Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Διαφωνούν Βερολίνο και Βρυξέλλες για την Ελλάδα;

Πολύ μεγαλύτερο από εντεκάμισυ δισεκατομμύρια ευρώ είναι το ελληνικό έλλειμμα, αναφέρει το Der Spiegel, διακρίνοντας διάσταση απόψεων μεταξύ Βερολίνου και Βρυξελλών για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Σχεδόν διπλάσιο, δηλαδή 20 αντί 11,5 δις ευρώ, είναι το έλλειμμα στον ελληνικό προϋπολογισμό υποστηρίζει το περιοδικό Σπίγκελ στο τεύχος που θα κυκλοφορήσει αύριο επικαλούμενο κύκλους της Τρόικας.
Στο σχετικό άρθρο δεν αναφέρεται το πως σκοπεύουν να χειριστούν οι δημόσιοι πιστωτές αυτό το θέμα σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν αυτά τα νούμερα. Ο Σαμαράς φέρεται να έχει ήδη ρωτήσει πολλές φορές μήπως οι δημόσιοι πιστωτές θα ήταν πρόθυμοι να παραιτηθούν της αποπληρωμής χρεών. Επιπλέον, ελπίζει να λάβει δύο επιπλέον χρόνια για την εκπλήρωση των στόχων λιτότητας, οπότε θα έπρεπε να καταβληθούν άλλα 20 δισ. ευρώ βοήθεια.

Ενιαίο πακέτο οι προσφυγές Ισπανίας, Σλοβενίας και Κύπρου στον EFSFΤο Der Spiegel κάνει λόγο -εκτός αυτού- για μια διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ Βρυξελλών και Βερολίνου για το πότε θα αποφασιστεί αν η Ελλάδα θα λάβει τη νέα δανειακή δόση. Η Κομισιόν επιμένει ότι η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα μέσα Οκτωβρίου, ενώ η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει ότι βιώσιμα στοιχεία θα μπορέσουν να παρουσιαστούν το νωρίτερο τον Νοέμβριο.
Το περιοδικό αποδίδει τη γερμανική στάση για αναβολή της απόφασης στην τακτική του Βερολίνου που αφορά και άλλα θέματα. Στην πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στην Λευκωσία ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι η δανειοδότηση της Ισπανίας, της Κύπρου και της Σλοβενίας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης θα πρέπει να κατατεθεί ως ενιαίο πακέτο σε ενδεχόμενες ψηφοφορίες στα κοινοβούλια των χωρών του ευρώ. Με αυτό το σκεπτικό ο κ. Σόιμπλε στράφηκε κατά της ταχείας προσφυγής της Ισπανίας στον μηχανισμό διάσωσης. Ένα τέτοιο βήμα θα προκαλούσε νέα αναταραχή, τη στιγμή που η χώρα μπορεί ακόμη και δανείζεται με ευνοϊκούς όρους στις χρηματαγορές.
Αυτή η στάση του γερμανού υπουργού Οικονομικών πιθανώς να συνδέεται με την εμφανή προσπάθεια των ευρωπαίων ηγετών να αποφύγουν ως τις αμερικανικές εκλογές αρχές Νοεμβρίου χειρισμούς που πιθανώς θα είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και θα έθεταν σε κίνδυνο την επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα.

Deutsche Welle
Παναγιώτης Κουπαράνης, Der Spiegel
Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.