Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Σόιμπλε: «Δεν είναι λύση η διασφάλιση περισσότερου χρόνου»

Μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επαναλαμβάνει ότι οι η διασφάλιση περισσότερου χρόνου για την Ελλάδα δεν θα λύσει το πρόβλημα. Σε συνέντευξή του προς τη Νοτιοδυτική Ραδιοφωνία (SWR) ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι κατανοεί πως η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση και έχει χάσει χρόνο εξαιτίας των δύο εκλογικών αναμετρήσεων. «Από την άλλη πλευρά το κρίσιμο ερώτημα είναι πώς θα καταφέρουμε μαζί με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης να επιστρέψει η Ελλάδα στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης, των σταθερών δημοσιονομικών μεγεθών και παράλληλα να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των αγορών, προκειμένου η ευρωζώνη στο σύνολό της να μην είναι αντικείμενο μιας κλιμακούμενης κερδοσκοπίας», επισήμανε ο κ. Σόιμπλε.

«Να περιμένουμε την έκθεση της τρόικα»Ο γερμανός υπουργός υπενθύμισε ότι μόλις στο τέλος του 2011 συμφωνήθηκε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, το οποίο προέβλεπε, μεταξύ άλλων, απομείωση του ελληνικού χρέους κατά 50%. «Δεν είναι δυνατόν να πούμε μετά από μισό χρόνο ότι αυτό δεν επαρκεί. Έτσι δεν πρόκειται να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών ποτέ. Για τον λόγο αυτόν, η διασφάλιση περισσότερου χρόνου δεν συνιστά τη λύση του προβλήματος. Το ζήτημα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Αλλά για αυτό θα χρειαστούμε κατ` αρχήν την έκθεση της τρόικα, η οποία θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο», τόνισε ο κ. Σόιμπλε.

Το ελληνικό πρόβλημα επηρεάζει Ισπανία και ΙταλίαΟ γερμανός υπουργός παραπέμπει στην έκθεση της τρόικα ακόμη και όταν ρωτάται τι θα γίνει σε περίπτωση που η ύφεση στην Ελλάδα συνεχίσει να είναι μεγαλύτερη του αναμενομένου. «Θα πρέπει να επιδείξουμε υπομονή μέχρι τότε. Με συνεχείς νέες εικοτολογίες και με την καλλιέργεια προσδοκιών που δεν θα εκπληρωθούν, με όλα αυτά προκαλούνται αναταράξεις στις αγορές. Έτσι τα προβλήματα στην Ελλάδα έχουν συνέπειες στην εξέλιξη των επιτοκίων για άλλες χώρες, όπως την Ισπανία και την Ιταλία, οι οποίες, μολονότι καταβάλουν μεγάλες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, υποφέρουν…», εκτιμά ο γερμανός υπουργός.
Τέλος, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποστασιοποιείται από τις δηλώσεις ηγετικών στελεχών των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, που ζητούν την παραδειγματική τιμωρία της Ελλάδας εφόσον δεν εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα.

Deutsche Welle
Rudolf Geissler/Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Γιάννης Παπαδημητρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.