Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Επισκόπηση γερμανικού τύπου: "Προτροπή για δράση από Σόιμπλε και Ρομπάι"


Πηγή: Deutsche WelleΠροειδοποίηση να μην υπάρξουν υπερβολικές παραχωρήσεις έναντι της Ελλάδας απευθύνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.
"Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι μεγαλύτερη ευελιξία στον χρόνο εφαρμογής του προγράμματος συνεπάγεται μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση για τις χώρες μέλη της ένωσης", επισημαίνει προς την κυριακάτικη Welt am Sonntag. "Εάν αναβληθεί η υλοποίηση των στόχων σε Ελλάδα ή και άλλες χώρες που έχουν υπαχθεί στους μηχανισμούς στήριξης, τότε θα χρειαστούν περισσότερα δάνεια και αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα σε ορισμένες χώρες της ΕΕ", προσθέτει ο βαν Ρομπάι.
Η σημαντικότερη αποστολή της νέας κυβέρνησης του Α. Σαμαρά είναι να εφαρμόσει γρήγορα, άμεσα και απρόσκοπτα τα συμφωνηθέντα και όχι να αρχίσει να ρωτά και πάλι τι άλλο μπορούν να της προσφέρουν οι υπόλοιποι επισημαίνει την ίδια ώρα προς την Bild της Κυριακής ο γερμανός υπ. Οικονομικών Σόιμπλε. "Η μπάλα είναι στα χέρια των Ελλήνων, είναι στο χέρι τους να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων πολιτών. Αυτό μπορούν να το πετύχουν μόνον με συγκεκριμένες δράσεις και πράξεις", λέει ο κ. Σόιμπλε σχολιάζοντας δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην ίδια εφημερίδα.

Δανεικά και αγύριστα;Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε για λογαριασμό τεσσάρων μεγάλων ευρωπαϊκών εφημερίδων (μεταξύ των οποίων η γερμανική Bild) σε 4 χώρες και συγκεκριμένα σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία που αντιπροσωπεύουν το 76 % του συνολικού πληθυσμού της ευρωζώνης. Και στις 4 χώρες η πλειονότητα των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνεια που έχει λάβει. Το 85 % των Γάλλων, το 84 % των Γερμανών, το 72 % των Ισπανών και το 65 % των Ιταλών πιστεύουν ότι δεν θα τους επιστραφούν τα χρήματα που έχουν δανείσει στην Ελλάδα. Γι΄ αυτό και οι περισσότεροι εξ’ αυτών ζητούν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και συγκεκριμένα το 78 % των Γερμανών, το 65 % των Γάλλων, το 51 % των Ισπανών και το 49 % των Ιταλών. Οι λιγότεροι πολίτες πάντως σε αυτές τις τέσσερις χώρες επιθυμούν την επιστροφή της ίδιας τους της χώρας στο εθνικό της νόμισμα.

Το Spiegel για ενδεχόμενη κατάρρευση του ευρώΤις δραματικές συνέπειες ενδεχόμενης κατάρρευσης του ευρώ και επιστροφής στα εθνικά νομίσματα παρουσιάζει στην αυριανή του έκδοση το περιοδικό Σπίγκελ. Επικαλούμενο σχετική έρευνα του γερμανικού υπ. Οικονομικών, το περιοδικό επισημαίνει ότι ενδεχόμενη διάλυση της ευρωζώνης θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη γερμανική οικονομία. Σύμφωνα με την έρευνα ενδεχόμενη επιστροφή της Γερμανίας στο εθνικό της νόμισμα θα οδηγούσε τον πρώτο χρόνο σε μείωση του γερμανικού ΑΕΠ έως και κατά 10 % ενώ ο αριθμός των ανέργων θα εκτινασσόταν στα 5 εκατ. από 3 εκατομμύρια σήμερα. Σε σύγκριση με τέτοια σενάρια ακόμη και πιο ακριβές διασώσεις κρατών φαντάζουν ως το μικρότερο κακό, λέει προς το Σπίγκελ αξιωματούχος του γερμανικού υπ. Οικονομικών.
«Το γερμανικό υπ. Οικονομικών δε συμμετέχει σε εικοτολογίες ‘για το τι θα γίνει εάν’ ή σε εικοτολογίες για δήθεν μυστικά έγγραφα τα οποία δεν μας είναι γνωστά», σχολίασε εκπρόσωπος του υπουργείου προς το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων. Προτεραιότητα έχουν οι προσπάθειες διάσωσης που έχουν δρομολογηθεί, είπε η εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι για την Ελλάδα υπάρχει ένα σαφές πρόγραμμα για να σταθεροποιηθεί η χώρα. Η Τρόικα, σύμφωνα με την ίδια, θα μεταβεί τη Δευτέρα στην Αθήνα και θα εξετάσει τι πρέπει ενδεχομένως να κάνει η κυβέρνηση για να κερδίσει το χρόνο που χάθηκε.

DPA, Spiegel.de, Κώστας Συμεωνίδης

Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.