Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Κοινωνία Πολιτών Ν. Κιλκίς: "Τα νέα νεκροταφεία του Κιλκίς στο έλεος... του Θεού "

"Μετά από πολύχρονες προσπάθειες, που ξεπερνούν τις τρεις θητείες Δημοτικών περιόδων, και την αδιαμφισβήτητη αναγκαιότητα δημιουργίας νέων κοιμητηρίων, ξεκίνησε πρόσφατα η λειτουργία τους. Η χαοτική κατάσταση που επικρατούσε και επικρατεί στα παλαιά κοιμητήρια, εδώ και πολλά χρόνια δεν στάθηκε ικανή να υπερπηδηθούν γραφειοκρατικά και οικονομικά εμπόδια για την έγκαιρη αποπεράτωση των νέων.
Θα περίμενε κανείς επισκεπτόμενος τα νέα νεκροταφεία, ότι τουλάχιστον εμφανησιακά και οργανωτικά θα έδιναν μια άλλη εικόνα από αυτήν που συνηθίσαμε τόσα χρόνια με τις αυθαιρεσίες που συνέβαιναν στα παλιά. Η πραγματικότητα έρχεται να μας προσγειώσει στις συνήθεις ελλιπείς λειτουργίες της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δημόσιων λειτουργών.

Ήδη από την αρχή της λειτουργίας των είναι εμφανείς οι κατασκευαστικές ατέλειες και οι επιλογές των υλικών. Αρκεί κάποιος, ειδικά υπέργηρος, να χρησιμοποιήσει την κεντρική σκάλα εισόδου στα κοιμητήρια. Οι κουραμπιέδες είναι πιο συμπαγείς από το μίγμα σκυροδέματος και τσιμέντου που χρησιμοποιήθηκε εκεί.

Ο δρόμος πρόσβασης είναι βασική προϋπόθεση της εύρυθμης λειτουργίας των πεζών και οχημάτων, όμως στο μεγαλύτερο μέρος του παραμένει χωματόδρομος.

Οι χώροι ενταφιασμού καθ’ ότι είναι ακόμη άδειοι, εμφανίζουν εικόνα πολύχρονης εγκατάλειψης από διάφορα χόρτα και βάτα που δείχνει ότι καμία επιμέλεια δεν υπάρχει τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο.

Ο συνήθης τρόπος εκσκαφής ήταν χειρονακτικά από εργαζόμενους συνεργάτες των γραφείων κηδειών ή και συγγενικά πρόσωπα. Σήμερα χρησιμοποιούνται σκαπτικά μηχανήματα για την διευκόλυνση των εργασιών. Όμως ρωτάμε πόσο καιρό θα αντέξουν τα ωραία πλακόστρωτα και τα κράσπεδα που οριοθετούν τους χώρους ενταφιασμού, όταν από πάνω τους θα περνούν τέτοιου είδους μηχανήματα βαρέως τύπου και όταν ήδη από τις πρώτες εκσκαφές έχουμε ήδη καταστροφές των υλικών?

Τέλος, από την στιγμή που κατασκευάστηκαν μέσω επιδοτούμενων ολοκληρωμένων προγραμμάτων, θα περίμενε κανείς να δει και ένα χώρο υποδοχής και αναμονής, όπως επίσης και ένα χώρο επισκεπτηρίου για νεκρούς, προερχόμενους από άλλες περιοχές, όπως επίσης άστεγους, εγκαταλελειμμένους, αλλόθρησκους, άθεους και άλλους.

Ο σεβασμός στην μνήμη των νεκρών δείχνει ανεπτυγμένα κοινωνικά αντανακλαστικά αλληλεγγύης και σεβασμού της ιστορίας ενός τόπου.

Ελπίζουμε τέλος να υπάρχει υπεύθυνος διαχειριστής του χώρου των νέων νεκροταφείων και να μην αφεθεί ο χώρος στο έλεος του … Θεού." 


Κοινωνία Πολιτών Ν. Κιλκίς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.