισχύει απολύτως η απόφαση του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση αυτή είναι μια κυβέρνηση που πρέπει να λειτουργεί με τον αποτελεσματικότερο και καλύτερο τρόπο γιατί αντιμετωπίζει πρωτοφανείς συνθήκες κρίσης και πρωτοφανείς προκλήσεις. Αυτή την κυβέρνηση δεν την χαρίζουμε σε κανέναν, ούτε στη ΝΔ, ούτε σε κανέναν άλλον γιατί για μας είναι ιστορικό ζήτημα να πετύχει η χώρα. Και η εμπειρία της Κύπρου διδάσκει πάρα πολλά. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

Στο βίωμα της Ελλάδος αντιτάσσεται το βίωμα της Κύπρου κι ο Έλληνας πολίτης μπορεί να σκεφτεί τι ζει, αλλά και τι απέφυγε. Και βεβαίως, αυτή την κυβέρνηση θέλουμε εμείς να την βοηθήσουμε, όσο μπορούμε, για να αποδώσει έργο. Αυτά είναι θέματα ύπαρξης και λειτουργίας που αφορούν τα κόμματα και τους αρχηγούς των κομμάτων.

Ο ανασχηματισμός είναι ένα τυπικό θέμα που αφορά τον Πρωθυπουργό. Κι επειδή έχω ακούσει- για να μη μου κάνετε κι αυτή την ερώτηση- πάρα πολλά για το τι ρόλο παίζω εγώ, πρέπει να σας πω ότι είναι αστείο και προσβλητικό το να τίθεται ζήτημα δικής μου συμμετοχής, λες και το να γίνω ξανά Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημαίνει για μένα κάτι.

Εγώ έφυγα από Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τον Μάρτιο του 2012 για να γίνω Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Εμένα με ενδιαφέρει να τα βγάλει πέρα η χώρα. Οι Έλληνες να φύγουν από αυτήν την δραματική περιδίνηση μέσα στην οποία έχουμε βρεθεί τα τρία τελευταία χρόνια. Αυτό με ενδιαφέρει κι αυτό θα το πετύχουμε. Γιατί, όλοι αντιλαμβάνονται τώρα ότι χωρίς δουλειά, χωρίς αλήθεια και χωρίς ενότητα δεν οδηγούμεθα πουθενά».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης, μετά τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αντιμετωπίσαμε όλα εκείνα, τα οποία αποτελούν το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας. Και βεβαίως συζητήσαμε και το θέμα του ειδικού τέλους επί των ακινήτων, το ΕΕΤΗΔΕ. Προσερχόμαστε με κοινή θέση, με κοινή πρόταση να αντικατασταθεί το ειδικό τέλος από τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Και μάλιστα, με προοδευτικό χαρακτήρα, πράγμα που σημαίνει ότι θα ελαφρυνθούν οι Έλληνες πολίτες. Βεβαίως, ο εισπρακτικός μηχανισμός θα είναι η ΔΕΗ, αλλά με την έως σήμερα ισχύουσα νομοθεσία. Δηλαδή, η πλήρης αποδέσμευση από τις άλλες υποχρεώσεις του χρήστη ηλεκτρικού ρεύματος. Και όποιος δεν θέλει, θα διαβιβάζεται αρμοδίως στην ΔΟΥ που ανήκει και εκεί θα καταβάλλει το φόρο του.

Δημοσιογράφος: Δηλαδή, συμφωνήσατε κ. Κουβέλη ουσιαστικά με την πρόταση του κ. Στουρνάρα;

Φ. Κουβέλης: Προσερχόμαστε με κοινή θέση και κοινή διεκδίκηση. Δεν έχει καμία σχέση αυτό το οποίο σας είπα με διατήρηση του ΕΕΤΗΔΕ, του ειδικού τέλους επί των ακινήτων.

Δημοσιογράφος: Αποφασίσατε να είναι μειωμένο;

Φ. Κουβέλης: Σας το είπα λίγο πριν. Θα είναι προοδευτικό στη ρύθμισή του και κατά συνέπεια θα ελαφρύνει τους Έλληνες πολίτες.

Δημοσιογράφος: Για τους δημοσίους υπαλλήλους;

Φ. Κουβέλης: Όχι, δεν συζητήσαμε τίποτε.

Δημοσιογράφος: Ποιας τάξης θα είναι η μείωση, κ. Πρόεδρε, αν έχετε την καλοσύνη, μπορείτε να μας πείτε;

Φ. Κουβέλης: Θα το προσδιορίσουμε πάρα πολύ συγκεκριμένα. Αλλά σε κάθε περίπτωση ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θέλουμε και διεκδικούμε -και είναι κοινή μας θέση να αντικατασταθεί το ειδικό τέλος από τον ενιαίο φόρο- θα σημάνει ελάφρυνση των Ελλήνων πολιτών. Και μάλιστα, πολύ μεγάλη ελάφρυνση εκείνων που είναι οικονομικά αδύναμοι.

Δημοσιογράφος: Θέματα κυβερνητικής λειτουργίας συζητήσατε;

Φ. Κουβέλης: Όχι, δεν συζητήσαμε. Δεν συζητήθηκε τίποτε άλλο εκτός από τα θέματα που αποτελούν το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης.

Δημοσιογράφος: Θέματα λειτουργίας της κυβέρνησης;

Φ. Κουβέλης: Όχι, δεν συζητήσαμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.