Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Επισκόπηση ευρωπαϊκού τύπου για την Ελλάδα: «Greek Exit»

Πηγή: Deutsche Welle
Οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για την Ελλάδα αλλά και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 17ης Ιουνίου στο επίκεντρο της σημερινής επισκόπησης τύπου «Η επικεφαλής του ΔΝΤ δε νιώθει καμιά συμπόνια για τους Έλληνες», τιτλοφορείται σχετικό δημοσίευμα της κυριακάτικης Welt που σημειώνει ότι «η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ νιώθει μόνο περιορισμένη συμπόνια για τους πληγέντες από την αναγκαστική λιτότητα Έλληνες».

«Greek Exit» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung που αναφέρεται στα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Το δημοσίευμα αναφέρεται μεταξύ άλλων στις πρόσφατες δηλώσεις του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Γιόργκ Άσμουσεν, σύμφωνα με τον οποίο το σχέδιο Α είναι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Ωστόσο «όλο και πιο νευρικά προετοιμάζουν κεντρικές τράπεζες, πολιτικοί και οικονομολόγοι το σχέδιο Β, την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη». Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στα αποτελέσματα δημοσκόπησης της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης σύμφωνα με την οποία το 60% των Γερμανών τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σε σύγκριση με 49% τoν προηγούμενο Νοέμβριο.
Όπως σημειώνει το άρθρο «η κατάσταση στην Ελλάδα έχει αλλάξει δραματικά μετά τις εκλογές. Η χώρα ζει πραγματικά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν υπάρχει κυβέρνηση με πραγματική δυνατότητα διακυβέρνησης, ενώ είναι τελείως ανοιχτό εάν μετά τις εκλογές θα σχηματιστεί κυβέρνηση και με ποιες δυνάμεις».
«Αυξάνονται οι αναφορές ότι η χώρα έχει σταματήσει πολλές προσπάθειες λιτότητας και μεταρρυθμίσεων. Αυτό δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες το 78% των Ελλήνων θέλει κρατήσει το ευρώ, χωρίς να εκπληρώσει τους όρους της Τρόικας. Εάν η ΕΕ θέλει να αποδείξει ότι δεν εκβιάζεται, θα πρέπει να αρνηθεί την καταβολή της επόμενης δόσης. Τον Ιούνιο η χώρα θα χρειαστεί χρήματα. Εάν η δόση δεν καταβληθεί, η χώρα θα κηρυχθεί αφερέγγυα», αναφέρει το ρεπορτάζ.

Για το ύφος της Κρ. ΛαγκάρντΜε το περιεχόμενο των δηλώσεων Λαγκάρντ φαίνεται πως συμφωνεί η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, όχι όμως απαραίτητα και με το σκληρό ύφος που χρησιμοποίησε: «Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε την αλήθεια», σημειώνει η εφημερίδα σχολιάζοντας τα φαινόμενα της φοροδιαφυγής και της παράλληλης οικονομίας στην Ελλάδα, «πρακτικές που υπάρχουν από την ίδρυση του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους τον 19ο αιώνα. Εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη, θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί εκ βάθρων. Εάν η Ευρώπη εγκατέλειπε την Ελλάδα στη μοίρα της, τότε αυτό θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο, αν και η Ευρώπη θα το άντεχε. Δεν είναι όμως σίγουρο και το αντίθετο. Οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν να κρατήσουν το ευρώ. Συνεπώς η λιτότητα θα έπρεπε να τους τρομάζει λιγότερο από την έξοδο από την ευρωζώνη. Αυτό είναι το μήνυμα που θα πρέπει να μεταφέρει κανείς (στους Έλληνες), αλλά με την κατάλληλη διατύπωση».
«Μάχη στήθος με στήθος στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος άρθρου στην ηλεκτρονική έκδοση τουFocus που σημειώνει: «Τρεις εβδομάδες πριν τις κρίσιμες εκλογές, όλα δείχνουν ότι η μάχη μεταξύ των συντηρητικών της ΝΔ και του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα κριθεί στο νήμα».
«Μάχη στήθος με στήθος» είναι και ο τίτλος άρθρου στη γερμανική έκδοση των Financial Timesπου σημειώνει: «Σε νεότερες δημοσκοπήσεις οι συντηρητικοί προηγούνται και πάλι των αριστερών, αλλά οριακά. Πιθανότατα η Ευρώπη θα πρέπει να αγωνιά μέχρι το τελευταίο λεπτό για το εάν θα ορίσουν τον επόμενο πρωθυπουργό οι υποστηρικτές ή οι αντίπαλοι της λιτότητας. Η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων όμως θέλει να κρατήσει το ευρώ».

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.