Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Επισκόπηση γερμανικού Τύπου: «Finito! Finale»

Πηγή: Deutsche Welle
Ο αποκλεισμός της Eθνικής Γερμανίας από το Euro, καθώς και τα πρώτα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της EE στις Βρυξέλλες κυριαρχούν στην επισκόπηση τύπου και μάλιστα συσχετίζονται. Η εφημερίδα Bild αφιερώνει το πρωτοσέλιδό της στη χθεσινή ήττα των Γερμανών από την εθνική ομάδα της Ιταλίας με 2-1 επιλέγοντας να σχολιάσει ιταλιστί με τον τίτλο «Finito Finale». Οι συντάκτες της εφημερίδας δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι η εθνική τους ομάδα αποκλείστηκε για άλλη μία φορά από την Ιταλία. «Το 1-2 στον ημιτελικό του Euro εναντίον του παλιού μας αντιπάλου ρίχνει τη Γερμανία σε μία θάλασσα δακρύων» σχολιάζει η Bild.
«Θύμα της μπλε κατάρας» διαβάζουμε στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel. Το περιοδικό σημειώνει: «Αντίο Γερμανία. Η γερμανική εθνική ομάδα αποκλείστηκε στον ημιτελικό του Euro και πάλι από την Ιταλία. Ο Μπαλοτέλι εκμεταλλεύτηκε δύο λάθη της γερμανικής άμυνας χωρίς να δείξει έλεος. Το έργο του ομοσπονδιακού προπονητή μένει έτσι ανολοκλήρωτο».
«Πολύ δυνατή για τη Γερμανία» σχολιάζει σε τίτλο στη διαδικτυακή της έκδοση η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου και τονίζει: «Και πάλι η Ιταλία και πάλι στον ημιτελικό. (…) Η Γερμανική ομάδα πρέπει να αναρωτηθεί γιατί για άλλη μία φορά στην τελική φάση μίας μεγάλης διοργάνωσης εμφανίζει προβλήματα απόδοσης».

«Balotelli-Show και οι Γερμανοί κατέρρευσαν»!Οι ιταλικές εφημερίδες πανηγυρίζουν το 2:1 επί της Γερμανίας σαν να κέρδισε ήδη η Ιταλία το Ευρωπαϊκό Κύπελλο. Όλα τα άρθρα στρέφονται γύρω από τον σκόρερ Μάριο Μπολατέλι που «έσκισε» τα γερμανικά δίχτυα.
Η αθλητική Tuttosport γράφει: «Baloitalia! Η Ιταλία στα πόδια του Βασιλιά Μάριο. Το προβληματικό παιδί έγινε ήρωας»! Στην Gazzeta dello Sport σημειώνεται: «Balotelli-Show και οι Γερμανοί κατέρρευσαν»!
Η Corriere della Sera διερωτάται, όπως πολλοί Γερμανοί άλλωστε, για την άσχημη εμφάνιση της Εθνικής Γερμανίας: «Η Γερμανία είχε νικήσει μέχρι χθες όλα τα ματς. Οι παίκτες της είχαν μάλιστα και δύο επιπλέον μέρες ξεκούρασης. Όμως η ομάδα αποσυντέθηκε και κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει το γιατί».
H Gazzeta υποθέτει ότι «ο Γερμανός προπονητής Γιόαχιμ Λεβ δεν περίμενε τέτοια πίεση από τους Ιταλούς παίκτες».

«Οι χώρες της κρίσης επαναστατούν…»«Ιταλία και Ισπανία νικούν στο διαπραγματευτικό πόκερ» αποφαίνεται το περιοδικό Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση. «Όπως στο ποδόσφαιρο, έτσι και στη Σύνοδο Κορυφής. Η Ιταλία κατάφερε μετά από μία μακρά νύχτα διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες να επιβληθεί σε βασικά σημεία. Η καγκελάριος Μέρκελ έκανε πίσω. Οι μεσογειακές χώρες της κρίσης μπορούν να ελπίζουν τώρα σε βοήθεια χωρίς αυστηρούς όρους λιτότητας. Ο πρωθυπουργός Μόντι πανηγυρίζει μία ‘διπλή νίκη’».
Παρόμοια εκτίμηση και από την ηλεκτρονική έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit, η οποία σημειώνει αναφερόμενη στην Ιταλία και την Ισπανία: «Οι χώρες της κρίσης επαναστατούν στη Σύνοδο Κορυφής. Θέλουν οι προσπάθειές τους επιτέλους να επιβραβευτούν».
Δριμεία κριτική στη στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου ασκεί τη Tageszeitung του Βερολίνου και σημειώνει: «Η Άγκελα Μέρκελ συγκεντρώνει καλές πιθανότητες να περάσει στην ιστορία ως νεκροθάφτης του ευρώ, με τους υπουργούς της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Φίλιπ Ρέσλερ να κουβαλούν το φέρετρο. Ενόσω η διάλυση της νομισματικής ένωσης γίνεται όλο και πιο πιθανή, η γερμανική κυβέρνηση μπλοκάρει κάθε πρόταση που θα μπορούσε να την αποτρέψει».

Η Κύπρος εμφανίζεται έτοιμη για την προεδρίαΗ Frankfurter Allgemeine Zeitung φιλοξενεί συνέντευξη της Κύπριας υπουργού Εξωτερικών Ερατούς Κοζάκου-Μαρκουλλή ενόψει της ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας από τη χώρα της την ερχόμενη Δευτέρα. Η Κύπρια υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «το αίτημα της Κύπρου για βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους της δεν θα επηρεάσει με κανέναν τρόπο την προεδρία μας. Τα απαραίτητα μέσα για την άσκησή της έχουν ήδη εγκριθεί και διανεμηθεί. (…) Η Κύπρος είναι έτοιμη ως χώρα-μέλος να ανταποκριθεί σε αυτή την πολύ σημαντική αποστολή».
Η κα Κοζάκου-Μαρκουλλή ανέφερε ότι το ζήτημα της διαχείρισης της κρίσης θα βρίσκεται στο επίκεντρο της προεδρίας της, εκτιμώντας ότι μία από τις σοβαρότερες συνέπειες της κρίσης είναι η υψηλή ανεργία στην Ευρώπη, κυρίως στους νέους. «Έχουμε να κάνουμε με ένα κοινωνικό πρόβλημα που θα μπορούσε να γίνει πολιτικό, όπως το ζούμε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα» σημείωσε η Κύπρια υπουργός Εξωτερικών επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει κοινή απάντηση σε αυτό το ερώτημα.
Η κα Κοζάκου- Μαρκουλλή δήλωσε ότι το κυπριακό ζήτημα «δεν θα αποτελέσει ξεχωριστό κομμάτι της κυπριακής προεδρίας». Ως μοντέλο ανάπτυξης και υπέρβασης της κρίσης η Κύπριας υπουργός πρότεινε ένα συνδυασμό ιδιωτικού και δημόσιου επενδυτικού πλαισίου. Απαντώντας τέλος σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη η κα Κοζάκου-Μαρκουλλή εκτίμησε ότι ο αποκλεισμός ενός μέλος της ευρωζώνης δεν θα έλυνε τα προβλήματα της νομισματικής κοινότητας. Αντιθέτως θα οδηγούσε σε φαινόμενα εξάπλωσης της κρίσης ακόμη και σε χώρες που δεν πλήττονται σήμερα από τις επιπτώσεις της.

Επιμέλεια: Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθυνος σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.