Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

«ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ» στην Κύπρο από την NOTESIS

Συνεχίζεται η δραστηριοποίησης της επιχείρησης παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης και δημοσίων σχέσεων «Μαρία Ν. Παρδάλη & συνεργάτες» στην Κύπρο, με την υλοποίηση της θεματικής ενότητας «σύγχρονες αρμοδιότητες των Ο.Τ.Α.» και τη διοργάνωση του αυτοχρηματοδοτούμενου προγράμματος με τίτλο «κοινωνική προστασία», διάρκειας 14 ωρών. 
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε τρεις φάσεις, σε αίθουσα σεμιναρίων του ξενοδοχείου HILTON Park στην Λευκωσία:

- 1η απευθυνόταν στα Πολυδύναμα Δημοτικά Κέντρα Παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών και την παρακολούθησαν 15 κοινωνικοί λειτουργοί και λειτουργοί των Γραφείων Ευημερίας, οι οποίοι επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη νέα αυτή αρμοδιότητα η οποία μεταφέρεται και αναπτύσσεται στους Δήμους. 


Παράλληλα, ενημερώθηκαν αναλυτικά για την ίδρυση και λειτουργία των κοινωνικών παντοπωλείων, ιατρείων και φαρμακείων, τα οποία «μέρα με τη μέρα» ανοίγουν τις πόρτες τους και στην Κύπρο, με εισηγήτρια την Λειτουργό Κοινωνικής Εργασίας κα Μαρία Δημητρίου-Πούλου. 





- 2η απευθυνόταν στα Συμβούλια Κοινωνικής Ευημερίας (Σ.Κ.Ε.), την παρακολούθησαν 12 Γραμματειακοί Λειτουργοί και Μέλη των Σ.Κ.Ε. και δόθηκε έμφαση στο νέο κοινωνικό πρόσωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην παροχή υπηρεσιών στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες των Κοινοτήτων. 


- 3η περιελάμβανε 4ώρη ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση στους χώρους εργασίας των κοινωνικών δομών, που λειτουργούν στους Δήμους και στις Κοινότητες. Οι 2 ώρες αναλώθηκαν σε θέματα υποστήριξης και δημοσίων σχέσεων, με εισηγητή τον Νίκο Παρδάλη (Σύμβουλο Επικοινωνίας) και άλλες 2 ώρες σε θέματα νομικής υποστήριξης, με εισηγήτρια την Μαρία Παρδάλη (Νομικό Σύμβουλο). Την 1η και 2η φάση του προγράμματος παρακολούθησε και ο Πρόεδρος του Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού Λευκωσίας κ.Άντρος Κητρομηλίδης.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος αναλύθηκε ο απώτερος σκοπός της κοινωνικής προστασίας που είναι -πέραν της χορήγησης προνοιακών επιδομάτων- η λειτουργία όλων των αρμόδιων υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα με στόχους:

- Ÿτην ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου απέναντι στις περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες

Ÿ- τη δημιουργία εθελοντικών ομάδων

- Ÿτην αντιμετώπιση της αναπηρίας ως «ευαίσθητη ιδιαιτερότητα» και όχι ως «αποκλεισμό από την κοινωνική δράση & τη ζωή»

- Ÿτην κοινωνική ενεργοποίηση των περιθωριοποιημένων ατόμων

- Ÿτην στήριξη και την βοήθεια στις εργαζόμενες πολύτεκνες μητέρες και στις μονογονεϊκές οικογένειες

- Ÿτην στήριξη και την βοήθεια οικογενειών, που φροντίζουν άτομα με νοητική αναπηρία ή κινητικά προβλήματα

- Ÿτην ενεργή βοήθεια σε πραγματικά άπορες οικογένειες ή πολύτεκνες οικογένειες που ζουν «κάτω από το όριο της φτώχειας»

- Ÿτην δημιουργία κουλτούρας ότι το Κράτος είμαστε όλοι μας και όταν εκμεταλλευόμαστε τις Κρατικές παροχές, στην ουσία υποθηκεύουμε το μέλλον μας -δημιουργώντας συνθήκες επίκαιρης «οικονομικής κρίσης»

- Ÿτην οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ Κράτους-Τοπικής Αυτοδιοίκησης-πολίτη.

Σε επισκέψεις που πραγματοποίησαν ο κύριος και η κυρία Παρδάλη σε χώρους λειτουργίας κοινωνικών δομών (κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα προστασίας Α.με.Α., κοινωνικά παντοπωλεία, κ.α.) είχαν την ευκαιρία να παράσχουν συμβουλές και πρακτικές ιδέες για την εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία τους, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. 















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.