Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Στη Λευκωσία η Τρόικα

Πηγή: Deutsche Welle
Πρεμιέρα διαπραγματεύσεων κάνει σήμερα η Τρόικα στη Λευκωσία, πρώτη εργάσιμη μέρα της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ. Οι εκπρόσωποι της τριμερούς θα επικεντρώσουν –σε πρώτη φάση- την προσοχή τους στις κυπριακές τράπεζες. Άλλωστε εκεί είναι που εντοπίζεται το βασικό πρόβλημα της Κύπρου αφού τόσο η Λαϊκή Τράπεζα, με 1,8 δις, όσο και η Τράπεζα Κύπρου με μισό δις, δεν κατάφεραν να επιτύχουν την ανακεφαλαιοποίησή τους εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε τεθεί, με αποτέλεσμα να προσφύγουν στο κράτος και αυτό με τη σειρά του στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ.
Στο πλαίσιο της μελέτης που θα κάνει η Τρόικα, θα βρεθεί το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου στο σύνολό του, κάτι ωστόσο που άρχισε να κάνει και η Κεντρική Τράπεζα. Από τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα θα καθοριστεί το μέγεθος της οικονομικής βοήθειας που θα χρειαστεί η Κύπρος αφού πέραν των τραπεζών, ενδέχεται να χρειαστεί βοήθεια και για την αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους.

Λήψη νέων μέτρων;Κυβερνητικοί κύκλοι εκφράζουν την πεποίθηση ότι η Κύπρος δεν θα χρειαστεί να λάβει σκληρά μέτρα αφού οι δημοσιονομικοί της δείκτες κινούνται κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης και το έλλειμμα τείνει να περιοριστεί κάτω από το 3%, όπως ήταν και η δέσμευση της Λευκωσίας στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας. Το βέβαιο ωστόσο είναι ότι θα σμικρυνθεί ο τραπεζικός τομέας και θα επιχειρηθεί η αποσύνδεσή του από την ελληνική αγορά, απ’ όπου προήλθε και το πρόβλημα των ελλειμμάτων.
Ατυχής συγκυρία είναι ότι η κάθοδος της Tρόικα στη Λευκωσία συμπίπτει με την ανάληψη της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ, γεγονός που έτυχε διαφόρων αρνητικών σχολίων στο διεθνή τύπο. Ο πρόεδρος Χριστόφιας, ωστόσο, σε διάγγελμά του χθες το βράδυ με την ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας, επεσήμανε ότι η μικρή Κύπρος θα διαχειριστεί με υπευθυνότητα και σύνεση τη μεγάλη αυτή πρόκληση και θα εργαστεί, σε συνεργασία με τα θεσμικά όργανα της Ένωσης, για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα μέσα στις συνθήκες οικονομικής κρίσης που διέρχεται η Ευρώπη.

Γιώργος Κασκάνης, Λευκωσία
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.