Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Η κρίση στην Ελλάδα δημιουργεί νέες ευκαιρίες για την οικονομία στη Βουλγαρία

Πηγή: Βουλγαρική Ραδιοφωνία
Η βαθιά κρίση στην γειτονική Ελλάδα σίγουρα απειλεί και την βουλγαρική οικονομία, αλλά μπορεί να συμβάλει στη ανάπτυξη των μικρών οικισμών στα βούλγαρο-ελληνικά σύνορα. Η εθνική στατιστική ανακοίνωσε αύξηση στον αριθμό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που μεταφέρουν την δραστηριότητα τους από την Ελλάδα στην Νοτιοδυτική Βουλγαρία. Οι επιχειρήσεις αυτές αποτελούν σημαντικούς εργοδότες στις διασυνοριακές περιοχές στα περίχωρα των πόλεων Πέτριτς, Σαντάνσκι, Μπάνσκο και Μπλαγκόεβγκραντ.

Εκτός από την αυξανόμενη πολιτική και οικονομική αστάθεια στην Ελλάδα, ο λόγος για την μετεγκατάσταση ελληνικών επιχειρήσεων στη χώρα μας είναι και οι βασικοί οικονομικοί παράγοντες, όπως η φορολογική πολιτική, οι χαμηλότεροι μισθοί και ασφαλιστικές εισφορές, και οι τιμές των ακίνητων, που έπεσαν τα τελευταία 2-3 χρόνια.
Εκτός αυτού η Βουλγαρία είναι μέλος της ΕΕ, κάτι το οποίο διευκολύνει τις επιχειρήσεις, που μεταφέρουν την δραστηριότητα τους στην χώρα μας, τονίζει ο Ηλία Λέβκοφ από το παράρτημα του Βουλγαρικού Οικονομικού Επιμελητηρίου στο νομαρχιακό κέντρο Μπλαγκόεβγκραντ.
"Στην Βουλγαρία υπάρχει σταθερότητα και χαμηλοί φόροι. Εύκολα αναπτύσσονται οι επιχειρήσεις σε σύγκριση με την Ελλάδα, όπου υπάρχει μεγαλύτερη οικονομική και δημοσιονομική πίεση. Φυσικό είναι οι ελληνικές εταιρίες να αναζητήσουν καλύτερο επιχειρηματικό κλίμα για την ανάπτυξη τους. Δυστυχώς, προσελκύουν και οι χαμηλότεροι μισθοί. Για μένα αυτό δεν αποτελεί πλεονέκτημα για την Βουλγαρία, αλλά πρόκειται για εξαγωγή εθνικού εισοδήματος και χαμηλότερο κόστος εργασίας".
Εδώ και χρόνια ελληνικές επιχειρήσεις, περισσοτερες στο τομέα της υφαντουργίας, επενδύουν στην Νοτιοδυτική Βουλγαρία. Το ενδιαφέρον αυτό συνεχίζει και κατά την περίοδο οικονομικής κρίσης. Το επιβεβαιώνουν και οι παρατηρήσεις της Ιλίνκα Μίτεβα, επικεφαλή ενός βουλγαρικού γραφείου ακινήτων στην πόλη Μπλαγκόεβγκραντ.
"Παρακολουθείται αυξημένο ενδιαφέρον προς τα βιομηχανικά ακίνητα, βαριά βιομηχανία, που αφορά τον εμπόριο μετάλλων παραγωγή του χάλυβα και σιδήρου και προϊόντων από πλαστικές ύλες. Οι τιμές των ακινήτων είναι χαμηλότερες από όσο στην Ελλάδα ανεξάρτητα από την κρίση".
Αυτό ισχύει και για κατοικίες διακοπών στο γνωστό χιονοδρομικό κέντρο Μπάνσκο, σε απόσταση 50 χιλιόμετρων από τα ελληνικά σύνορα. Κάθε χρόνο στο Μαπνσκο έρχονται όλο και περισσότερα 'Ελληνες τουρίστες.
"Όλο και περισσότεροι από τους τουρίστες αποφασίζουν να αγοράσουν ακίνητα στα ορεινά μας θέρετρα και με τον τρόπο αυτό επενδύουν στην χώρα μας", λέει η Ιλίνκα Μίτεβα.
"Οι περισσότεροι είναι γιατροί, στοματολόγοι, δημόσιοι υπάλληλοι. Ακίνητα αγοράζουν άνθρωποι από την μεσαία τάξη στην Ελλάδα, όλοι που είχαν καλά εισοδήματα τα τελείταια χρόνια", λέει η Ιλίνκα Μίτεβα. "Πρόκειται για μια μορφή αποταμίευσης ή επενδύσεων των Ελλήνων πολιτών, αναμένοντας την αύξηση των τιμών".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.