Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Η Βουλγαρία προσελκύει ξανά ξένους επενδυτές στον τομέα των ακινήτων

Πηγή: Βουλγαρική Ραδιοφωνία
Οι ειδικοί στον τομέα υποστηρίζουν ότι τα τελευταία 3-4 χρόνια, οι Ρώσοι έχουν αγοράσει 200-300 χιλιάδες κατοικίες περίπου με το συνολικό ύψος των επενδύσεών τους να ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο δολάρια

Η Βουλγαρία πάλι βρέθηκε ανάμεσα στους πρώτους 10 προορισμούς για επενδύσεις σε ακίνητα εκ μέρους των Βρετανών. Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση TheMoveChannel η χώρα μας κατέχει την αξιοζήλευτη 8η θέση στην κατάταξη της ζήτησης δεύτερου σπιτιού για το 2012. Την πρώτη θέση εξακολουθεί να κατέχει η Ισπανία, ακολουθούν οι ΗΠΑ, Γαλλία, και Πορτογαλία.
Η έκδοση σχολιάζει ότι οι μικρές αγορές αντιδρούν πιο ευέλικτα στα ενδιαφέροντα των Βρετανών, που θέλουν να επενδύσουν σε παραθεριστικά ακίνητα. Λόγω της κρίσης σήμερα η ζήτηση είναι χαμηλότερη, η βουλγαρική αγορά όμως έχει γίνει σταθερότερη και ελκυστικότερη με τις χαμηλές τιμές της.
Μήπως αναζωογονείται το ενδιαφέρον των ξένων για τα ακίνητα στη Βουλγαρία; Ναι, απαντούν κατηγορηματικά οι ειδικοί στον τομέα. Οι ξένοι επενδυτές ήδη αποχωρούν από τις μεγάλες αγορές στην Ευρώπη και προσανατολίζονται σε μικρότερες χώρες με πιο ευλύγιστες και φθηνές αγορές με προοπτικές όπως η Βουλγαρία.
Για τους ξένους αγοραστές η τιμή έχει αποφασιστικό ρόλο στην αγορά ακινήτων. Οι τράπεζες άρχισαν να πουλούν μεγάλο αριθμό υποθηκευμένων ακινήτων, κάτι που μείωσε ακόμη περισσότερο τις τιμές στην αγορά. Κάποιες εταιρείες ακινήτων προβλέπουν η πτώση να συνεχιστεί με άλλο 10-15%, άλλοι είναι της γνώμης ότι έχει φτάσει το βαθύτερο σημείο της. Σε μακροπρόθεσμο πλάνο όμως η εικόνα δε φαίνεται τόσο απαισιόδοξη. Οι αναλυτές περιμένουν το ενδιαφέρον των ξένων αγοραστών να ενισχυθεί και να γίνει αισθητό ήδη του χρόνου.
Κατά τα χρόνια του οικοδομικού μπουμ πριν από την έναρξη της κρίσης, Άγγλοι και Ιρλανδοί επένδυαν μαζικά σε παραθεριστικά ακίνητα στη χώρα μας. Η κρίση όμως τους ανάγκασε να πωλήσουν τα ακίνητά τους, κυρίως σε Ρώσους πολίτες. Κάποιοι από τους Βρετανούς και τους Ιρλανδούς πουλούν τα ακίνητά τους με τιμή κατά 50% χαμηλότερη από το ποσό που πλήρωσαν πριν από χρόνια.
Ακριβώς οι Ρώσοι συμβάλλουν στην ανάκαμψη της αγοράς στη χώρα μας, αγοράζοντας δεύτερο σπίτι προπάντων στα παραθαλάσσια θέρετρα της Μαύρης Θάλασσας. Τελευταία οι Ρώσοι αγοραστές εκδηλώνουν ενδιαφέρον και για τα ορεινά μας θέρετρα και τα χωριάτικα σπίτια κοντά στη θάλασσα. Οι εταιρείες ακινήτων καταγράφουν άνοδο των συναλλαγών με παραθεριστικά ακίνητα για το α’ εξάμηνο του 2012 κατά 15-18%.
Η μέση τιμή στις νότιες ακτές της Μαύρης Θάλασσας, όπου οι Ρώσοι επενδυτές αγοράζουν μεγαλύτερο αριθμό ακινήτων, είναι 700-800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Παρατηρείται ζήτηση κυρίως για επιπλωμένα διαμερίσματα στα παραθαλάσσια παραθεριστικά συγκροτήματα με σκοπό διακοπές. Μεγαλύτερη ζήτηση υπάρχει για τα μικρά παραθεριστικά ακίνητα 50 τετραγωνικών μέτρων. Μεγαλύτερο ρόλο στην επιλογή ακινήτων παίζουν η τιμή και απόσταση από την παραλία.
Οι ειδικοί στον τομέα υποστηρίζουν ότι μόνο τα τελευταία 3-4 χρόνια, οι Ρώσοι έχουν αγοράσει στη Βουλγαρία 200-300 χιλιάδες κατοικίες περίπου με το συνολικό ύψος των επενδύσεών τους να ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Η αναμενόμενη ένταξη της Βουλγαρίας στον Χώρο Σένγκεν, όταν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην ΕΕ θα μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα, ενισχύει ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον των Ρώσων αγοραστών.
Οι υπόλοιποι ξένοι πελάτες στη βουλγαρική αγορά ακινήτων είναι λίγοι. Λιγότερος αριθμός Βρετανών, Πολωνών, Σκανδιναβών, Ρουμάνων ψάχνουν να αγοράσουν ακίνητα στη χώρα μας. Αυτό το καλοκαίρι όμως παρατηρείται αυξημένη ζήτηση ακινήτων από πλευράς αγοραστών από τη Σιβηρία και το Καζαχστάν.
Οι Ρώσοι επενδυτές όμως δεν μπορούν να σώσουν την αγορά παραθεριστικών ακινήτων, που εξακολουθεί να βρίσκεται σε στασιμότητα λόγω της κρίσης. Η οικοδόμηση παρόμοιων συγκροτημάτων σε σχέση με το 2011 έχει συρρικνωθεί με πάνω από 60%. 


Κείμενο: Τάνια Χαριζάνοβα
Μετάφραση: Ντενίτσα Σοκόλοβα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.