Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Μέρκελ: «Η Ελλάδα έχει ακόμη δρόμο, αλλά αξίζει τον κόπο»

Αυτή τη φράση χρησιμοποίησε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Ζάιμπερτ συνοψίζοντας τις εντυπώσεις της Α. Μέρκελ από την παρουσία της στην Αθήνα. Χαρακτήρισε την επίσκεψη «καλή και αποδοτική».
Ο διάχυτος φόβος που επικρατούσε στις γραμμές του κυβερνητικού συνασπισμού ότι η Άγκελα. Μέρκελ κατά κάποια τρόπο θα παρασυρόταν στην Αθήνα και θα προέβαινε σε δεσμευτικές δηλώσεις τελικά δεν επιβεβαιώθηκε. Ως εκ τούτου, μεγάλη ήταν και η ανακούφιση, προπαντός στις γραμμές της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης. Δια στόματος του Βαυαρού υπουργού Οικονομικών Μάρκους Ζέντερ, της αναγνωρίζει ότι «τα έκανε σχεδόν όλα σωστά» και ότι έστειλε «θετικά μηνύματα». Όπως τόνισε ο πολιτικός που πριν λίγο διάστημα ακόμη ζητούσε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, η κ. Μέρκελ δεν έδωσε καμία υπόσχεση για χαλάρωση των δεσμεύσεων.
Την ικανοποίηση του για την επίσκεψη στην Αθήνα εξέφρασε σήμερα στο καθιερωμένο μπρίφινγκ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, χαρακτηρίζοντάς την επίσκεψη ως «καλή και αποδοτική», προσθέτοντας ότι η χθεσινή ήταν «μια καλή ημέρα για τις ελληνογερμανικές σχέσεις». Ο κ. Ζάιμπερτ επανέλαβε μεν την πάγια γερμανική θέση ότι η όποια απόφαση για την επόμενη δανειακή δόση θα παρθεί στη βάση της έκθεσης που θα καταθέσει η Τρόικα, συγχρόνως όμως υποστήριξε ότι η Ελλάδα «έχει εφαρμόσει ήδη αρκετά με την αυξανόμενη δυναμική επιτυχίας» που επιδείχνει. «Απομένουν όμως και άλλα ακόμη να εφαρμοστούν», όπως οι 89 προαπαιτούμενες ενέργειες. Η καγκελάριος γνωρίζει για τις «σκληρές» επιπτώσεις που έχουν τα μέτρα προσαρμογής στους Έλληνες πολίτες, είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ. Τα μέτρα είναι όμως αναγκαία για να δημιουργηθούν στο μέλλον καλύτερες συνθήκες, πρόσθεσε. Συνοψίζοντας κατά κάποιο τις εντυπώσεις τις καγκελαρίου από την επίσκεψη, ο κ. Ζάιμπερτ είπε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε καλή πορεία, έχει ακόμη δρόμο, αλλά αξίζει τον κόπο».
Προς το παρών δεν υπάρχουν δηλώσεις από την πλευρά της γερμανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μόνον από τον σοσιαλδημοκράτη πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, τον Γερμανό Μάρτιν Σουλτς. Μιλώντας στην εφημερίδα Passauer Neue Presse ο κ. Σούλτς χαρακτηρίζει την επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Αθήνα ως «το σωστό μήνυμα για να παραμείνει ενωμένη η ευρωζώνη».

Δικαίωμα του κ. Ρίξινγκερ να διαδηλώνει στην ΕλλάδαΣτην ίδια συνέντευξη ο κ. Σουλτς ασκεί κριτική στον πρόεδρο της Αριστεράς Μπερντ Ρίξινγκερ για την συμμετοχή του στην εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της καγκελαρίου στο Σύνταγμα, κάνοντας λόγο «για έναν παράξενο τρόπο να βοηθήσει τους Έλληνες». Πολύ πιο σκληροί είναι οι χαρακτηρισμοί που επέλεξε για να καυτηριάσει την συμμετοχή του κ. Ρίξινγκερ ο γενικός γραμματέας των Φιλελευθέρων Πάτρικ Ντέρινγκ. Η συμμετοχή του προέδρου του Κόμματος της Αριστεράς είναι «άνευ προηγουμένου» και κατά αυτόν τον τρόπο εγκρίνει βίαια έκτροπα, επισήμανε. Αντιθέτως, στήριξη παρέχουν οι Πράσινοι. Όπως δήλωσε ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής τους ομάδας Φόλκερ Μπεκ, ο κ. Ρίξινγκερ είχε στα πλαίσια των ατομικών του ελευθεριών κάθε δικαίωμα να συμμετέχει στην διαδήλωση. Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Ζάιμπερτ, ο οποίος δήλωσε ότι είναι θέμα του πρόεδρου του κόμματος της Αριστέρας πιο πλαίσιο θα επιλέξει για να ασκήσει το δικαίωμα του να διαδηλώνει. Από την πλευρά του ο κ. Ρίξινγκερ υπεραμύνθηκε της στάσης του, λέγοντας ότι κατέβηκε στον δρόμο για τα δικαιώματα του Γερμανού φορολογούμενου.

Μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέουςΑναφορικά με την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (18 και 19 Οκτωβρίου), ο Στέφεν Ζάιμπερτ ανακοίνωσε για αύριο Πέμπτη κυβερνητική δήλωση της καγκελαρίου στο κοινοβούλιο. Προλαμβάνοντας τις δηλώσεις της και μετά από σχετικές ερωτήσεις, είπε ότι στην επικείμενη Σύνοδο θα κατατεθούν και θα συζητηθούν τα σχέδια που έχουν αναπτυχθεί για μια δημοσιονομική και οικονομική ένωση, αλλά ότι δεν θα παρθούν αποφάσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο θα συζητηθούν και θέματα ενδυνάμωσης της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ. Σε αυτό εντάσσεται οπωσδήποτε η καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους. Για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να διατίθενται ποσά για συγκεκριμένα προγράμματα και για περιορισμένα χρονικά διαστήματα. Ο κ. Ζάιμπερτ απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση αν η χρηματοδότηση τους θα προέρχεται από τον προβλεπόμενο φόρο χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Deutsche Welle
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.