Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Εργώδεις προσπάθειες ανάνηψης

Γράφει ο Νίκος Τερζής
Ιατρός – Στέλεχος ΠΑΣΟΚ

Το 9ο Συντακτικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που έλαβε χώρα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας αποτέλεσε μια μεγάλη ευκαιρία για την έναρξη ενός ειλικρινούς διαλόγου με την κοινωνία. Αλλά και σε εσωκομματικό επίπεδο μοναδική ευκαιρία για την απόρριψη του παλιού και την ανάδειξη του νέου μέσα από τη γόνιμη ζύμωση ιδεών, προτάσεων και οργανωτικών αλλαγών.

Κατά τη διάρκεια των προσυνεδριακών διαδικασιών η συντριπτική πλειοψηφία του κομματικού κατεστημένου, παρά τις υποκριτικές διακηρύξεις, στην ουσία ποτέ δεν επεδίωξε ένα ζωντανό εσωκομματικό δημοκρατικό διάλογο. Χρόνια τώρα δείχνει να αποστρέφεται τον λόγο, τον αντίλογο, την αντιπαράθεση, τον διάλογο. Δεν τον επιθυμεί αλλά ούτε και τον αντέχει. Μοιραία λοιπόν η πορεία προς το συνέδριο εκφυλίστηκε, περιθωριοποιήθηκε, έμεινε απόμακρη και ξένη από τους πολίτες, την κοινωνία, τους εργασιακούς και μορφωτικούς χώρους.

Εκεί όμως που αυτή η μεγάλη ευκαιρία πραγματικά εξανεμίσθηκε ήταν το τριήμερο των συνεδριακών διαδικασιών μιας και δεν κατέστη εφικτή η ανάδειξη των ιστορικών, ιδεολογικών, κοινωνικών, πολιτικών και οργανωτικών όρων αναγέννησης και συνέχειας του ΠΑΣΟΚ. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά αποκαλύφθηκε η μορφωτική ανεπάρκεια και η πολιτική αδυναμία των πρωτοκλασάτων που φάνηκε να κινούνται στη σφαίρα του φτηνού λαϊκισμού, τις αποποίησης των ευθυνών και της προσωπικής στρατηγικής.

Όταν ένα πολιτικό κόμμα δεν έχει ερμηνεία της ιστορίας του και του πολιτικού κύκλου που έκλεισε, τότε αυτό συνεπάγεται πως δεν διαθέτει ρεαλιστική εικόνα για το παρόν και δεν επομένως δεν έχει καμία πολιτική προοπτική για το μέλλον.

Από το Συνέδριο έλειψαν η κριτική σκέψη, η ανάλυση, οι ιδέες, η αντιπαράθεση των επιχειρημάτων, η χαρά να κάνεις πολιτική. Δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ έπαψε εδώ και πολύ καιρό να αποτελεί χώρο κοινωνικοποίησης, συσπείρωσης, συλλογικής οργάνωσης και δράσης, διαμόρφωσης οραμάτων απελευθέρωσης.

Όμως η αναβίωση του Κινήματος, η αναγέννησή του, μια νέα σύνθεση δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη χαρά, τη μαγεία, τον κίνδυνο της πάλης των ιδεών, των εναλλακτικών οπτικών, τη διαμόρφωση μειοψηφιών - πλειοψηφιών, του απολογισμού και της λογοδοσίας, της αναζήτησης και ανασυγκρότησης της ιστορικής μας μνήμης. Χωρίς αυτά τα χαρακτηριστικά δεν μπορεί να υφίσταται ως επιλογή ούτε η ανανέωση, ούτε η αναγέννηση αλλά ούτε και η συνέχεια (1).

Η δημιουργία ενός κοινωνικού και μορφωτικού συνασπισμού απελευθέρωσης αποτελεί πόνημα ενός ριζοσπαστικού πολιτικού κόμματος. Το σημερινό ΠΑΣΟΚ αδυνατεί ως κουλτούρα, αντίληψη, αισθητική και στρατηγική να ανταποκριθεί σε αυτό το ρόλο. Για αυτό και η Ηγεσία δεν αισχύνεται να προτείνει ανίερες συμμαχίες τύπου «Ελιάς».

Η αναγέννηση του Κινήματος, ο μετασχηματισμός του από κόμμα του κράτους σε κόμμα της κοινωνίας, του έθνους, του λαού απαιτεί μια πρωτοβουλία ιστορικής έμπνευσης. Είναι τέτοιο το βάθος της κρίσης που τομές και οι ρίξεις δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιοριστούν στο οργανωτικό επίπεδο ή απλά στην αλλαγή των προσώπων.

Τίποτε δεν είναι αιώνιο και τίποτε δεν μπορεί να επαναληφθεί στην πολιτική, παρά μόνο ως κακέκτυπο, καρικατούρα, ως φάρσα. Όπως θα συμβεί με όλους εκείνους που θα προσπαθήσουν μάταια να δημιουργήσουν ένα νέο, καλύτερο ΠΑΣΟΚ σε ομάδες και ομίλους θεωρητικής ενόρασης. Είναι καταδικασμένοι από τώρα να γίνουν αυτό που έλεγε ο Γκράμσι: εκτελεστές αποτυχημένων εκτρώσεων, υπόλογοι στον ποινικό κώδικα της ιστορίας. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει θεωρία που να υπηρετεί την πολιτική επιστήμη κυοφορούμενη σε λόμπυ, think tanks ή σε κερκίδες από απλούς θεατές των εξελίξεων (2).

Το ΠΑΣΟΚ νοσεί βαριά και μπορεί να αναρρώσει μόνο με εργώδεις προσπάθειες ανάνηψης. Διαμέσου του προσδιορισμού της πολιτικής του φυσιογνωμίας. Με την εκ νέου διατύπωση των ιδρυτικών του σκοπών και στόχων, την προώθηση μεγάλων οργανωτικών τομών, με την ανάκτηση της πολιτικής του αυτονομίας και τέλος με την αλλαγής φρουράς, η οποία ναι μεν επετεύχθη έστω και με οργανωτικούς όρους στο τελευταίο συνέδριο, αλλά πρέπει να συνδυαστεί με μια ριζικά νέα σύνθεση της διευθύνουσας ομάδας.

Λυτρωτική και καταλυτική κρίνεται ακόμη η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης αλλά και η διατύπωσης δημόσιας συγγνώμης από τη μεριά της απερχόμενης κεντρικής καθοδήγησης του ΠΑΣΟΚ. Εξέλιξη που θα μπορούσε να εγγυηθεί μια νέα πορεία χωρίς να ανακυκλώνει το μέχρι σήμερα αδιέξοδο αλλά και χωρίς να οδηγεί σε ένα πολιτικό τέλμα δίχως ιστορικό προηγούμενο. Η στοιχειώδης όμως πολιτική ευθιξία ουδέποτε υπήρξε για το Κόμμα κατακτημένη αρετή. Αυτός είναι ο μισός δρόμος για την επιτυχία και αξιοπιστία του εγχειρήματος. Ο άλλος μισός είναι ακόμη πιο δύσκολος. Είναι η απαγκίστρωση από τις μνημονιακές πολιτικές.

Σε αντίθετη περίπτωση το ΠΑΣΟΚ νομοτελειακά θα εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη μιας και θα έχει μετουσιωθεί σε ένα πολιτικό μόρφωμα που αφού διέγραψε θεμελιώδη χαρακτηριστικά της ταυτότητας του, βυθίζεται μεσοπέλαγα χωρίς ιδεολογική σημαία, έρμαιο της μωροφιλοδοξίας ομάδων, μηχανισμών και διαδόχων ανίκανο να συντονιστεί με τις προκλήσεις της γεωπολιτικής συγκυρίας, να συνειδητοποιήσει τον ιστορικό του ρόλο και να εκφράσει γνήσια τις προσδοκίες, τις ανάγκες και τα όνειρα του λαού.

1. Μιχάλης Χαραλαμπίδης, Εισήγηση στη 18 Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής.1985
2. Δημήτρης Καζάκης, Τι είναι κομμουνιστής σήμερα. 2013

17 σχόλια:

  1. Γεια σου Νίκο Τερζή αδιόρθωτε καρεκλοκένταυρε.
    Έφυγε ο πνευματικός σου ηγέτης Φλωρίδης και τώρα κάθεσε και γράφεις μπαρούφες νομίζοντας πως εκπροσωπείς κάποιον.
    Ούτε ο πεθερός σου δεν σε διαβάζει πλέον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σιγά καλέ...Αντί να ασχολείσαι με θέματα που δεν πρόκειται ποτέ να καταλάβεις δεν ξεκινάς καλύτερα μαθήματα ορθογραφίας.Η εμπάθεια και τα μαργαριτάρια σου βγάζουν μάτι. Νίκ χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί ακόμη και τώρα,μετά την αλλαγή φρουράς για την οποία πάλεψες σκληρά, διατηρείς καθαρό μυαλό και αρθρώνεις ξεκάθαρο και αιχμηρό πολιτικό λόγο.
      Ο συναθλητής ιδεών Γ.Μ.

      Διαγραφή
    2. Εσύ συναθλητή ιδεών μαζί ανοίγατε σαμπάνιες στη βουλγαρία με τον νικολάκη τον τερζή ?

      Διαγραφή
  2. Δεν φταιει αυτος,φταινε αυτοι που καταργησανε τον καιαδα...απο μικρος επρεπε να...θου Κυριε,φυλακη τω στοματι μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο γνωστος μπουρδολογοσ νικος τερζης επιασε παλι το μολυβι και αρχιζει να γραφει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εμένα πάντως με έπεισε, αύριο πρωί πάω να γραφτώ στην τοπική για να συνεισφέρω στην αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ασχέτως με τις πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός,σεβαστείτε και ακούστε ένα νέο άνθρωπο,μορφωμένο,ο οποίος με το δικό του τρόπο προσπαθεί να αλλάξει κάτι σ αυτό το πολιτικό παρασκήνιο,τουλάχιστο προσπαθεί..... και αν δεν συμφωνείτε σε κάτι ,παραθέστε μας κάποια επιχειρήματα και όχι μπούρδες,αερολογίες και φαμφάρες.
    Νίκο συνέχισε να γράφεις και να χειρουργείς το σάπιο πολιτικό παρασκήνιο ...
    Ένας ουδέτερος ακροατής Γ.Τ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιστέυω ότι η αλλαγή στη νοοτροπία αναβλύζει μέσα από τον μεστό του λόγο

      Διαγραφή
  6. χαχαχα πολύ ουδέτερος ο ακροατής και πολύ μεγάλη πολιτική προσωπικότητα ο τερζής.
    Ρε άντε κάντε μας την χάρη και μην ζαλίζετε τον κοσμάκη με τις αηδίες του καθενός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. βρε παιδιά, βρε παιδιά τα κόμπλεξ και τις ανασφάλειές σας δεν είναι ανάγκη να τις ποστάρετε εδώ. Δεν αφορούν άλλωστε και κανένα. Σας πληροφορώ πως υπάρχουν μια χαρά επιστήμονες στο νομό για πάσα νόσο. Βέβαια δυσκολεύομαι να προτείνω Ουρολόγο ή Ψυχίατρο. Πιθανόν οι κακεντρεχείς να χρήζουν διπλής εκτίμησης. Ο κ.Τερζής ως γιατρός υποπτεύομαι πως μπορεί να σας βοηθήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο τερζής με πτυχίο από βουλγαρία σαφώς και είναι γιατρός δια πασαν νοσον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. συμφωνώ....μιας και στη μ@λ@κι@ φαίνεται πως ειδικός είσαι εσύ!

      Διαγραφή
    2. Έλα να το πεις από κοντά αυτό

      Διαγραφή
  9. Παρακαλώ κε Χαραλαμπίδη μην βγάζεις στην εφημερίδα σου αστείους ανεπάγγελτους απλά και μονο για να γεμίσεις τον δικτυακό σου χώρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. επιτελους ας καταλαβουν μερικοι οτι με τις αηδιεσ που γραφουν οσο εκλεπτυσμενεσ κι αν ακουγονται δεν απασχολουν κανεναν αλλο περα απο τον εαυτο τουσ. σε παρακαλω νικο τερζη ασχολησου με την ιατρικη και ασε την κοινωνικη και πολιτικη κριτικη για αλλουσ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ωραία τα λές Νίκο Τερζή.
    Παρ'όλο που δεν είσαι ο πρώτος που προτείνεις την αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας της παράταξης, χαίρεται κανείς να ακούει ξεκάθαρο λόγο από νέους με πολιτικό όραμα. Εύχομαι οι καιροί να σε φέρουν κοντά στα κέντρα λήψης αποφάσεων και να κάνεις πράξη όσα φιλοδοξείς. Με εκτίμηση Ε.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Νίκο έχεις δει την ταινία ο γαμπρός μου ο δικηγόρος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.