Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Επισκόπηση Γερμανκού Τύπου: "Η Αθήνα προσγειώνεται στην πραγματικότητα"

Πηγή: Deutsche Welle
Η υστέρηση στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος σύμφωνα με την τρόικα, τα προβλήματα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου και η ιρλανδική ανάκαμψη απασχολούν τη σημερινή επισκόπηση. «Δύο χρόνια και δύο πακέτα διάσωσης αργότερα, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πιο δυσοίωνη από ποτέ (…). Στην Ελλάδα απλά απουσιάζουν οι κρατικές δομές, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί η χώρα στις προκλήσεις» αποφαίνεται άρθρο γνώμης της Rheinische Post. Η εφημερίδα του Ντίσελντορφ διερωτάται: «πού βρίσκεται η ιδέα της κυβέρνησης να βάλει φραγμό στους φοροφυγάδες; Ποιος να επενδύσει σε μία χώρα, όταν οι ίδιοι οι πολίτες της μεταφέρουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό; Γιατί δεν προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις»;
Η εφημερίδα εκτιμά επίσης ότι τα ποσά οικονομικής βοήθειας φαντάζουν πολύ μικρά μπροστά στο βάρος των 350 δισ. του ελληνικού χρέους και θέτει το ερώτημα «γιατί δεν ξεκινά η Αθήνα τις περικοπές στα υπέρογκα έξοδα για εξοπλισμούς» επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ μακριά από το στόχο να καταστήσει βιώσιμο το χρέος. «Η χώρα χρειάζεται ίσως ένα νέο ξεκίνημα εκτός ευρώ προκειμένου να μην καταλήξει να γίνει ένα ‘αποτυχημένο κράτος’(failed state). H EE θα μπορούσε να διευκολύνει την Αθήνα με διαρθρωτική βοήθεια και ένα οδικό χάρτη επιστροφής στην ευρωζώνη. Το μηνιαίο πακέτο διάσωσης από τις Βρυξέλλες πάντως, δεν βοηθά κανέναν. Ούτε την ΕΕ, ούτε την Ελλάδα» συμπεραίνει η Rheinische Post.
Η εφημερίδα Welt αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση σχετικά με την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής: «Η έκθεση της ελληνικής τρόικας παρουσιάζει μία δραματική εικόνα: αναφέρεται ότι πάνω από 200 από τις συνολικά 300 δεσμεύσεις λιτότητας δεν έχουν εφαρμοστεί. Η καγκελάριος Μέρκελ θέλει να δώσει στην Αθήνα μόνο μερικές εβδομάδες επιπλέον χρόνου».

Περισσότερος χρόνος για μείωση του ελλείμματος«Ο συνασπισμός των Αθηνών προσγειώνεται στην πραγματικότητα» σημειώνει η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung σχολιάζοντας τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και παρατηρεί: «Μετά από τρεις μήνες εκλογικού αγώνα, οι Έλληνες πολιτικοί δυσκολεύονται να προσγειωθούν στην πραγματικότητα. Οι Αντώνης Σαμαράς και Γιάννης Στουρνάρας συμφώνησαν να παρουσιάσουν καταρχήν αποτελέσματα και μετά να επιχειρήσουν να αλλάξουν το πρόγραμμα λιτότητας. Πολύ πρόωρα έρχονται οι υποσχέσεις όλων των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού να εμποδίσουν τα επώδυνα μέτρα. Μετά από μόλις δύο εβδομάδες στην εξουσία, ο κυβερνητικός συνασπισμός περνά κρίση».
Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt παρατηρεί στασιμότητα στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι «η Αθήνα δεν τηρεί τις αρχικές της υποσχέσεις για πωλήσεις». Η εφημερίδα αναφέρει ότι τουλάχιστον 50 κρατικές επιχειρήσεις είναι ελλειμματικές και ως εκ τούτου δύσκολο να πωληθούν και καταλήγει με ένα σχόλιο για την ιδιωτική περιουσία: «Η χρηματική περιουσία των Ελλήνων ανέρχεται σε 244 δισ. ευρώ. Οι περισσότεροι Έλληνες θα χαιρέτιζαν πιθανόν την ιδέα να συμβάλουν οι πλούσιοι συμπατριώτες τους με μία αναγκαστική χρηματική εισφορά στην επίλυση της κρίσης».
Στην αδυναμία των χωρών της νότιας Ευρώπης να πετύχουν τους στόχους μείωσης του ελλείμματος αναφέρεται η γερμανική έκδοση των Financial Times. «Η Ελλάδα παραμένει τελευταία. Βρίσκεται σε έναν φαύλο κύκλο αυστηρών μέτρων λιτότητας και μειωμένης ανταγωνιστικότητας (…). ‘Πολλά εξαρτώνται από την αλλαγή στρατηγικής: οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να εφαρμοστούν γρήγορα και γι’ αυτό πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για τον περιορισμό του ελλείμματος’ εκτιμά ο οικονομολόγος της Berenberg Bank Κρίστιαν Σουλτς. Η παραμονή στην ευρωζώνη παραμένει στην κόψη του ξυραφιού» επισημαίνει η FTD.

Η περίπτωση «Ιρλανδία»Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου καταπιάνεται με τη περίπτωση της Ιρλανδίας χρησιμοποιώντας την ως πρότυπο αποδοτικότητας των σκληρών μέτρων λιτότητας και δημοσιονομικής εξυγίανσης. «Η Ιρλανδία θεωρούνταν μόλις πριν από δύο χρόνια βασική υποψήφια για χρεοκοπία αμέσως μετά την Ελλάδα. Ωστόσο αυτές τις μέρες που η Ευρώπη ρίχνει το βλέμμα της με τόση ανησυχία στην Ισπανία και την Ιταλία που πλήττονται από την κρίση, στο πράσινο νησί διακρίνεται ένα μικρό θαύμα. Η υπερχρεωμένη ιρλανδική οικονομία αναπτύσσεται πάλι, παρά την κάμψη που σημειώθηκε στην αρχή της χρονιάς».
Η εφημερίδα υπογραμμίζει την υποστηρικτική στάση των Ιρλανδών έναντι της πολιτικής λιτότητας και την αποφασιστικότητά τους να μην εγκαταλείψουν την προσπάθεια. Αναφέρεται και στην ήπια στάση των συνδικάτων επισημαίνοντας ότι «οι Ιρλανδοί δεν θα ενθουσιάζονταν ποτέ με την ιδέα μίας γενικής απεργίας και βίαιων συγκρούσεων με τις αστυνομικές δυνάμεις στο δρόμο, όπως γίνεται στην Αθήνα και τη Μαδρίτη». Στο ερώτημα αν η Ιρλανδία θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρότυπο για την αντιμετώπιση της κρίσης και στις άλλες χώρες της ευρωζώνης η SZ απαντά ως εξής: «η ευρωζώνη πρέπει να μάθει να ζει στην κρίση με διαφορετικά οικονομικά μοντέλα. Επειδή δεν είναι πια εφικτή η προσαρμογή μέσω νομισματικής υποτίμησης, η φορολογική πολιτική παραμένει ο κυριότερος ρυθμιστικός παράγοντας».

Επιμέλεια: Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.