Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Εκδήλωση μνήμης και προοπτικής του Ελληνισμού με συμμετοχή του Βλάση Αγτζίδη

Εκδήλωση μνήμης και προοπτικής του Ελληνισμού οργανώνει την Κυριακή 1 Ιουλίου και ώρα 19:30 στο πάρκο Γουδή ο Δήμος Ζωγράφου σε συνεργασία με την Ένωση Ποντίων Ζωγράφου, το Σύλλογο Κρητών Ζωγράφου «Ο Καζαντζάκης» και την Ένωση Κυπρίων Ελλάδος.
Η εισήγηση του κιλκισιώτη Βλάση Αγτζίδη θα έχει ως θέμα: " Η γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, το Ολοκαύτωμα της καθ' ημας Ανατολής και οι Λευκές Σελίδες της νεοελληνικής ιστοριογραφίας"
Στόχος της ομιλίας είναι να παρουσιαστούν αυτά που συνέβησαν στο μικρασιατικό Πόντο κατά την περίοδο 1916-1923, στο ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο. Ένα πλαίσιο που σχετιζόταν απολύτως με τις διαδικασίες μετάβασης από την Οθωμανική αυτοκρατορία στα έθνη-κράτη.
"....Η μεγάλη αντίθεση στην Εγγύς Ανατολή είχε στον πυρήνα της τη σύγκρουση του νεοφανούς τουρκικού εθνικισμού (1908) με τις προοδευτικές ομάδες του οθωμανικού πληθυσμού (Έλληνες της Ανατολής, Αρμένιοι, Ασσυροχαλδαίοι). Γύρω απ' αυτόν τον πυρήνα θα οργανωθούν οι Γενοκτονίες των χριστιανικών λαών, θα εμφανιστούν συμμαχίες και θα δημιουργηθούν κρατικές αντιπαλότητες. Σημαντικό ρόλο κατά την πρώτη περίοδο (1914-1918) θα έχει η Γερμανία, η οποία στο πλαίσιο της κρατική της πολιτικής θα συνεργαστεί και θα ενθαρρύνει τις επιδιώξεις των Νεότουρκων εθνικιστών. Η δεύτερη φάση (1919-1923) θα χαρακτηριστούν από τον ελληνοτουρκικό πόλεμο, η έκβαση του οποίου θα κρίνει οριστικά τόσο τη μοίρα των χριστιανικών κοινοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όσο και τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή..."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.