Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2012

Ευρωπαϊκός Τύπος: "Δίκαιη η βράβευση της ΕΕ ή θράσος;"

Η απονομή του βραβείου Νόμπελ για την Ειρήνη στην ΕΕ είναι το κύριο θέμα στα σχόλια των ευρωπαϊκών εφημερίδων. Δίκαιη η βράβευση, υποστηρίζει η SZ, για θράσος κάνει λόγο η Liberation.
Για την Süddeutsche Zeitung του Μονάχου η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στην ΕΕ συνιστά ενθάρρυνση σε δύσκολες εποχές. «Δεν βραβεύονται μόνο αυτά που έχουν επιτευχθεί, αλλά δίνεται ώθηση για περαιτέρω προσπάθειες. Πρόκειται για μια νόμιμη υπόθεση, σε μια εποχή που πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει από τα μάτια τους την ιστορική διάσταση της ευρωπαϊκής ενοποιητικής διαδικασίας, τυφλωμένοι από την υστερική διάσταση της συζήτησης για την κρίση», καταλήγει το σχόλιο.
Η Rhein-Zeitung γράφει για το ίδιο θέμα: «Μολονότι κανείς δεν αμφισβητεί ότι η ΕΕ από την ημέρα της ίδρυσής της… έγινε εγγυητής της ειρήνης… η απονομή του βραβείου σε έναν οργανισμό ή έναν θεσμό έχει μεγαλύτερο νόημα, όταν πίσω από αυτόν βρίσκονται άνθρωποι που βιώνουν μια ιδέα και την εφαρμόζουν στην πράξη. Υπό την έννοια αυτή η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον Ερυθρό Σταυρό, στην Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ή στην οργάνωση «Γιατροί χωρίς Σύνορα» θα ήταν πιο κατανοητή από την απόφαση που πήρε τελικά η επιτροπή», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Επικήδειος, η τιμητική ομιλίαΑξίζει την βράβευση η ΕΕ, εκτιμά η αυστριακή Die Presse. «Το ερώτημα είναι πώς αυτή θα αξιοποιηθεί πολιτικά. Θα αξιοποιηθεί ως ώθηση για την απαραίτητη αναδόμηση της ΕΕ με δεσμευτικούς κανόνες και με σενάρια εξόδου για κάποια μεμονωμένα μέλη; …ή θα αξιοποιηθεί για μια προσπάθεια αποτροπής ενός εκ των κυρίων αιτιών της κρίσης, δηλαδή των δαπανών με δανεικά; Δυστυχώς, οι πρώτες αντιδράσεις στην βράβευση της ΕΕ παραπέμπουν στο αντίθετο», επισημαίνει η εφημερίδα.
«Θράσος» χαρακτηρίζει την βράβευση της ΕΕ η γαλλική Liberation και παρατηρεί ότι η επιτροπή απονομής των βραβείων «ειρωνεύεται ή είναι κονφορμιστική. Το να απονείμει κανείς το Νόμπελ Ειρήνης στην ΕΕ που βρίσκεται στα μέσα μιας κρίσης και η οποία αμφισβητείται συνιστά θράσος. Η επιτροπή βράβευσε μια βαριά άρρωστη, η οποία είναι καταθλιπτική και της οποίας τα ζωτικά όργανα έχουν παραλύσει. Κάποιοι ήδη αντελήφθησαν ότι η τιμητική ομιλία στο Όσλο θύμιζε περισσότερο επικήδειο», τονίζει η γαλλική εφημερίδα.

Deutsche Welle
Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου