Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

"Όχι στην καταστροφή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης"

Δυναμικές δράσεις, κινητοποιήσεις και κινήσεις αντίδρασης, που θα πρέπει να φτάσουν μέχρι τις παραιτήσεις τόσο των Δημάρχων όσο και των Δημοτικών Συμβουλίων όλης της χώρας ζητά από την ΚΕΔΕ το ΔΣ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, που συνεδρίασε το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012 εκτάκτως, με τη συμμετοχή Δημάρχων από όλη την Περιφέρεια, παρουσία εκπροσώπων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η αυτοδιοικητική οικογένεια της Κεντρικής Μακεδονίας, με σχεδόν ομόφωνη απόφαση της (υπήρξε μόνο μία αρνητική ψήφος), αξιώνει από το κεντρικό συνδικαλιστικό όργανο των Δημάρχων, που θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο Κυριακή, να προχωρήσει άμεσα στη συνέχιση του εκτάκτου συνεδρίου, εντός των επόμενων ημερών, στο οποίο θα αποφασιστούν κινήσεις διαμαρτυρίες με στόχο αυτές να οδηγήσουν στη μη εφαρμογή όλων των αντισυνταγματικών, αντιαυτοδιοικητικών και αντιευρωπαϊκών διατάξεων του νέου νόμου με τις οποίες ουσιαστικά καταργείται η αυτοτέλεια της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στραγγαλίζονται οικονομικά οι Δήμοι. Κάτι το οποίο παραβιάζει ευθέως και πολλαπλώς τόσο το ελληνικό Σύνταγμα όσο και τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας, τον οποίο έχει κυρώσει το Εθνικό Κοινοβούλιο και αποτελεί εθνικό Δίκαιο.

Το ΔΣ της ΠΕΔΚΜ ζητά ακόμη από την ΚΕΔΕ να υπάρξει προσφυγή στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Συνταγματικά Δικαστήρια και δηλώνει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει καμία υπηρεσιακή διαδικασία από την οποία θα προκύψουν στοιχεία στα αρμόδια υπουργεία για να προωθηθούν απολύσεις προσωπικού των Δήμων, με τις οποίες το όργανο διαφωνεί κάθετα. Το ΔΣ της ΠΕΔΚΜ δηλώνει ότι θα προχωρήσει η ίδια σε αυτές τις προσφυγές εάν η ΚΕΔΕ δεν το πράξει.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και Δήμαρχος Νεάπολης Συκεών κ. Σίμος Δανιηλίδης, «το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ», που προβλέπεται στο νέο νόμο, αντίκειται ευθέως στις συνταγματικές διατάξεις αφού καταλύει την αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συνιστά μία απαράδεκτη επιτροπεία. Δυστυχώς η απαξίωση ης Αυτοδιοίκησης δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο αλλά μία πολιτική επιλογή. Οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης ποτέ δεν συνδύασαν την προσφορά τους στα κοινά με το ύψος των αποζημιώσεων και των αμοιβών. Εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να λυθεί το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας από τις αμοιβές των αιρετών προτείνουμε ή να μειωθούν οι αμοιβές στο ύψος της αμοιβής του ανειδίκευτου εργάτη ή, ακόμη περισσότερο να καταργηθούν εντελώς όλες οι αποζημιώσεις προς όλους τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης», τόνισε ο κ. Δανιηλίδης.

Η συνειδητή απόφαση για καταστροφή της ΤΑ αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2013παραβλέποντας και παραβιάζοντας τα προβλεπόμενα της νομοθεσίας για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, όχι μόνο δεν αποδίδει τα παρακρατηθέντα των προηγούμενων ετών αλλά επιπλέον παρακρατεί- αφαιρεί 1,738 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται στο ποσό αυτό τα έσοδα από τον ΦΑΠ. Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2013 επισημοποιεί την με αμείωτη ένταση υπεξαίρεση των πόρων της Αυτοδιοίκησης και σφραγίζει ουσιαστικά στην κατάρρευση των Δήμων. Η επιλογή υποβάθμισης, απαξίωσης και διάλυσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δημιουργεί την απόλυτη ανάγκη εγρήγορσης και κινητοποίησης όλων των αυτοδιοικητικών δυνάμεων, τονίζεται στην απόφαση του ΔΣ της ΠΕΔΚΜ.

«Επιτέλους το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν αποτέλεσε ποτέ και δεν αποτελεί και σήμερα μέρος του πολύπλευρου προβλήματος που ταλανίζει τη χώρα. Αντίθετα αποτελούσε και αποτελεί βασικό θεσμό επίλυσης αυτού του προβλήματος. Και αυτό αποδεικνύεται από εκατοντάδες αδιάσειστα στοιχεία, παραδείγματα και επιτυχίες της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους τομείς της Προστασίας του περιβάλλοντος, του πολιτισμού- αθλητισμού, Πρόνοιας, Κοινωνικής Πολιτικής και της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης και πολλούς άλλους», τόνισε ο κ. Δανιηλίδης.

1 σχόλιο:

  1. Οχι στην καταστροφή της τοπικής αυτοδιοίκησης λένε οι δήμαρχοι που γλείφαν τόσα χρόνια???.Ναι καλά σας πιστέψαμε σίγουρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.