Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Θ. Λαπόρδας: "Θα στηλιτεύω πάντα τους υπαλλήλους που δεν κάνουν την δουλειά τους"

Με αφορμή την ανακοίνωση σε Πρωτοσέλιδο Τοπικής Εφημερίδας του Νομού μας που υπογράφουν ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων ΟΤΑ Κιλκίς και Παιονίας θα ήθελα να αναφέρω τα ακόλουθα: Χωρίς να έχει συζητηθεί καν το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου βέβαια θα τοποθετηθώ και θα εξηγήσω τι ακριβώς συμβαίνει, αναφέρονται σε στοιχεία της εισήγησης προς τους Δημοτικούς Συμβούλους, προσπαθώντας να δημιουργήσουν στρεβλές εντυπώσεις στους συνδημότες μας. Για να μην έχουν λοιπόν το θράσος κάποιοι να χαρακτηρίζουν θεσμούς και πρόσωπα με τέτοια ευκολία, εξηγώ στους συνδημότες μας ποια είναι η κατάσταση.

Με εγκύκλιο του Υπουργείου απαγορεύθηκαν οι προσλήψεις προσωπικού ακόμα και εποχιακού σε υπηρεσίες που αφορούν την δημόσια υγεία, όπως αυτή της καθαριότητας, μέχρι και την συγκρότηση της επόμενης κυβέρνησης μετά τις εκλογές. Αποτέλεσμα αυτής της απαγόρευσης ήταν να μείνουν οι Δήμοι όλης της χώρας χωρίς προσωπικό σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο και τα σκουπίδια να γίνονται βουνά στους δρόμους. Θα έπρεπε μάλιστα οι κύριοι συνδικαλιστές που υπογράφουν την ανακοίνωση να αναφερθούν στην ανακοίνωση της ΚΕΔΕ όπου επιτακτικά ζητούσε: «Να γίνει πράξη ό,τι προβλέπει ο νόμος 2190/1994 (άρθρο 14 παρ. 1) για την άρση της απαγόρευσης- λόγω της προκήρυξης εκλογών -των δίμηνων εποχιακών συμβάσεων απασχόλησης στους δήμους προκειμένου να αντιμετωπιστούν ιδιαιτέρως επείγουσες και σοβαρές ανάγκες και ειδικότερα για προσωπικό καθαριότητας, πυρασφάλειας, ναυαγοσώστες, προσωπικό για τις παιδικές κατασκηνώσεις, υδρονομείς άρδευσης, προσωπικό για τους παιδικούς σταθμούς και καθαρίστριες σχολικών μονάδων για το έτος 2012-2013.»
Το συγκεκριμένο αίτημα μας παραπέμφθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας που ακόμα και σήμερα περιμένουμε την απόφαση. Μετά από όλα αυτά που σας εξήγησα θέλω να μου πείτε με ποιον άλλον τρόπο θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση;;; Ακόμα και σήμερα να βγει η απόφαση του Επικρατείας για άρση της απαγόρευσης των προσλήψεων, πριν από ένα με ενάμιση μήνα δεν θα μπορούμε να έχουμε το προσωπικό.
Αγαπητοί μου συνδημότες,Ως διοίκηση του Δήμου συνολικά αλλά και προσωπικά ως Δήμαρχος Παιονίας, με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών μου, που απορρέουν από την λαϊκή εντολή που μας δώσανε οι συνδημότες μας αλλά και από τις υποχρεώσεις και τις αρμοδιότητες των νόμων που διέπουν την αυτοδιοίκηση, δηλώνω κατηγορηματικά ότι τον τόπο μας δεν πρόκειται να τον αφήσω να βρωμίσει ακόμα κι αν κάποιοι προσπαθούν να πατήσουν σε αυτό και να σπιλώσουν το όνομά μου. Πέρα και πάνω από την υγεία των συνδημοτών μας δεν μπορεί να μπει καμιά πολιτική ή άλλη διπλωματία από όπου κι αν πηγάζει και σχετα αν βάζει στόχο εμένα προσωπικά. Ο Δήμος Παιονίας δεν πρόκειται να γεμίσει με βουνά από σκουπίδια, με ποντίκια και αρουραίους να περπατούν ανάμεσά μας και με τις αρρώστιες να απειλούν εμάς και τα παιδιά μας, επειδή η κεντρική διοίκηση, το κράτος και τα αρμόδια υπουργεία, δεν ακούνε την αυτοδιοίκηση και δεν παίρνουν εγκαίρως τις αποφάσεις.
Εγώ προσωπικά θα εισηγηθώ την όποια δυνατή λύση στο Δημοτικό μας Συμβούλιο ώστε ο Δήμος Παιονίας να μείνει καθαρός μέχρι το υπουργείο να μας εγκρίνει προσωπικό.
Αν τώρα κάποιοι νομίζουν ότι αυτό είναι ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας καθαριότητας τους αφήνω στην κρίση των συνδημοτών μας.
Αν όμως τους άκουγα και δεν παίρναμε τα μέτρα μας, τότε άραγε θα πήγαιναν αυτοί στα δικαστήρια για τον κίνδυνο δημόσιας υγείας που εγκυμονεί;;;
Είμαι σίγουρος ότι ακόμα και τότε θα επικαλούνταν τον νόμο και θα ζητούσαν την κεφαλή του Δημάρχου «επί πίνακι». Η ευθύνη λοιπόν αγαπητοί, είναι γι αυτούς που την αντέχουν και όχι για αυτούς που σηκώνουν τα χέρια ψηλά χωρίς να προτείνουν τίποτα ως λύση.
Γιατί προσωπικά πιστεύω ότι μια σοβαρή στάση του συνδικαλιστικού οργάνου θα ήταν να προτείνει εγκαίρως πως θα μείνει ο τόπος μας καθαρός.
Δεν μπορεί το συνδικαλιστικό όργανο μόνο να καταγγέλλει αλλά πρέπει και να προτείνει με σοβαρότητα και εγκαίρως αξιόπιστες λύσεις. Όσον αφορά τα ψεύδη και τους ανυπόστατους χαρακτηρισμούς που αναφέρονται στην ανακοίνωση για εμένα προσωπικά επιφυλάσσομαι κατ’ αρχήν για κάθε μου νόμιμο δικαίωμα και έπειτα ανταπαντώ: Ουδέποτε αναθεμάτισα το κοινωνικό κράτος όπως υποστηρίζετε, αντίθετα το υπηρέτησα και το υπηρετώ καθημερινά. Θυμίζω για παράδειγμα πέραν όλων των άλλων κοινωνικών δομών που συνεχίσανε να λειτουργούν στις Δημοτικές μας Ενότητες, ότι για πρώτη φορά επί δικής μας θητείας δόθηκε η δυνατότητα σε γονείς που πληρούσαν τα κριτήρια του αντίστοιχου προγράμματος, δωρεάν φιλοξενίας των παιδιών στους παιδικούς μας σταθμούς. Αυτή μου η στάση καταγγέλλεται από τους υπογράφοντες ως ότι «αναθεματίζεται το κοινωνικό κράτος και οι παρεχόμενες από αυτό υπηρεσίες στους πολίτες». Ανάλγητος είναι ένας χαρακτηρισμός που σε εμένα τουλάχιστον δεν μπορεί να αποδοθεί, με δεδομένη την άριστη καθημερινή μου συνεργασία με την συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων του Δήμου μας. Αν τώρα εσείς αποφασίσατε να εκπροσωπείται την οικτρή μειοψηφία κάποιων υπαλλήλων που δεν έχουν αντιληφθεί ότι οι συμπολίτες μας πληρώνουν για να δουλεύουν αυτό είναι επιλογή σας.
- Είναι απαράδεκτο να καταγγέλλεται ένας θεσμός όπως ο Δήμος μας ότι δήθεν βιάζεται να εφαρμόσει «μνημόνια» και άλλα γραφικά που αναφέρονται στην ανακοίνωση. Αν εμείς ως αιρετοί και φυσικά οι υπάλληλοι δεν κοιτάξουμε σοβαρά πως θα αντιμετωπίσουμε το τσουνάμι των εξελίξεων που έρχεται για την αυτοδιοίκηση ειδικότερα αλλά και γενικότερα στην κοινωνία μας, αντιθέτως μάλιστα αποδιδόμαστε σε επικοινωνιακή μάχη ανακοινώσεων, είμαστε άξιοι της τύχης μας.
-  Προσωπικά πιστεύω απόλυτα στο δυναμικό και την ικανότητα της μεγάλης πλειοψηφίας των υπαλλήλων του Δήμου Παιονίας και των Νομικών του Προσώπων. Δεν πρόκειται όμως να σταματήσω να στηλιτεύω τις λίγες εκείνες περιπτώσεις εκείνων των υπαλλήλων που δεν κάνουν την δουλειά τους.
- Όταν και όποτε θα πρέπει να γίνει οποιαδήποτε σύγκριση κόστους που πληρώνουν οι συνδημότες μας και αποτελέσματος υπηρεσίας του Δήμου μας, να είστε σίγουροι ότι εγώ ως Δήμαρχος Παιονίας δεν πρόκειται να φοβηθώ να την εισηγηθώ προσωπικά τόσο στο Συμβούλιο όσο και στην τοπική μας κοινωνία.

1 σχόλιο:

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.