Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

ΕΟΦ: Προσοχή-Επικίνδυνα συμπληρώματα διατροφής στην αγορά με DMAA!

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων με επείγπυσα ανακοίνωσή του ενημερώνει τους καταναλωτές να μην αγοράζουν και να μην καταναλώνουν προϊόντα (συμπληρώματα διατροφής ή προϊόντα ειδικής διατροφής που προορίζονται για αθλητές) τα οποία περιέχουν την ουσία DMAA (1,3- dimethylamylamine), μετά από την εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών σε σημαντικό αριθμό ατόμων διεθνώς, που έχουν συνδεθεί με τη χρήση τους.
Η DMAA δρα ως διεγέρτης του κεντρικού νευρικού συστήματος (stimulant), παρόμοια με τις αμφεταμίνες, και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως νευρολογικές και ψυχικές διαταραχές, υψηλή αρτηριακή πίεση, ναυτία, εγκεφαλική αιμορραγία, καρδιακή ανακοπή, ακόμη και θάνατο. Πρόκειται για συνθετική ουσία η οποία περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Απαγορευμένων Ουσιών της WADA, γιατί μπορεί να μεταβάλει τεχνητά την αγωνιστική διάθεση, την ικανότητα ή την απόδοση των αθλητών.
Σύμφωνα με ενημέρωση που ελήφθη μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Ειδοποίησης για τα Τρόφιμα (RASFF), προϊόντα για αθλητές, με την εμπορική ονομασία Hemo Rage και Jack3D περιέχουν την ουσία DMAA (1,3 dimethylamylamine). Τα προϊόντα αυτά παράγονται στις ΗΠΑ και διακινούνται μέσω Ολλανδίας και στην Ελληνική αγορά, τόσο σε καταστήματα, όσο και μέσω διαδικτύου.
Ο ΕΟΦ έχει προχωρήσει σε έκδοση απόφασης ανάκλησης των ανωτέρω προϊόντων από την αγορά, ζητώντας από τις εταιρείες που τα διακινούν να ενημερώσουν τους πελάτες τους και να τα αποσύρουν άμεσα από την κυκλοφορία.
Επισημαίνεται ότι, εκτός από τα παραπάνω, κυκλοφορεί διεθνώς μεγάλος αριθμός συμπληρωμάτων διατροφής και προϊόντων για αθλητές που περιέχουν την ουσία DMAA, η οποία ενδεχομένως να αναγράφεται στη συσκευασία και με άλλες ονομασίες (π.χ. 1,3 – dimethyamylamine, methylhexanamine, dimethylpentylamine, floradrene, forthane, geranium extract, geranamine). Ορισμένα από αυτά είναι :
· Hemodrene
· Hemorush
· Crack
· Marrow Matters
· Spriodex
· Napalm
· Lipo-6 Black
Η διάθεσή τους γίνεται κατά κύριο λόγο μέσω διαδικτύου, αλλά είναι πιθανό να διατίθενται και από καταστήματα. Για το λόγο αυτό, ενημερώνονται οι καταναλωτές που έχουν στην κατοχή τους προϊόν με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.