Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Τα λάθη έχουν ονοματεπώνυμο...


ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΑΓΓΙΔΗ
μαιευτήρα - γυναικολόγου,
δρος Iατρικής του ΑΠΘ,
πρώην βουλευτή ΠΑΣΟΚ Κιλκίς

Οταν η άγρα ψήφων υπαγορεύει παλινωδίες πολιτικής… Οταν κάποιοι υπερπροβεβλημένοι μέχρι τώρα κομματικοί ταγοί φαίνεται να έχουν μικρού βάθους μνήμη… Οταν υποτιμάται κατ' εξακολούθηση η νοημοσύνη του μεγάλου ρυθμιστή της εξουσίας, του πολίτη…

Τότε φαινόμενα λιποταξίας θα συνεχίσουν να υπάρχουν και θα διαιωνίζουν την κακή πολιτική του μικροκέρδους και της εκμετάλλευσης των κενών του συστήματος, με σημαία το κοινό καλό. Και είναι δυστυχώς συχνά στις μέρες μας....

Οχι γιατί δεν έχει ο οποιοσδήποτε το δικαίωμα να αλλάζει άποψη. Κάθε άλλο. Επιβάλλεται στη Δημοκρατία, όταν οι συνθήκες της κοινωνίας το υπαγορεύουν και οι συνιστώσες των προβλημάτων αλλάζουν. Επιβάλλεται όμως σ' αυτή την περίπτωση και να σταθεί ο πολιτικός άνδρας ή γυναίκα απέναντίι μας και να κάνει αυτοκριτική. Ειλικρινή και με στοιχεία που υπαγόρευσαν την τότε άποψη και διαφοροποίησαν τη σημερινή. Επιβάλλεται σ' αυτήν την περίπτωση να πει και συγγνώμη, μιας και δεν ήταν ο τυχαίος πολίτης, αλλά κάποιος προβεβλημένος της Πολιτείας, με την εξουσία που του είχε δώσει λαός και κόμμα να αποφασίζει και να πράττει για το κοινό καλό.

Αν δεν το κάνει, αν δεν πάρει θέση για την πολιτική του πράξη ως σύνολο, πρέπει να το κάνουμε οι υπόλοιποι. Οταν υπάρχει ένας χώρος πολιτικής έκφρασης του δικού μας βεληνεκούς και παρά τις όποιες συμπιέσεις συρρίκνωσης μπορεί να δέχεται από εξωτερικούς παράγοντες, δεν μπορεί με αβίαστο τρόπο να εγκαταλείπεται από αυτούς που θα έπρεπε ως κυβερνήτες του να μείνουν έως το τέλος. Ο λαός μας λέει για τους δειλούς και τους άτολμους ότι «υπάρχουν δέκα λογιών παλικαριές και οι εννιά είναι να δραπετεύεις», δίνοντας ακόμα και σε αυτούς μία μοναδική ευκαιρία να αποδείξουν ότι μπορεί να μην είναι τελικά δειλοί.

Ναι, έχουν γίνει και λάθη, αλλά όλοι μαζί θα τα διορθώσουμε. Θα διορθώσουμε ό,τι δε μας ταιριάζει, ό,τι αποδείχτηκε παγίδα, ό,τι εξελίχθηκε σε εμπόδιο. Οχι παίρνοντας το καπελάκι μας και αφήνοντας άλλους να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Ο λαός έχει μνήμη. Μπορεί τώρα να θύμωσε και δίκαια για κακούς χειρισμούς, για λάθος εκτιμήσεις, για έλλειψη επιθετικής διαπραγματευτικής πολιτικής, αλλά ξέρει ποιοι, ως πρόσωπα, ευθύνονται γι' αυτό. Τα λάθη η Ιστορία τα καταγράφει με ονοματεπώνυμο, δεν είναι αγνώστου πατρός. Ο κάθε πολίτης θέλει από όλους εμάς ενωμένους και όχι κατακερματισμένους να δώσουμε τη μάχη για τον επιούσιό του, το αύριό του, και το μέλλον των παιδιών του. Στο τέλος πιστεύω ακράδαντα ότι θα δικαιωθούν μόνον οι τολμηροί, οι πραγματικοί πατριώτες, που δουλεύουν για το όραμα, που δεν πρόδωσαν τον πολίτη και δεν επέλεξαν την εύκολη λύση της φυγής.

Εξάλλου, όπως λέει και ο λαός μας, στα δύσκολα φαίνεται η αξία και η δύναμη του καθενός μας…

5 σχόλια:

  1. "Τα λάθη έχουν ονομετεπώνυμο". Βεβαίως. Το ονοματεπώνυμο όλων των πολιτικών που ψήφισαν τα επαίσχυντα μνημόνια. Μεταξύ αυτών και το δικό σου.
    Καλά είχες χαθεί τόσον καιρό. Είχαμε ησυχάσει από σένα. Μη μας θυμίζεις, λοιπόν, το παρελθόν σου και τεντώνεις τα νεύρα μας. Δε θέλουμε να ακούμε τό όνομά σου ούτε να βλέπουμε τη φάτσα σου. Μέχρι να έρθει η ώρα της κρίσεως.
    "Ο λαός έχει μνήμη". Όπως ακριβώς το λες. Να είσαι σίγουρος γι΄ αυτό. Για να σε στείλει εκεί που σου αξίζει: Στο Ειδικό Δικαστήριο. Μαζί με όλους του ομοίους σου.
    Μνήμων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αγένεια και το θράσος της ανωνυμίας, δεν είναι μαγκιά, φόβος και οσφυοκαμψία είναι! Γι αυτό προσέχουμε τι λέμε, εκτός κι αν κοιτάμε στον καθρέφτη. Κι όχι πως διαφωνώ σ όλα όσα λες, αλλά το ύφος σου είναι απαράδεκτο.

      Διαγραφή
  2. πολύ σωστή η παρατήρηση περί δραπετεύσεων κυριε Φραγγίδη , μόνο που στην περίπτωση που αναφέρεστε , δραπέτης είναι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που παρέκλινε από τις προεκλογικές , αλλά και τις μετεκλογικές προγραμματικές δηλώσεις.
    Δραπέτης και υπόλογος στην Ελληνικη κοινωνία είναι ΑΥΤΗ η προδωτική ηγεσία που χάριν των ''συμφερόντων '' (λίστες φοροφυγάδων, δανειστές, φοροκλέφτες, εισφοροκλέφτες,απάτριδες πολιτικοί, καταπατητές των δικαιωμάτων του λαού) που υπερασπίζεται με πάθος πρόδωσε τον Ελληνικό λαό , πρόδωσε την Πατρίδα.
    Σε αυτούε κύριε Φραγγίδη να ζητήσετε να επιστρέψουν στο λαό την εντόλή που πρόδωσαν κατ'επανάλληψη και την πούλησαν για την προσωπική και ΜΟΝΟ ιδιοτέλεια τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κΑΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΕΧΟΥΝ ΟΝΟΜΑΤΕΠΏΝΥΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ
    ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙΤΕ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΞΕΦΤΕΛΙΖΕΤΕ ΠΟΥ ΕΞΟΥΘΕΝΩΝΕΤΕ ΤΟ ΛΑΟ , ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΑΤΕ ΝΑ ΠΑΤΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟ 40% ΝΑ ΚΙΝΔΙΝΕΥΕΙ ΝΑ ΜΗ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΒΟΥΛΗ , ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΙ ΜΙΛΑΤΕ ;
    ΑΝΤΕ ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΄΄ΚΥΡΙΟΙ΄΄

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητή Μέμα,
    Σ΄ αυτούς που με την υπογραφή τους γονάτισαν το λαό τέτοιο ύφος τους πρέπει. Για να μην σου πω πως τους πρέπει ακόμα χειρότερο.
    Αυτό το "προσέχουμε τι λέμε" δεν το κατάλαβα.
    Όσον αφορά την ανωνυμία, δε θα συμμεριστώ την άποψή σου. Ούτε θα σου αναλύσω εδώ το γιατί. Εδώ σχολιάζουμε τα του Φραγγίδη, πράγμα που εσύ έκανες εμμέσως, προτιμώντας να σχολιάσεις αυτά που εγώ έγραψα.
    Μνήμων

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.