Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Νόσος του Graves

Γράφει η Ελβίρα Τικτοπούλου*
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Η νόσος του Graves είναι μια σχετικά κοινή πάθηση άγνωστης αιτιολογίας, με χαρακτηριστικά της την τριάδα υπερθυρεοειδισμός με διάχυτη βρογχοκήλη, οφθαλμοπάθεια και δερματοπάθεια. Η νόσος είναι συχνότερη στις γυναίκες και εμφανίζει σταθερή οικογενειακή προδιάθεση.


Τα συμπτώματα της νόσου είναι νευρικότητα και τρόμος, συναισθηματική αστάθεια, ταχυκαρδία, υπέρταση, διάρροια, αϋπνία και δυσανεξία προς τη θερμότητα, ιδιαίτερα στους νεαρότερους πάσχοντες. Στους πλέον ηλικιωμένους, είναι δυνατόν να εμφανιστούν αδυναμία, δύσπνοια, ακόμη και καρδιακή ανεπάρκεια. Η θυρεοτοξίκωση είναι δυνατόν να οδηγήσει σε εκφύλιση των ινών των σκελετικών μυών, υπερτροφία της καρδιάς, λιπώδη διήθηση και ίνωση του ήπατος, και απασβέστωση των οστών.

Στις οφθαλμικές διαταραχές περιλαμβάνονται ένα χαρακτηρηστικό απλανές βλέμμα με ασυνήθη λάμψη και διεύρυνση της βλεφαρικής σχισμής. Τα ευρήματα αυτά υποχωρούν, όταν αντιμετωπισθεί η θυρεοτοξίκωση.

Η δερματοπάθεια της πάθησης χαρακτηρίζεται από πάχυνση του χορίου.

Η αντιμετώπιση του υπερθυρεοειδισμού στη νόσο του Graves έχει δύο πλευρές, κάθε μια από τις οποίες έχει ως στόχο τον περιορισμό της παραγωγής θυρεοειδικής ορμόνης από τον αδένα. Η πρώτη χρησιμοποιεί αντιθυρεοειδικούς παράγοντες, για το χημικό αποκλεισμό της ορμονικής σύνθεσης. Η δεύτερη είναι η αφαίρεση θυρεοειδικού ιστού με εγχείρηση, ή η καταστροφή του με ραδιοενεργό ιώδιο.

Στα παιδιά και τους κάτω των 40 ετών πάσχοντες, καθώς και στις κυοφορούσες γυναίκες, είναι σκόπιμο να γίνεται μια δοκιμή της αντιθυρεοειδικής θεραπείας, πράγμα που μπορεί .

Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τον ιατρό-ΩΡΛ, είναι η ύπαρξη όζων του θυρεοειδούς αδένα. Η φύση των όγκων μπορεί να είναι διαφορετική. Είναι απαραίτητη η διερεύνηση των όζων του θυρεοειδούς από ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, από παθολόγο, χειρουργό, ΩΡΛ, παθολογοανατόμο.

* Ελβίρα Τικτοπούλου
Ώρες λειτουργίας ιατρείου
9-14 το πρωί, 18 -20.30 το απόγευμα
Τηλέφωνα επικοινωνίας
-2341026825
-6948068352 

Ελ. Βενιζέλου 9 (4ος όροφος) 61100 Κιλκίς


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.