Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Δηλώσεις Σαμαρά και Barosso μετά τη συνάντησή τους

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Barroso. Μετά το πέρας της συνάντησης τους προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις: 

Δήλωση Πρωθυπουργού
Αντώνη Σαμαρά «Είχαμε σήμερα συνάντηση εργασίας μαζί με τον παλαιό, πάνω από 20 χρόνια φίλο και Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος ήλθε ειδικά για αυτό το σκοπό σήμερα στην Αθήνα.  Στη συνάντηση συζητήσαμε την πολιτική της κυβέρνησης, την οικονομική μας πολιτική για τον έλεγχο του ελλείμματος αλλά και τις μεταρρυθμίσεις, καθώς και γενικότερα για την κρίση χρέους που σήμερα υπάρχει στην Ευρώπη και τις εξελίξεις.
Ανέφερα στον κ. Μπαρόζο ότι είμαστε αποφασισμένοι ως κυβέρνηση τριών κομμάτων να προχωρήσουμε στις διαρθρωτικές αλλαγές, σε αποκρατικοποιήσεις, και στην εφαρμογή των συμφωνημένων μέτρων για τον περιορισμό του ελλείμματος. Και του είπα ξεκάθαρα ότι ταυτόχρονα θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει και η αναγκαία ανάκαμψη της Οικονομίας, ώστε να επανέλθει η χώρα στους στόχους της.
Μέσα στα μέτρα που συζητήσαμε είναι η διεύρυνση των αποκρατικοποιήσεων και η επίσπευση της συγχώνευσης ή κατάργησης δημόσιων οργανισμών, συγκεκριμένα μέτρα για την αναγκαία αλλαγή του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα, για την απορρόφηση αδιάθετων κοινοτικών κονδυλίων, την πραγματική περιστολή της φοροδιαφυγής, το άμεσο χτύπημα της γραφειοκρατίας, την επαναφορά της ρευστότητας καθώς και τη δραστική περικοπή δημοσίων δαπανών στα επόμενα χρόνια, σε όλα τα επίπεδα, από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό μέχρι το τελευταίο δημόσιο κονδύλι.
Επισήμανα επίσης στον κ. Μπαρόζο το πρόβλημα που υπάρχει στην Ελλάδα με την παράνομη μετανάστευση. Το πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί στη χώρα και την ανάγκη να υπάρξει μια συντονισμένη αντιμετώπιση του προβλήματος αυτούς, ιδιαίτερα από τις ευρωπαϊκές χώρες του νότου, μια συγκεκριμένη ευρωπαϊκή πολιτική για να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο αυτό ζήτημα που υπάρχει σήμερα στον τόπο μας. Ασφαλώς, οφείλω να πω ότι τόνισα στον κ. Μπαρόζο και την ανάγκη να αποφεύγονται δηλώσεις ξένων αξιωματούχων που δυσκολεύουν την προσπάθεια μας να πιάσουμε τους στόχους μας. Συζητήσαμε ακόμα θέματα που αφορούν τις εξελίξεις στην υπόλοιπη Ευρώπη, το νέο πολυετές πρόγραμμα κοινοτικών κονδυλίων, που αυτή τη στιγμή είναι υπό διαπραγμάτευση. Μιλάω για τα κονδύλια που θα διαθέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014 μέχρι το 2020 στις χώρες-μέλη, κονδύλια που αφορούν, όπως ξέρετε, άμεσα την Ελλάδα. Και ιδιαίτερα εδώ πέρα μπορεί κανείς να επισημάνει τη σημασία που θα είχε αυτό σε νέα αναπτυξιακά μέτρα, στη χρηματοδότηση της έρευνας κλπ.
Συμφωνήσαμε ότι θα εργαστούμε μαζί, προκειμένου οι θυσίες του Ελληνικού λαού να πιάσουν τόπο και η Ελλάδα να ξαναγίνει ανταγωνιστική, να υπάρξει άμεσα Ανάκαμψη, ώστε να φανεί σύντομα φώς στην άκρη του τούνελ και χειροπιαστή προοπτική εξόδου από την κρίση. Και πάλι θέλω να τον ευχαριστήσω για την επίσκεψη του αυτή. Θα συνεχίσουμε σε ένα γεύμα, που θα έχω τη χαρά να του δώσω κοιτάζοντας από μακριά την Ακρόπολη, που κάποτε μου έκανε τη χαρά να έρθει να την επισκεφθεί όταν ήμουνα Υπουργός Πολιτισμού και κάναμε τα εγκαίνια τότε του Μουσείου. Μπορώ να πω ξεκάθαρα ότι ο κ. Μπαρόζο αγαπάει τον τόπο μας και εμείς εδώ τον θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό».

Δήλωση Προέδρου Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Barroso «Σας ευχαριστώ. Εκτιμώ πραγματικά τη φιλία μας και την προσήλωση του Πρωθυπουργού στην Ευρώπη, κάτι το πάρα πολύ σημαντικό αυτές τις δύσκολες εποχές. Την αποφασιστικότητα αυτή τη συμμερίζονται και τα άλλα δυο μέλη της κυβέρνησης, ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης. Τους ευχαριστώ επίσης για την ισχυρή προσήλωση τους στην Ευρώπη.
Απόψε θέλω να στείλω ένα σαφές μήνυμα στο λαό αυτής της μεγάλης χώρας, της Ελλάδας. Ξέρω ότι πολλοί αισθάνονται ότι έχει χαθεί η ελπίδα. Πολλοί είναι υποχρεωμένοι να δεχθούν πάρα πολύ δύσκολες θυσίες και πάρα πολλοί διερωτώνται γιατί να πρέπει να κάνουν ακόμη περισσότερα. Καταλαβαίνω αυτές τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς και συμφωνώ ότι κάποιες από τις προσπάθειες φαίνονται άδικες.
Αλλά καλώ τους πολίτες, να λάβουν υπόψη το γεγονός ότι οι άλλες εναλλακτικές δυνατότητες θα είναι πολύ πιο δύσκολες για την Ελλάδα και θα επηρεάσουν ακόμη περισσότερο τις πιο ευπαθείς ομάδες της Ελληνικής κοινωνίας. Γι’ αυτό το λόγο η σωστή προσέγγιση είναι να ζητήσω από την Ελλάδα να προβεί σε μεταρρυθμίσεις, να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της για να έχει ένα βιώσιμο μέλλον, ανεξάρτητα από αυτήν την κρίση. Εσείς ως Ελλάδα, ως χώρα, με τη δική μας υποστήριξη πρέπει να ξαναχτίσετε τη χώρα σας, τις δομές και την οικονομία σας και να αυξήσετε την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας. Και η καλύτερη ελπίδα για επάνοδο στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, βρίσκεται μέσα στην Ευρωζώνη. Η παραμονή στο ευρώ είναι η καλύτερη ευκαιρία για να αποφευχθούν χειρότερα δεινά και χειρότερες δυσκολίες για τον ελληνικό λαό, κυρίως, επαναλαμβάνω και πάλι, για τις πιο ευπαθείς ομάδες.
Ο Πρωθυπουργός με διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση συνεργασίας θα τηρήσει και θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις στα πλαίσια του δεύτερου προγράμματος, θα επιταχύνει τις θεμελιώδεις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας των αποκρατικοποιήσεων και τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση επίσης για την πάταξη γενικότερα της φοροδιαφυγής. Η λέξη κλειδί εδώ είναι αποτελέσματα, αποτελέσματα, αποτελέσματα. Το κύριο θέμα είναι η υλοποίηση για να υπάρξουν αποτελέσματα, για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων και διεθνών εταίρων πρέπει να σταματήσουν οι καθυστερήσεις. Δεν αρκούν πλέον τα λόγια. Οι δράσεις, οι πράξεις είναι πολύ πιο σημαντικές. Μετά από τη συνάντηση μου με τον Πρωθυπουργό, τον κ. Σαμαρά, έχω εμπιστοσύνη ότι θα υπάρξουν, θα προκύψουν αποτελέσματα. Κι εγώ από την πλευρά μου δήλωσα ρητώς ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας. Έχω έρθει εδώ ως φίλος της Ελλάδας και έχω κατ’ επανάληψη υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει κι ότι μαζί η Ελλάδα και η Ευρώπη θα τα καταφέρουν. Η Ελλάδα είναι κομμάτι της Ευρωπαϊκής οικογένειας και της Ευρωζώνης και θέλουμε αυτό να συνεχιστεί και να διατηρηθεί. Όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν δηλώσει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο Ευρώ με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις και οι υποχρεώσεις που αναλήφθηκαν. Και έχει υπάρξει αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ευρύτερη διεθνείς κοινότητα, έχει επιδείξει άνευ προηγουμένου αλληλεγγύη απέναντι στο λαό της Ελλάδας.
Χρειαζόμαστε μια νέα συναίνεση για τις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη, για να μπορέσει για να μπορέσει να αναπτυχθεί και πάλι η Ελλάδα προς όφελος των πολιτών της. Η Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ιδρύθηκε με δική μου πρωτοβουλία, εργάζεται για τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, τον έλεγχο της γραφειοκρατίας, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και για να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές σε ότι αφορά την κινητοποίηση των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων, 181 έργα προτεραιότητας θα χρηματοδοτηθούν με 12 δις στα πλαίσια των διαρθρωτικών ταμείων για ανάπτυξη και θέσεις απασχόλησης. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα. Συζητούμε τώρα το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, τον προϋπολογισμό για τα επόμενα 7 χρόνια και οπωσδήποτε η Ευρωπαϊκή επιτροπή θα υποστηρίξει και προτείνει μάλιστα, μια πιο ολοκληρωμένη πολιτική στην Ευρώπη, όταν μιλάμε για θέματα μετανάστευσης, για να μπορέσουμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό να δώσουμε μια συνεκτική συνεπή απάντηση στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, που υπάρχει σε πολλές από τις χώρες μας και ειδικότερα και στην Ελλάδα. Το μήνυμα μου είναι, λοιπόν, ότι δεν είναι μόνοι τους οι Έλληνες. Υπάρχει ελπίδα και θα είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Βγήκα από τη συνάντηση με την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση συνεργασίας έχει δεσμευτεί να προχωρήσει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων κι αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει.
Ολοκληρώνοντας, κυρίες και κύριοι, θέλω να πω λίγα λόγια τώρα γενικότερα για την Ευρωζώνη. Έχουμε λάβει σημαντικές και θεμελιώδεις αποφάσεις τους τελευταίους μήνες για την διασφάλιση της σταθερότητας της Ευρωζώνης. Και πράγματι βρισκόμαστε τώρα στη φάση της υλοποίησης. Πολλές κυβερνήσεις ακολουθούν μια πορεία μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής εξυγίανσης που ήταν κάτι που φαινόταν αδύνατο πριν από λίγο καιρό. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται τώρα και καλώ τις χώρες αυτές να συνεχίσουν τις προσπάθειες τους με αξιοπιστία, με συνέπεια, με συνοχή. Όπως είπαμε, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Θα ζητηθούν συνεχείς προσπάθειες και αποφασιστικότητα. Ταυτόχρονα τα υπάρχοντα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά στηρίγματα που υπάρχουν, χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες. Η ανακεφαλαίωση των ισπανικών τραπεζών συμφωνήθηκε πρόσφατα και είναι έτοιμη για υλοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Επιτροπή εργάζεται εντατικά για τη δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης. Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα καταθέσουμε νομοθετική πρόταση για έναν ενιαίο εποπτικό μηχανισμό, που θα στηρίζεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε ότι αφορά την Ευρωζώνη. Θα προτείνουμε να ανατεθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η ευθύνη εποπτείας τελείως ξεχωριστά από τις ανεξάρτητες ευθύνες που έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στον τομέα της Νομισματικής πολιτικής. Το να δώσουμε αυτή τη μεγάλη ευθύνη στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την εποπτεία των τραπεζών στην Ευρωζώνη θα συμβάλει ουσιαστικά στην αύξηση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στις τράπεζες, αυξάνοντας παράλληλα με τον ίδιο τρόπο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη.
Θα ολοκληρώσω λέγοντας ότι όλοι μας στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συσπειρωθούμε, να ενώσουμε τις δυνάμεις και να συνεργαστούμε στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες για το μέλλον του κοινού νομίσματός μας, για το μέλλον του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Κάποιες φορές έχω την ανησυχία ότι κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ότι βρισκόμαστε όλοι στο ίδιο καράβι. Βρισκόμαστε όλοι στο ίδιο καράβι στην Ευρώπη, γι’ αυτό πρέπει μαζί οι Έλληνες και όλοι οι άλλοι Ευρωπαίοι, να επιδείξουν την ίδια αποφασιστικότητα σε ότι αφορά τις σημαντικές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί. Σας ευχαριστώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.