Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Φεύγουν οι Γάλλοι από την Ελλάδα, μένουν στον Μαρινόπουλο τα Carrefour

Nέα δεδομένα στο λιανεμπόριο αλλά και σε ολόκληρη την αγορά τροφίμων δημιουργεί η αποχώρηση της Carrefour από την Ελλάδα. O γαλλικός κολοσσός μεταβιβάζει ολόκληρο το ποσοστό του στον όμιλο Μαρινόπουλου ο οποίος κρατάει τα δικαιώματα χρήσης (franchise) και το brand name Carrefour στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Οι φήμες περί αποχώρησης της Carrefour από την Ελλάδα είχαν κάνει την εμφάνισή τους από το περασμένο φθινόπωρο. Το μεγάλο ζητούμενο είναι τι θα γίνει με τις οφειλές της αλυσίδας προς τους προμηθευτές της, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και πολλές μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις τροφίμων και μεταποιητές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ελληνικός όμιλος έχει συμφωνήσει να αναλάβει την αποπληρωμή των χρεών της κοινοπραξίας προς τους εμπορικούς εταίρους τα οποία εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ.

Σε πρώτη φάση, πάντως, η Μαρινόπουλος σκοπεύει να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 348 εκατ. ευρώ.
Σε ανακοίνωσή της η Carrefour επισημαίνει τα εξής: «Οι όμιλοι Carrefour και ο Μαρινόπουλος αποφάσισαν να εμπιστευτούν τη διαχείριση των λειτουργιών της Carrefour Μαρινόπουλος (σε Ελλάδα και Κύπρο) στον όμιλο Μαρινόπουλου και συμφώνησαν σε μέτρα που επιτρέπουν στην κοινοπραξία να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που επικρατούν στο οικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας».
Σύμφωνα με το Business Wire, ο κ. Λεωνίδας Μαρινόπουλος, πρόεδρος της Αφοι Μαρινόπουλοι, δήλωσε: «Αυτή η συμφωνία δίνει στην Carrefour Μαρινόπουλος τα απαραίτητα μέσα και την ευελιξία να βελτιώσει το επιχειρηματικό της μοντέλο, να συνεχίσει να εξυπηρετεί τους πελάτες της και να εδραιώσει την ηγετική της θέση στην Ελλάδα. Επιβεβαιώνουμε την αφοσίωσή μας στην Ελληνική και την Κυπριακή αγορά μαζί με τους υπαλλήλους και τους προμηθευτές μας, που έχουν βοηθήσει να γίνει η Carrefour Μαρινόπουλος το ηγετικό σήμα λιανικών πωλήσεων στην Ελλάδα».

Oλόκληρη η ανακοίνωση του ομίλου ΜαρινόπουλοςΟι Όμιλοι Carrefour και Μαρινόπουλος συμφώνησαν να αναθέσουν την διαχείριση της λειτουργίας, των σημάτων και την ανάπτυξη των καταστημάτων Carrefour Μαρινόπουλος (στην Ελλάδα και την Κύπρο) στον Όμιλο Μαρινόπουλου, και καθόρισαν τις προϋποθέσεις ώστε η εταιρεία να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις προκλήσεις της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας στην Ελλάδα.
Η Carrefour Μαρινόπουλος θα καταστεί αποκλειστικός δικαιοδόχος της Carrefour στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Βουλγαρία και την Αλβανία και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων.
Στο πλαίσιο αυτής της αναδιοργάνωσης, ο όμιλος εταιρειών Μαρινόπουλου θα καταστεί ο μοναδικός μέτοχος της Carrefour Μαρινόπουλος. Η εταιρεία θα συνεχίσει να διευθύνεται από τον κ. Jerome Loubère, και θα υποστηρίζεται από ένα νέο Διοικητικό Συμβούλιο.
Επίσης, στο πλαίσιο της οικονομικής αναδιοργάνωσης της εταιρείας και για να αντιμετωπισθούν οι τρέχουσες οικονομικές προκλήσεις στην Ελλάδα, οι μέτοχοι θα προβούν από κοινού σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 348 εκ ευρώ.
Ο Όμιλος Carrefour επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη, που πάντοτε κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους είχε στην οικογένεια Μαρινόπουλου, με τη μεταβίβαση της κυριότητας και την ανάθεση της διαχείρισης αυτής της ηγετικής εταιρείας, σε μια χώρα με την οποία η οικογένεια Μαρινόπουλου είναι ιδιαίτερα δεμένη και στην οποία η οικογένεια Μαρινόπουλου είναι σε θέση, καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο, να διασφαλίσει την καθοδήγηση και πορεία της εταιρείας μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον.
Ο κ. Λεωνίδας Μαρινόπουλος, Πρόεδρος της Αφοι Μαρινόπουλοι Α.Ε., δήλωσε: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από αυτή τη συμφωνία, η οποία παρέχει στην Carrefour Μαρινόπουλος τα μέσα και την ευελιξία για να βελτιώσει το μοντέλο ανάπτυξης της και την εξυπηρέτηση των πελατών της καθώς και να εδραιώσει την ηγετική της θέση στην Ελλάδα. Με τη συμφωνία αυτή, επιβεβαιώνουμε και πάλι την ισχυρή δέσμευσή μας στην ελληνική και κυπριακή αγορά και σε όλους τους εργαζόμενους και τους προμηθευτές μας, που έχουν βοηθήσει την Carrefour Μαρινόπουλος να καταλάβει ηγετική θέση στο χώρο της λιανικής στην Ελλάδα».
Η συμφωνία, υπογράφεται σήμερα, και θα υλοποιηθεί στις ερχόμενες εβδομάδες, μετά τη λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού.
Για να ολοκληρωθεί η συμφωνία η οικογένεια Μαρινόπουλου συμβουλεύθηκε την δικηγορική εταιρεία Weill Gotshal –(Κο Claude Serra), την Alpha Bank, το Δικηγορικό γραφείο Μ. Π. Μπερνίτσας, και την Bucéphale Finance στη Γαλλία".

Ο «καπνός», η «φωτιά» και τα χρέηΗ εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί ουσιαστικά την αποχώρηση της Carrefour από τη χώρα μας και φαίνεται να επιβεβαιώνει τη λαϊκή ρήση σύμφωνα με την οποία «όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά». Στην προκειμένη περίπτωση ο «καπνός» έκανε την εμφάνισή του ήδη από τις αρχές του φθινοπώρου του 2011 όταν εμφανίστηκαν στην αγορά οι πρώτες φήμες περί πρόθεσης των Γάλλων να αποχωρήσουν από το σχήμα Carrefour-Mαρινόπουλος. Οι ίδιες πληροφορίες, μάλιστα, τους εμφάνιζαν διατεθειμένους να δώσουν «όσο όσο» το μερτικό τους, ωστόσο δεν έβρισκαν αγοραστή δεδομένου ότι οι Αφοί Μαρινόπουλοι ήταν απρόθυμοι να αναλάβουν εξ ολοκλήρου το βαρύ φορτίο ενώ άλλοι υποψήφιοι επενδυτές δεν εμφανίστηκαν στον ορίζοντα.
Τα σχέδια αποχώρησης δεν σχετίζονταν μόνο με τις άσχημες συνθήκες ρευστότητας στην ελληνική αγορά αλλά και τα προβλήματα που ταλανίζουν τη μητρική η οποία τα τελευταία εξάμηνα καταγράφει σημαντικές απώλειες σε όλες τις αγορές της Νότιας Ευρώπης.
Με δημόσιες τοποθετήσεις της η διοίκηση της εταιρείας διαβεβαίωνε ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και ότι θα εισρεύσουν άμεσα «φρέσκα» κεφάλαια από τη Γαλλίδα «μαμά» τα οποία έβγαζαν την κοινοπραξία από το αδιέξοδο.
Αυτό, όμως, δεν έγινε ποτέ ενώ τα χρέη συνέχισαν να αυξάνονται ξεπερνώντας, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 100 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, οι καθυστερήσεις στην εξόφληση των προμηθευτών μετατράπηκαν από την εξαίρεση στον κανόνα συνιστώντας μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της αγορά και δη αυτής των αγροτικών προϊόντων και πολλών μεταποιητικών επιχειρήσεων. Οι μεγαλύτερες απώλειες από το ντόμινο που πυροδοτήθηκε καταγράφηκαν στο χώρο του γάλακτος καθώς και σε εκείνων των νωπών οπωροκηπευτικών.
Η εταιρεία επιχείρησε με προσφορές και εκπτώσεις να προσελκύσει τους καταναλωτές και να τονώσει τις πωλήσεις, ωστόσο το τελευταίο διάστημα ήταν εμφανείς οι ελλείψεις προϊόντων και βασικών σημάτων από τα ράφια των καταστημάτων της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.