Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2012

Συνάντηση φορέων του ν. Κιλκίς με ΥΠΕΚΑ για το θέμα των μεταλλείων στο Κιλκίς

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23.7.2012 στην Αθήνα συνάντηση μεταξύ του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου και του Γενικού Γραμματέα κ. Κων/νου Μαθιουδάκη με τον Αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς, κ. Χρήστο Γκουντενούδη, τον Αντιδήμαρχο Κιλκίς κ. Μιχαήλ Αναστασιάδη, την βουλευτή Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ κα Ειρήνη Αγαθοπούλου, την εκπρόσωπο της Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Κιλκίς (ΔΣΚ) κα Ιωάννα Κουφάκη, Δικηγόρο, τον κ. Σαράντη Δημητριάδη, Ομότιμο καθηγητή γεωλογίας ΑΠΘ, επιστημονικό συνεργάτη του ΔΣΚ, την κα Αναστασία Πάγκου, χημικό, επιστημονικό συνεργάτη του ΔΣΚ, ομοίως, με αντικείμενο συζήτησης την επικείμενη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού. Στη συνάντηση συμμετείχαν και στελέχη της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΥΠΕΚΑ.
Οι εκπρόσωποι των φορέων του Νομού Κιλκίς υπέβαλαν στον Υφυπουργό υπόμνημα, υπογεγραμμένο από εβδομήντα (70) φορείς (επιστημονικούς, επαγγελματικούς, συνδικαλιστικούς κά), οι οποίοι εκφράζουν τη ρητή εναντίωσή τους στην επικείμενη λειτουργία των μεταλλείων, η οποία εδράζεται σε επιστημονικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους, επισημαίνοντας την έλλειψη έγκαιρης ενημέρωσης και ουσιαστικής διαβούλευσης με τους κατοίκους για το θέμα. Προσθέτως, παραδόθηκε επιστολή της Ιεράς Μητρόπολης Πολυανής και Κιλκισίου, επιστολή των τριών βουλευτών Κιλκίς (κκ Γεωργαντά, Παραστατίδη και Αγαθοπούλου) και αντίγραφα υπογραφών χιλιάδων κατοίκων, οι οποίοι εκφράζουν επίσης την εναντίωσή τους.
Ο κ.Υφυπουργός τόνισε ότι αν και ο φάκελος της υπόθεσης έχει ολοκληρωθεί, με μόνη εκκρεμότητα την υπογραφή της κατακύρωσης του διαγωνισμού, μετά από τις επανειλημμένες οχλήσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Κιλκίς, θεώρησε απαραίτητο να πραγματοποιήσει την αιτούμενη συνάντηση πριν προβεί σε άλλες ενέργειες.
Ειδικότερα, κατά τη συζήτηση οι εκπρόσωποι των φορέων επισήμαναν την υπονόμευση των αναπτυξιακού σχεδιασμού που έχει εκπονηθεί για την ανάπτυξη του νομού και έχει βασιστεί σε άλλες δραστηριότητες (όπως τον αγροτουρισμό, τη γεωργία, τις βοτανικές και ξηροφυτικές καλλιέργειες κά), τις οποίες και δεν έλαβε υπόψη το ΥΠΕΚΑ, τη βλάβη του φυσικού περιβάλλοντος, την πρόκληση λειψυδρίας εξαιτίας των μεγάλων ποσοτήτων νερού που απαιτούνται για την λειτουργία των μεταλλείων, τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και τις συνέπειες αυτού ακόμη και για τους όμορους δήμους και ιδίως την απειλή της δημόσιας υγείας εξαιτίας των ενδείξεων ύπαρξης ουρανίου, που είναι ραδιενεργός ουσία.
Ο κ. Υφυπουργός, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα θα μπορούσε να είναι συμβατή με άλλες υφιστάμενες δραστηριότητες, ενώ αναφέρθηκε ότι η λειτουργία των μεταλλείων θα δημιουργήσει άμεσα πενήντα (50) θέσεις εργασίας και σε πλήρη ανάπτυξη πεντακόσιες (500), θέσεις που όμως υπερκαλύπτονται από τις ήδη υπάρχουσες δραστηριότητες του Νομού Κιλκίς.
Ολοκληρώντας τη συνάντηση, η οποία διήρκησε σχεδόν δύο ώρες, οι εκπρόσωποι των φορέων επανέλαβαν το πάγιο αίτημά τους να επανεξεταστεί η απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου, να σταματήσει κάθε διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, να ερευνηθούν οι συνέπειες σε όλα τα επίπεδα που θα έχει η τυχόν λειτουργία των μεταλλείων και να τεθεί το θέμα προς πραγματική διαβούλευση με τους επιστημονικούς, επαγγελματικούς, πολιτιστικούς και συνδικαλιστικούς φορείς και κυρίως με τους κατοίκους, ώστε να τεθούν τα θεμέλια της αναζήτησης της βιώσιμης ανάπτυξης του Νομού, που θα ικανοποιεί ισομερώς και τις τρεις διαστάσεις της (οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική), η οποία προφανώς δεν μπορεί να περιορίζεται και να εξαντλείται για τα επόμενα τριάντα χρόνια στη λειτουργία των μεταλλείων.
Ο κ. Υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα επαναξιολογήσει το φάκελο με τα νέα δεδομένα που του τέθηκαν υπόψη και θα ανακοινώσει την απόφασή του τις επόμενες μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου