Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

«Κληρώνει» από Δευτέρα για τα Κρατικά Λαχεία - Στην τελική ευθεία μπαίνει ο διαγωνισμός, επανέρχεται το «Ξυστό»

Στην τελική ευθεία μπαίνει ο διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση των κρατικών Κρατικών Λαχείων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι την επόμενη εβδομάδα οι τρεις κοινοπραξίες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον θα υποβάλλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές. Πρόκειται για την κοινοπραξία ΟΠΑΠ-Intralot-Lottomatica-Scientific Games, την αυστριακή Austrian Lotteries και την ιταλική Sisal σε συνεργασία με τον όμιλο Κοπελούζου (Damco Energy) και την Damlot. Και οι τρεις προσφορές προέρχονται από διεθνείς παίκτες του κλάδου των τυχερών παιχνιδιών οι οποίοι αναμένεται να δώσουν σκληρή μάχη για να εξασφαλίσουν τη χρυσοφόρο σύμβαση.
Ο ανάδοχος του διαγωνισμού προσδοκά καθαρά κέρδη που μπορεί να προσεγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση καθώς εκτός από τα Κρατικά Λαχεία, ο νικητής θα αναλάβει και τη διαχείριση του στιγμιαίου λαχείου (Ξυστό) η κυκλοφορία του οποίου διεκόπη το 2003. Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το τίμημα για τη σύμβαση παραχώρησης μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 600 εκατ. ευρώ.
Ο διαγωνισμός αφορά τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας και διαχείρισης των Κρατικών Λαχείων, για περίοδο 12 ετών. Προσφέρεται το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προβολής και διαχείρισης των Ελληνικών Κρατικών Λαχείων, τα οποία περιλαμβάνουν το Εθνικό, το Λαϊκό και το Ευρωπαϊκό Λαχείο, το Στιγμιαίο Κρατικό Λαχείο ή Ξυστό, το Στεγαστικό Κρατικό Λαχείο και το Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο.
Η Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων λειτουργεί σήμερα με ισοσκελισμένους ισολογισμούς αλλά δαπανά περίπου τα 100 εκατ. ευρώ για να πληρώνει τοκοχρεωλύσια δανείου που έχει συνάψει το ελληνικό δημόσιο και χρηματοδοτεί κοινωνικά και φιλανθρωπικά έργα. Τα έξοδα αυτά δεν θα βαρύνουν το νέο ανάδοχο ο οποίος ωστόσο θα πληρώνει φόρους. Είναι δε πιθανό ότι για να καταστήσει πιο ελκυστικό το προϊόν θα υποχρεωθεί να αυξήσει και τα ποσοστά επιστροφής κερδών στους νικητές (Pay Out) που σήμερα κινούνται λίγο πάνω από το 60%. Αυτό σημαίνει ότι οι τυχεροί παίκτες ενδέχεται να είναι περισσότεροι...
Σημειώνεται ότι ο ΟΠΑΠ δεν έχει το δικαίωμα πρώτης άρνησης για το Ξυστό και μάλιστα στη σύμβαση αποκλειστικότητας με τους πράκτορες το Ξυστό έχει εξαιρεθεί. Δηλαδή, αν κερδίσει το διαγωνισμό κάποια άλλη εταιρεία θα μπορέσει να διαθέσει το παιχνίδι και μέσα από τα υφιστάμενα πρακτορεία του ΟΠΑΠ. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον ΟΠΑΠ ο οποίος συμμετέχει με 34% στην πρώτη κοινοπραξία. Αν επί παραδείγματι λάβει την άδεια θα μπορεί να προσφέρει το παιχνίδι και σε άλλα σημεία πώλησης εκτός των πρακτορείων. Η Scientific Games θεωρείται από τους μεγαλύτερους παραγωγούς Ξυστό στον κόσμο, η Lottomatica έχει επιτυχημένο προηγούμενο στην Ιταλία ενώ η Intralot αναπτύσσει σήμερα το παιχνίδι σε περισσότερες από 15 χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.