Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Κιλκίς 2039 μ.Χ. (Τέταρτο μέρος)

Γράφει ο Πάνος Μαύρος
Στο τζαμί μας, στο Κιλκίς θα χοροστατήσει ο Ιμάμης Αχμέτ Ορχάν παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της περιφέρειας Μακεδονίας που εκτείνεται από την πόλη των Σκοπιών μέχρι την Κατερίνη και από Φλώρινα ως Σέρρες. Πρωτεύουσα μας η Θεσσαλονίκη.
Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Νομάρχης Κιλκίς Σορίν Άντζι παιδί Κοσσοβάρων που ήρθαν το 2015μ.Χ. μετά την εξέγερση στο Κόσσοβο εναντίων των Σέρβων. Με τη δημιουργία ανεξάρτητης κυβέρνησης στο Κόσσοβο, δυσαρεστημένος και πικραμένος διότι του είχαν υποσχεθεί θέση στην κυβέρνηση, αποφάσισε να φύγει για να διαπρέψει στο Κιλκίς. Ήταν καλή εκλογική περιφέρεια: 20.000 Αλβανοί, 40.000 Ρώσοι, 5.000 Τούρκοι, 22.000 διάφοροι Ασιάτες και 500-600 Έλληνες κρυπτοχριστιανοί. Επίσης θα μας τιμούσε με την παρουσία του και ο κεντρικός περιφερειάρχης Βαλκανίων Αμερικάνος Στρατηγός Ρόμπερτ Σμίθ. 

Μετά το Μπαιράμι λέμε να πάμε στους Άγιους Σαράντα με το intercity express σε 1 ώρα γιατί μας έχει καλεσμένους ο συμπέθερος Άντον Λεβί. Αλβανοεβραίος που έζησε μαρτυρικά σαν εργαζόμενος στο Σταυροχώρι αρχές του 2000. Η κόρη το, η νύφη μας δηλαδή, πολύ καλό κορίτσι. Αγαπήθηκαν τα παιδιά, θα έχουν τη δουλειά τους στο πολύβουο Κιλκίς και το εξοχικό θα το φτιάξουν στο Τεπελένι (Δεν υποφέρεται το καυσαέριο του Κιλκίς). Μια ώρα δρόμος είναι πλέον με το intercity. Φτάνοντας λοιπόν το τελεφερίκ στην κορυφή του Λόφου υπάρχει μια παλιά Χριστιανική Εκκλησία. Την αφήσαμε για να δείξουμε ότι είμαστε ανεκτικοί στο διαφορετικό. Δεν λειτουργεί βέβαια, αλλά πέριξ αυτής ο Δήμος έκανε καλή δουλειά. Κατ’ αρχήν το πλάτωμα που παρκάρουν τα οχήματα ασφαλτοστρώθηκε, μπήκαν δέντρα και λουλούδια, έγινε τοιχάκι με πέτρα. Το ίδιο έγινε και έξω από την εκκλησία. Επίσης έγινε και μια καφετέρια παρατηρητήριο όπου η θέα είναι καταπληκτική προς δυτικά δηλ. Σταυροχώρι -Χέρσο-Δοϊράνη κ.τ.λ. 

Επίσης φωτίστηκε εντυπωσιακά όλος ο λόφος και η Εκκλησία. Άκουσα ότι παλιά που γίνονταν Χριστιανικοί γάμοι, οι ξένοι και ντόπιοι επισκέπτες απορούσαν πως με τόσο κόσμο δεν είχαν αξιοποιήσει αυτό το μέρος.

Αμάν!!! Ξέχασα να ψωνίσω. Δεν μου αρέσουν τα εμπορικά κέντρα. Το Κιλκίς όμως έχει τρία, 20.000 τ.μ. το καθένα. Το ένα έγινε μόλις μπαίνεις στο Κιλκίς δεξιά. Παλιά είχε μάντρα αυτοκινήτων εκεί. Σάπια, εγκαταλελειμμένα, άχρηστα. Πολύ ωραία εικόνα για να βλέπεις μια πόλη μόλις μπαίνεις. Το άλλο είναι πίσω από το καφέ «Λόφος» κοντά στο σπήλαιο. Παλιό λατομείο. Ένας άχρηστος χώρος. Από το πουθενά αξιοποιήθηκε.

Το τρίτο έγινε στο Μύλο του Σαμαρά. Τέρμα 21ης Ιουνίου. Δημοτικό ήταν αλλά ποτέ δεν αξιοποιήθηκε. Κατάληξη; Εμπορικό κέντρο. Εμένα μου αρέσουν όμως τα μικρά, τα ανθρώπινα καταστήματα. Εγώ λοιπόν συχνάζω στο Δημοτικό μάρκετ στην πλατειά Δημαρχείου. Μια πολύ όμορφη κλειστή αγορά με ψάρια, λαχανικά, τυροκομικά όπου και ψωνίζω και απολαμβάνω. Λένε πως παλιά υπήρχε μια απαίσια πλατειά που ούτε τα παιδιά πήγαιναν να παίξουν. Μόνο κάτι παππούδες κάθονταν μόνιμα όρθιοι και μιλούσαν ή έπαιζαν χαρτιά.

Επειδή δεν υπήρχε χρήμα για να φτιαχτεί αυτή η όμορφη – παραδοσιακή αγορά ανέλαβαν να την χρηματοδοτήσουν τρεις βιομηχανίες: Η Alumil, Η Κλέμμαν, και η Preconstructa. Αρκεί να το έφτιαχναν αυτοί με δικά τους υλικά, να υπήρχε μόνιμα το όνομα τους στην ονομασία του μάρκετ και να είχαν την εκμετάλλευση των ενοικίων για 5 χρόνια μόνο.

Γάτα η Δήμαρχος Κιλκίς το 2028 –Σβετλάνα Διμέτρεβα, Ουκρανέζα καθαρίστρια σε πολυκατοικίες στην αρχή. Το 2008, χωρισμένη με Έλληνα επιχειρηματία-άρπαξε την ευκαιρία και έκανε σχεδόν τζάμπα αυτήν την αγορά στολίδι.

Οι μικροπωλητές πίνουν νερό στο όνομα της (και στο σώμα της) διότι και δουλεύουν αξιοπρεπώς (κρύο -ζέστη- βροχές-wc) και ξεσκίζονται στο τάλιρο, λόγω του ότι ο κόσμος δεν θέλει ταλαιπωρία. Λένε πως παλιά στο παζάρι πριν 30-40 χρόνια, το 2000 δηλαδή όλα ήταν έξω. Ψάρια, φρούτα, κρέατα, γλυκά, άνθρωποι, πωλητές. Καλά χαζοί ήταν; Δεν βρέχονταν, δεν κατουριόνταν; Δεν ζεσταινόταν στις κάψες του καλοκαιριού; Ε! ρε τι τράβηξε ο κόσμος παλιά. Τι κακουχίες, τι στερήσεις, τι ταλαιπωρίες. Ήρωες πρέπει να ήταν τότε. Πολύ μ’ αρέσει και ο πεζόδρομος της 21ης Ιουνίου, καθώς και οι κάθετοι μικροί πεζόδρομοι. Εμπορικά μαγαζιά δεν έχει πολλά γιατί όπως δήλωσε- ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κιλκίς κύριος Χον Τσι Γέν, κινέζος μετανάστης, πρώην πλανόδιος μικροπωλητής κινέζικων ρολογιών, φακών, κινουμένων αρκουδιών κ.τ.λ.- υπάρχει κρίση στην αγορά. Έξαλλος δήλωσε ότι δεν γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι για την παράνομη εισαγωγή ειδών από Σομαλία, Αφγανιστάν, Σουδάν. Αναδυόμενες αγορές που θα πλήξουν την τοπική οικονομία. Δήλωσε επίσης ότι ποιοτικά υστερούν κατά πολύ από τα κινεζικά (ελληνικά ήθελα να πω).

Προχθές ήθελα να πάρω στα γρήγορα ένα laptop για τον 8χρονο γιο μου γιατί το προηγούμενο χάλασε. Ένα μήνα το έχει και χάλασε. Και είναι και μόνο 80 terra (αρχαίος). Άντε η εξωφρενική τιμή των 55 ευρώ και είναι και made in Akti Elefantostou. Που να φθάνει τα δικά μας τα κινεζικά. Άλλη ποιότητα βρε παιδί μου.

Την Κυριακή λέω να πάμε με τους συμπέθερους στο χωριό Δοϊράνη να παίξουμε λίγη ρουλέτα στο καζίνο. Άκουσα πως πριν 35-40 χρόνια υπήρχαν (2) Δοϊράνες. Ελληνική και Σκοπιανή. Υπήρχε και κάποια λίμνη. Τώρα είναι ωραία όμως. Υπάρχει μια απέραντη έκταση με καλλιέργειες. Από τις (2) Δοϊράνες η Ελληνική παρήκμασε και εγκαταλείφθηκε. Λίγο τα ψάρια λίγο η γεωργία ψευτοζούσαν. Τώρα που δεν υπάρχει λίμνη οι περισσότεροι δουλεύουν κρουπιέρηδες και γκαρσόν στην άλλη Δοϊράνη. Εκεί να δείτε ανάπτυξη. Μικρό Λας Βέγκας. Άκουσα από κάτι γερόντια που ήταν συνοριοφύλακες εκεί, ότι τότε όλοι φώναζαν ότι πρέπει να σωθεί η λίμνη. Οι πολιτικοί υπεύθυνοι νόμιζαν ότι μόνο με λόγια και χαΐδεμα των υπεύθυνων της ανεξέλεγκτης εκροής νερού από τη λίμνη για πότισμα των χωραφιών, θα έσωζαν την κατάσταση.

Μια γιαγιά-συνοριοφυλακας και αυτή στα νιάτα της (εγώ για τσολιά την κόβω ότι έπρεπε να ήταν τότε) μου είπε ότι υπήρχε σημείο ελέγχου για τους διερχόμενους ανάμεσα στα δυο χωριά. Απίστευτο μου φαίνεται… 


Διαβάστε το τρίτο μέρος

Διαβάστε το δεύτερο μέρος

Διαβάστε το πρώτο μέρος

3 σχόλια:

  1. Αρες μάρες κουκουνάρες.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι γίνετε ρε παιδιά δυο χιλιόμετρα ασφαλτόστρωση του περιφεριακού Κιλκίς στοιχίζουν 600.000 ευρώ? χαχααχαχαχαχαχαχαχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.