Παρασκευή, 13 Απριλίου 2012

Εκλογές τον Μάιο με καταλόγους Φεβρουαρίου

Με τις μεταβολές στους εκλογικούς καταλόγους που έγιναν έως το τέλος Φεβρουαρίου 2012 θα διενεργηθούν οι εκλογές της 6ης Μαΐου. Αυτό σημαίνει πως όσοι είχαν υποβάλει αίτηση μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου για εγγραφή στους καταλόγους ετεροδημοτών, θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους. Το ίδιο ισχύει και για όσους είχαν υποβάλει αίτηση για μεταδημότευση. Στο μεταξύ, εγκύκλιο για το διορισμό των δικαστικών αντιπροσώπων στις εκλογές της 6ης Μαΐου εξέδωσε ο Αρειος Πάγος.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο (270/2012), οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών του ΣτΕ όλων των Πολιτικών-Ποινικών και Διοικητικών Δικαστηρίων και των Εισαγγελιών, του Ελεγκτικού Συμβουλίου, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων και των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων όλης της χώρας, η Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών και το υπουργείο Δικαιοσύνης υποχρεούνται να αποστείλουν μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, 17 Απριλίου 2012, τους ονομαστικούς καταλόγους των μελών τους (κατ' απόλυτη αλφαβητική σειρά), που κατά το νόμο διορίζονται δικαστικοί αντιπρόσωποι.
Στους καταλόγους αυτούς δεν θα συμπεριλαμβάνονται όσοι έχουν υπερβεί το 67ο έτος της ηλικίας τους.
Παράλληλα, οι Συμβολαιογραφικοί Σύλλογοι πρέπει να αποστείλουν τις καταστάσεις των μελών αυτών κατά εφετειακή περιφέρεια με παράλληλα σημείωση του Πρωτοδικείου, όπου ασκούν καθήκοντα, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει να αποστείλει ονομαστικούς καταλόγους: α) των υπαλλήλων της Κεντρικής του Υπηρεσίας, β) των επιμελητών ανηλίκων, γ) των άμισθων υποθηκοφυλάκων όλης της χώρας και δ) των έμμισθων υποθηκοφυλάκων όλης της χώρας, που κατά την εκλογική νομοθεσία έχουν δικαίωμα να διοριστούν ως αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής.
Ήδη, στα δικαστήρια της χώρας, τους Δικηγορικούς Συλλόγους κ.λπ. έχουν διαβιβαστεί τα νέα έντυπα των αιτήσεων προτίμησης και εξαίρεσης που θα καταθέσουν οι δικηγόροι και συμβολαιογράφοι στους Συλλόγους τους, καθώς και οι δικαστικοί υπάλληλοι στις υπηρεσίες τους, ενώ επισημαίνεται στην εγκύκλιο ότι τα παλαιά έντυπα δεν ισχύουν.
Επίσης, υπογραμμίζεται ότι ο Αρειος Πάγος δεν θα παραλάβει μεμονωμένες αιτήσεις προτίμησης ή εξαίρεσης.
Κατόπιν αυτών οι υπηρεσίες και οι Σύλλογοι πρέπει να συγκεντρώσουν τις αιτήσεις προτίμησης και εξαίρεσης, οι οποίες είναι απαραίτητο να διαβιβαστούν στον Άρειο Πάγο μέχρι την Τετάρτη, 18 Απριλίου 2012.
Οι αιτήσεις προτίμησης θα είναι σαφώς διαχωρισμένες από τις εξαιρέσεις σε ξεχωριστούς φακέλους.
Ακόμη, αναφέρεται στην εγκύκλιο του Αρείου Πάγου ότι κάθε υποψήφιος δικαστικός αντιπρόσωπος έχει δικαίωμα να υποβάλει μία και μόνο αίτηση, ενώ υποβολή περισσότερων αιτήσεων με ίδιο ή διαφορετικό περιεχόμενο ενέχει τον κίνδυνο αυτόματου αποκλεισμού του από οποιοδήποτε διορισμό.
Αιτήσεις προτίμησης για μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, για αναπληρωματικούς αντιπροσώπους και για συνυπηρέτηση δεν θα γίνουν δεκτές.
Σε ανακοίνωσή του ο ΔΣΑ ενημερώνει τα μέλη του ότι όσοι δικηγόροι επιθυμούν να διορισθούν δικαστικοί αντιπρόσωποι ή να εξαιρεθούν πρέπει να υποβάλουν ειδικό έντυπο αίτησης μέχρι την 18η Απριλίου 2012 στο Σύλλογο (Ακαδημίας 60) και στο κτίριο 7 στο Πρωτοδικείο Αθηνών.
Οι αιτήσεις προτίμησης ή εξαίρεσης των Αθηναίων δικηγόρων μπορούν να υποβληθούν και ηλεκτρονικά, ενώ ο Σύλλογος υπογραμμίζει ότι δεν θα γίνουν δεκτές αιτήσεις για: α) μονοεδρικές περιφέρειες (Γρεβενών, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Κεφαλληνίας, Φωκίδας και Σάμου), β) αναπληρωματικούς αντιπροσώπους και γ) συνυπηρετήσεις.
Επίσης, δεν θα ληφθούν υπόψη αιτήσεις προτίμησης που θα αναγράφουν: α) Συγκεκριμένα τμήματα, διαμερίσματα ή συνοικισμούς, β) περισσότερες από μία δημοτικές ενότητες, γ) περισσότερους από ένα Δήμο και δ) περισσότερες από μία εκλογική περιφέρεια.
Στους προς διορισμό δικηγόρους δεν περιλαμβάνονται: α) όσοι συμπλήρωσαν το 67ο έτος της ηλικίας τους, β) όσοι τελούν σε αναστολή και σε άδεια απουσίας στο εξωτερικό, γ) όσοι δεν έχουν υποβάλει ετήσια δήλωση του 2011, δ) όσοι εκτίουν πειθαρχική ποινή παύσης, ε) οι δικηγόροι από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχουν ελληνική ιθαγένεια και στ) οι βουλευτές και ευρωβουλευτές.

Στα 500 ευρώ το εκλογικό επίδομα
Στα 50 εκατ. ευρώ ανέρχεται η δαπάνη διεξαγωγής των εκλογών, ενώ το εκλογικό επίδομα μειώνεται στα επίπεδα του 2002 και διαμορφώνεται στα 500 ευρώ (μεικτά).
Σημειώνεται πως το εκλογικό επίδομα στις εθνικές εκλογές του 2009 ήταν 800 ευρώ, στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης και 14ης Νοεμβρίου 2010 600 ευρώ και στις επικείμενες εθνικές εκλογές θα είναι στα 500 ευρώ, δηλαδή όσο ήταν στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2002.
Το εκλογικό επίδομα θα το λάβουν περισσότεροι από 70.000 δικαστικοί, δικαστικοί υπάλληλοι με βαθμό Α' και Β', δικηγόροι, αστυνομικοί, λιμενικοί και υπάλληλοι των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομικών και Δικαιοσύνης.
Σημειώνεται πως το 2009 για τις εθνικές εκλογές δαπανήθηκαν 130 εκατ. ευρώ περίπου ποσό που φέτος μειώνεται στα 50 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου