Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Σαμαράς στο Μόναχο: «Έρχομαι ως φίλος»

Κλίμα αρμονίας και αλληλοκατανόησης καλλιεργείται ενόψει της αυριανής επίσκεψης Σαμαρά στο Μόναχο. Σε αυτό συμβάλλει και η νέα συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού σε βαυαρική εφημερίδα
Την ελπίδα ότι η αυριανή επίσκεψη στο Μόναχο και η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας και πρόεδρο του συντηρητικού Χριστιανοκοινωνικού κόμματος Χορστ Ζεχόφερ θα δρομολογήσουν νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών εξέφρασε ο Αντώνης Σαμαράς. Σε συνέντευξη στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Münchener Merkur, που κινείται στο ίδιο πνεύμα με αυτή που παραχώρησε τις προάλλες στην Bild, ο Έλληνας πρωθυπουργός δηλώνει αποφασισμένος να τηρήσει τα συμφωνηθέντα με τους διεθνείς δανειστές, βλέπει περιθώρια ανάκαμψης τέλος του 2013 και τείνει χείρα φιλίας στους Βαυαρούς πολιτικούς που στο πολύ πρόσφατο παρελθόν είχαν υποδείξει ακόμη και την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

«Να επανακτήσουμε αξιοπιστία»«Έρχομαι ως φίλος» δήλωσε ο κ. Σαμαράς, «είμαι πεπεισμένος πως η συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας θα συμβάλει στην βελτίωση της κατανόησης των δύο πλευρών. Είμαστε εταίροι, μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και τα ίδια ιδανικά. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψει ο ένας από τον άλλο, αλλά να κερδίσουμε πάρα πολλά, όταν επιζητούμε τον διάλογο. Χαίρομαι για το νέο ξεκίνημα στις σχέσεις μας». Σε άλλο σημείο της συνέντευξης δηλώνει αποφασισμένος να εφαρμόσει όλα τα μέτρα που συμφώνησε με τους διεθνείς δανειστές. "Διακηρυγμένος μας στόχος είναι να αποφύγουμε την χρεοκοπία. Θέλουμε ως χώρα να επανακτήσουμε την αξιοπιστία μας, πολιτική και οικονομική. Ο αγώνας είναι σκληρός, αλλά θα τον κερδίσουμε. Θα γραφτεί ιστορία επιτυχίας για την Ελλάδα, για ολόκληρη την Ευρώπη, μέχρι τότε όμως καθήκον μας είναι να αποδείξουμε ότι είμαστε αξιόπιστοι". Επίσης δηλώνει αισιόδοξος ότι του χρόνου η Ελλάδα θα αφήσει πίσω της την κρίση και κατά το τέλος του 2013 η οικονομία της θα πάρει ανοδική πορεία.

«Έργο της δικαιοσύνης»Στην ίδια συνέντευξη ο Αντώνης Σαμαράς μιλά για τις κατηγορίες περί φοροδιαφυγής μελών της οικογένειας Παπανδρέου και δηλώνει ότι η δικαιοσύνη θα τις διαλευκάνει πλήρως προειδοποιώντας ότι δεν πρέπει να προδικάζεται το αποτέλεσμα. Παράλληλα επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του θα πατάξει με αυστηρούς νόμους που τώρα διαμορφώνονται τη φοροδιαφυγή. Σε ότι αφορά την οικονομία υποστήριξε ότι η ψυχολογία έχει ήδη αλλάξει, ότι έχουν αυξηθεί οι καταθέσεις Ελλήνων στις τράπεζες, ότι η ανταγωνιστικότατα της ελληνικής οικονομίας έχει τονωθεί και ότι προβλέπει ανάκαμψη σε ένα χρόνο. Στο μεταξύ, η αλλαγή κλίματος απέναντι στην Αθήνα επιβεβαιώθηκε χθες στο Γερμανικό Οικονομικό Φόρουμ στη Φραγκφούρτη με θέμα «Η Γερμανία και ο ρόλος της γερμανικής οικονομίας και πολιτικής σε μιαν Ευρώπη σε σταυροδρόμι». Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις από ότι περίμενε κανείς πριν 6 μήνες, ζήτησε υπομονή για να διασωθεί η Ελλάδα και το κοινό νόμισμα και παραδέχθηκε ότι χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες όχι όμως με άλλα πακέτα διάσωσης που μεγαλώνουν το χρέος, αλλά με μεταρρυθμίσεις.

To κόστος διάσωσης για τη ΓερμανίαO γερμανός υπουργοί Οικονομικών υπολόγισε και το επιβεβαιώνει στην αυριανή συνέντευξη στην Bild ότι «οι Έλληνες θα μας κοστίσουν πολλά δις ευρώ». Στην ερώτηση πόσα ακριβώς ο Σόιμπλε αποφεύγει να απαντήσει. "Δεν μπορώ ακόμη να πω με ακρίβεια το συνολικό διαφυγόν κέρδος, διότι κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τις μελλοντικές εξελίξεις. Μόνο από την παραίτηση της επενδυτικής τράπεζας KfW από τους τόκους ελληνικών ομολόγων χάνει η Γερμανία 130 εκ, ευρώ το χρόνο. Μέχρι σήμερα είχαμε έσοδα από την Ελλάδα από τους τόκους. Αλλά και στο πλαίσιο της απόφασης του περασμένου Νοεμβρίου αποφασίσαμε να αποποιηθούμε προσωρινά του μεριδίου μας στα κέρδη της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα. Αυτά τα κέρδη σύμφωνα με την ΕΚΤ θα ανέλθουν μέχρι το 2035 στα 10 δις ευρώ, που για τη Γερμανία σημαίνει απώλεια ποσού 2, 7 δις ευρώ». Παρά τις απώλειες ο Σόιμπλε όμως υπερασπίζεται τις αποφάσεις για τη διάσωση της Ελλάδας. Και λέει: «Τα πλεονεκτήματα που έχει η Γερμανία από την νομισματική ένωση είναι πολύ μεγαλύτερα από το οποιοδήποτε κόστος της βοήθειας. Γι αυτό πρέπει να στηρίξουμε τη νομισματική ένωση. Μέχρι σήμερα το κάνουμε με επιτυχία». Υποστήριξε επίσης ότι θα πρέπει να διατηρηθούν οι πιέσεις που ασκούν στην Ελλάδα οι διεθνείς πιστωτές για να προχωρήσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Γι αυτό δίνεται η δόση τμηματικά.

Deutsche Welle
Επιμέλεια Ειρήνη Αναστασοπούλου/Παναγιώτης Κουπαράνης
Υπεύθ. Σύνταξης Σπύρος Μοσκόβου

1 σχόλιο:

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.